More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜια σταγόνα ομορφιάς, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου (εικ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    Μια σταγόνα ομορφιάς, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου (εικ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-10) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Όλα μια σταγόνα ομορφιάς
    τρεμάμενη στα τσίνορα…
    Οδυσσέας Ελύτης

    Η Γιώτα Αλεξάνδρου ιχνηλατεί την ομορφιά σε έναν δίχτυ δεκατριών διακλαδώσεων που την αποτυπώνουν στην καθημερινότητα και τις πράξεις των ανθρώπων.

    Περί τίνος πρόκειται

    Δάσκαλε, πού βρίσκεται η ομορφιά;”, ρωτά ένας μαθητής σαολίν τον δάσκαλό του. Και το ταξίδι της αναζήτησής της αρχίζει. Τη βρίσκει στο βρέφος που κοιτά το πρόσωπο της μητέρας του. Στο κορίτσι που κοιτάζει τον καθρέφτη και ψάχνει τον εαυτό της. Στο αγόρι που μαγειρεύει για κάποιους που το χρειάζονται. Στον άντρα που ακουμπά το χέρι του στο μέτωπο μιας κουρασμένης γυναίκας. Στα παιδιά που παίζουν με τα φθινοπωρινά φύλλα που πέφτουν πάνω τους. Στο κορίτσι που παίζει πιάνο με τον μοναδικό της τρόπο. Στα παιδιά που σώζουν ό,τι σώζεται. Σε τόσα κι άλλα τόσα πρόσωπα και τόπους και πράξεις των ανθρώπων που μπορούν να φτιάχνουν την ομορφιά από το τίποτα.

    Εστιάζοντας

    Σε δεκατρία, πλούσια εικονογραφημένα, δισέλιδα, η συγγραφέας ιχνηλατεί με πληρότητα τη δύσκολη, πολυσύνθετη, δαιδαλώδη έννοια της ομορφιάς, η οποία δεν είναι ένας απλοϊκός, φιλοφρονητικός χαρακτηρισμός εμφάνισης ή έστω ένα επίθετο αξιολόγησης κάποιου δημιουργήματος, π.χ. μιας παιδικής ζωγραφιάς, αλλά μια ευρύτατη αποτύπωση του ωραίου, του ευ-μορφου, αυτού με την ωραία, καλή μορφή. Η αναζήτηση της ομορφιάς, η αναγνώρισή της, είναι θεμελιώδης αξία, άκρως υποτιμημένη και το αποτέλεσμα το διακρίνεις παντού γύρω σου. Από τη διάχυτη αγένεια και την απουσία αναγνώρισης της προσφοράς ανθρώπων που στέκονται δοτικοί στο κοινωνικό σύνολο, μέχρι την αρχιτεκτονική, την τέχνη συνολικά που χάνεται μέσα στη γυαλάδα των σταρ και των σελέμπριτις και τα προτεινόμενα μεγέθη ομορφιάς.

    Η συγγραφέας δείχνει την ομορφιά στις αγκαλιές και την οικογένεια, στην αναζήτηση του εαυτού, στην πίστη να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι, στην προσφορά στον μη έχοντα, ειδικά όταν υπερβαίνεις το ελάχιστο προσωπικό σου χρέος ως μονάδα της κοινωνίας, στην αγάπη, τον έρωτα, την κατανόηση και τη φροντίδα, στο μαζί που ζυμώνεται από μικρές στιγμές, στην εργασία που γίνεται με αγάπη και δεν γίνεται δουλειά, στην απόλαυση της στιγμής και το παιχνίδι, δηλαδή την ενσυνειδητότητα, στην υστέρηση που δεν υστερεί αλλά υπερτερεί σε θέληση, στους ανθρώπους, γνωστούς και άσημους, που χωμένοι μέσα σε ερείπια ή στην άκρη κάποιας ζούγκλας σηκώνουν την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο πάνω από εκεί που την σπρώχνουν οι μικροπρέπειες και οι αριβισμοί, στη διεθνή γλώσσα της επιστήμης που αναζητεί λύσεις για όλους, στη διαφορετικότητα και το μικροβίωμα που κρατά τους πολιτισμούς και την ποικιλότητα όρθια.

    Ο λόγος είναι ποιητικός, ατμοσφαιρικός, γεμάτος με συναισθήματα και εικόνες κι οι λέξεις σμίγουν δημιουργώντας ένα ελεύθερο ποίημα, καταλήγοντας σε κάθε δισέλιδο σε ένα απόσταγμα, μια διάσταση της ομορφιάς. Ένα δίχτυ δεκατριών αρχών πλάθουν την ομορφιά έτσι όπως θα την κοιτάξεις στη ζωή και θα την βρεις σε άλλες δεκατρείς δικές σου και άλλες δεκατρείς εις την νιοστή.

    Από ποια ηλικία μπορεί να αξιολογηθεί η έννοια της ομορφιάς; Απλοποιώντας τη, μπορείς να τη δείξεις από πολύ νωρίς. Για να αρχίσει να μπαίνεις κάτω από το δέρμα της θα πρέπει να κοιτάξεις, γενικά πάντα μιλώντας και δίχως βεβαιότητες αφού αυτές δεν έχουν καθολική εφαρμογή όταν δεν γνωρίζεις τη δυναμική μιας ομάδας, από το νηπιαγωγείο και πάνω.

    Η εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη κινείται στην ατμόσφαιρα και το στυλ των τελευταίων της βιβλίων, διατηρώντας πλούσια παλέτα, με ποικιλία χρωμάτων, με δυνατές τις αφαιρετικές στιγμές, τα τοπία και τις μακρινές απεικονίσεις. Άρτια εκτυπωμένο και βιβλιοδετημένο, με κίτρινες, δίχως σχέδια, φόδρες

    Για αναγνώστες 6-7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καλέντη.

    Απόσπασμα

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Μια σταγόνα ομορφιάς
    Συγγραφέας:

    Γιώτα Αλεξάνδρου

    Εικονογράφος:

    Θέντα Μιμηλάκη

    Εκδόσεις:

    Καλέντη, Μάιος 2024

    Σχεδιασμός έκδοσης:

    Βασιλική Τζόκα

    Επεξεργασία εικόνων:

    Ingigo Graphics

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:
    23,5 Χ 34
    ISBN:

    978-

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular