More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜια σκιά στο παράθυρο, της Λίνας Λυχναρά

    Μια σκιά στο παράθυρο, της Λίνας Λυχναρά

    Ένα σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες πέφτει στα βράχια και οι επιβαίνοντες πέφτουν στη θάλασσα που λυσσομανούσε προσπαθώντας να σωθούν. Ναυαγοσώστες και εθελοντές προσπαθούν να βοηθήσουν. Ανάμεσα στους διασωθέντες και ένα κορίτσι που εντοπίζεται σε μια παραλία του νησιού. Ένα κορίτσι τραυματισμένο, φοβισμένο, που δεν μιλά λόγω πιθανότατα μετατραυματικού σοκ, δεν αντιδρά σε τίποτα. Ο Άλκης, ένα μικρό αγόρι, και η θεία του αποφασίζουν να το φιλοξενήσουν σπίτι τους.

    Μια στιγμιαία αντίδρασή της στο όνομα Μαρία, ωθούν τον Άλκη να την φωνάζει με αυτό το όνομα. Μα η “Μαρία” δεν είναι σε θέσει να δώσει καμία άλλη πληροφορία για την ταυτότητά της και το τι της έχει συμβεί. Ο αστυνόμος Μίλτος Ζαφείρης καλείται να ερευνήσει το μυστήριο που αρχίζει να πυκνώνει γύρω από το κορίτσι. Κανείς ναυαγός δεν την αναγνώριζε, το κορίτσι δεν φαινόταν να έχει καταπιεί καθόλου νερό και δεν βρισκόταν καν στο χώρο των υπόλοιπων ναυαγών. Από την αρχή κάτι μέσα του του έλεγε πως δεν ήταν απλώς μια περίπτωση ασυνόδευτου παιδιού που οι γονείς του το φυγάδευσαν μέσα σε μια λέμβο προς κάποιο νησί του Αιγαίου για να το σώσουν.

    Ποια είναι; Πώς λέγεται; Είναι Σύρια πρόσφυγας όπως οι υπόλοιποι ναυαγοί; Τι κρύβει η αδιάσπαστη σιωπή της; Ποιος την απαγάγει και την κρύβει ξανά από όλους; Μια πολύ παράξενη υπόθεση που δεν θα είναι καθόλου εύκολη για τον αστυνόμο Μίλτου Ζαφείρη, ο οποίος θα αποκαλύψει ότι το κορίτσι είναι θύμα μιας πολύ πιο σκοτεινής ιστορίας.

    Νομίζω ότι είναι από τα πιο δύσκολα είδη λογοτεχνίας το μυστήριο για προεφήβους και εφήβους. Αφενός είναι απαιτητικό κοινό, με το πλέον χαμηλότερο ποσοστό αναγνωστών και την κουλτούρα της δυαδικής διασκέδασης οθόνη-εαυτός να τους έχει ορίζει και αφετέρου τους κρατάς δύσκολα την προσοχή με όλη αυτήν την υπερπληθώρα σειρών μυστηρίου, τηλεοπτικών και μη, escape room ήδη για παιδιά δημοτικού και μια γενική υπερέκθεση σε ιστορίες μυστηρίου και αστικούς μύθους κάθε είδους που δυσκολεύουν την έλξη της προσοχής τους.

    Η Λίνα Λυχναρά δεν υιοθετεί κάποια ψευδονεανική γλώσσα και αφήγηση για να προσεταιριστεί αυτό το κοινό, ούτε αναπτύσσει το υλικό της με την ταχύτητα πολλών σύγχρονων μυθιστορημάτων που αποφεύγουν την εξιχνίαση των χαρακτήρων και ενδιαφέρονταν μόνο για μια σπιρτόζικη, ευφάνταστη, γρήγορη πλοκή. “Η ανάγνωση ενός βιβλίου -και δη από παιδιά- δεν μπορεί να είναι ένα διαρκές κυνηγητό λες και σε καταδιώκει ο Λίαμ Νίσον στο Taken”, έγραφε ο Απόστολος Πάππος για ένα άλλο βιβλίο. Εδώ λοιπόν έχουμε κανονική λογοτεχνία, στρωτή αφήγηση, ικανοποιητική ανάπτυξη των ηρώων, ένα καλοστημένο μυστήριο που δομείται με σταδιακή εμφάνιση στοιχείων, δίχως videogame κυνηγητά, και την προσφυγική κρίση του κόσμου, της Ευρώπης που κλείνει τα μάτια, της Ελλάδας και των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου να ζώνει από παντού σαν μαύρο πέπλο την ενδιαφέρουσα και καλοδιάβαστη αυτή ιστορία. Συμφέροντα, αδιαφορία, εθελοντισμός, ανθρωπιά, γενναιοδωρία, μικροψυχία, εκβιασμοί, ένας κόσμος σε διαρκή κίνηση, που η ζωή του παίζεται έξω, στη θάλασσα, στους προσφυγικούς καταυλισμούς, στις λέμβους και όχι στις ειδήσεις των οκτώ. Και γύρω από τον επιτηδευμένο όχλο των προσφύγων εκείνοι που τους εκμεταλλεύονται απέναντι στέλνοντάς του εδώ κι εκείνοι που τους εκμεταλλεύονται εδώ, σαν δάσος όπου τα δέντρα γίνονται ο όχλος που θες να κρυφτείς ή να κρύψεις…

    Από τα πολύ ενδιαφέρονται βιβλία του 2019, στην εκπνοή του ακριβώς.

    Συλλογή Περιστέρια για παιδιά 10+. Εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μια σκιά στο παράθυρο
    Συγγραφέας: Λίνα Λυχναρά
    Εξώφυλλο: Ρένια Μεταλληνού
    Συλλογή: Περιστέρια (9-15 ετών)
    Εκδόσεις: Πατάκη, Δεκέμβριος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Κώστας Σίμος
    Σελιδοποίηση: Κωνσταντίνος Καπένης
    Σελίδες: 270
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-16-8329-4

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular