More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_dora_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Μας μεγάλωσαν λύκοι, της Κίμπερλι Μπρουμπέικερ Μπράντλει

    Μας μεγάλωσαν λύκοι, της Κίμπερλι Μπρουμπέικερ Μπράντλει

    Διαβάζεται σε 4′- Ηλικιακό κοινό: 10+ (target 11-16) – Λογοτεχνία για παιδιά

    «Μπορείς να ξέρεις όλα όσα σου αρέσουν και κάποια μέρα μπορεί να τα πιστέψεις».
    Kimberly Brubaker Bradley, Ο πόλεμος που τελικά κέρδισα

    Το νέο βιβλίο της Kimberly Brubaker Bradley που είχε καθηλώσει άπαντες με τα δύο βιβλία Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου και Ο πόλεμος που κέρδισα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Ντέλα είναι δέκα χρονών, μαθήτρια της τετάρτης δημοτικού. Η Σούκι, η δεκαεξάχρονη αδερφή της, ήταν πάντοτε δίπλα της. “Πάντα η Σούκι με φρόντιζε. Ακόμη με φροντίζει λίγο ή πολύ“.

    Τα δύο κορίτσια δεν έχουν τον ίδιο πατέρα. Η Σούκι είναι λευκή σαν γάλα, η Ντέλα πιο σκουρόχρωμη. Αλλά δεν ξέρουν και ποιος είναι ο πατέρας τους. Ευτυχώς, δεν είναι ο Κλίφτον, ο φίλος της μητέρας τους. Η μητέρας του είναι σε κάποια φυλακή στο Κάνσας. Δεν έχει γονεϊκά δικαιώματα. Δεν επικοινωνεί καν μαζί τους, ειδικά από τότε που έπαθε ψυχωσικό επεισόδιο.

    Η Ντέλα είναι γλωσσού. Το παραδέχεται. Συχνά δέχεται μάλιστα επιπλήξεις στο σχολείο επειδή είναι αθυρόστομη. Με την αδερφή της μένουν με τη Φρανσίν, την ανάδοχη μητέρα τους, μια γυναίκα που δεν έχει τίποτα το μητρικό πάνω της.

    Ως εδώ είναι τα εύκολα, που λέει και η Ντέλα. “Δεν θέλω να ξαναμιλήσω ποτέ γι’ αυτόν“, λέει η Σούκι για τον Κλίφτον.

    “Ο Κλίφτον τούς είπε ότι ήταν ο πατέρας μας. Δεν έδειξε κάποιο αποδεικτικό- δεν είχε γιατί δεν είναι ο πατέρας μας- αλλά κανείς στο τμήμα δεν πολυενδιαφέρθηκε. Δούλευε και δεν έπαιρνε μεθαμφεταμίνη. Κανόνισε να πηγαίνουμε τακτικά στο σχολείο- νηπιαγωγείο εγώ, έκτη δημοτικού η Σούκι- και μετά από λίγο οι κοινωνικοί λειτουργοί θεώρησαν ότι όλα ήταν εντάξει και σταμάτησαν να ελέγχουν”.

    Μένει κάπου ενάμισης χρόνος. Να γίνει ενήλικη η Σούκι, να πάρει την κηδεμονία της Ντέλα και να φύγουν, να ζήσουν μόνες. Εν τω μεταξύ, όμως, η Σούκι κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας που διαλύει τα πάντα. Δεν πέθανε παρόλο που είχε κόψει αρτηρία.

    “Η μαμά της Τίνα έλεγε ότι εμένα και τη Σούκι μάς μεγάλωσαν λύκοι. Το έλεγε κάθε φορά που η Σούκι έκανε κάτι στραβά, όπως όταν δεν ήξερε ότι, όταν μια τουαλέτα βουλώσει, υποτίθεται ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις βεντούζα ενώ εκείνη τραβούσε συνέχεια το καζανάκι μέχρι που νερό και χαρτί και χιόνια χύθηκαν στο πάτωμα. Η κουβέντα “σας μεγάλωσαν λύκοι” ήταν κάτι που έκανε τη Σούκι να θυμώνει- ιδίως όταν την έλεγε η μαμά της Τίνα, που άλλαζε συνέχεια δουλειές και γκόμενους και γενικά δεν μπορούσες να βασιστείς πάνω της”.

    Γιατί; Πολλά γιατί στοιχειώνουν το μυαλό της Ντέλα. Η Σούκι είναι η λύκαινά της. Αλλά πληρώνει βαρύ τίμημα. Και κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να γίνει κι εσύ λύκος. Και να ουρλιάξεις. Και να επιτεθείς…

    Εστιάζοντας

    Σκληρό, ρεαλιστικό, ειλικρινές, σπαρακτικό. Ένα σπουδαίο βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας ως προς την ενδοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση, την οικογενειακή παραμέληση, την αδερφικότητα και δίνει δύναμη σε χιλιάδες παιδιά να μιλήσουν, να μη σιωπήσουν, να μην πνιγούν στις σκέψεις και τις ενοχές τους όπως η Σούκι. Με την απίστευτα χρωματισμένη, ζωντανή αφήγηση της δεκάχρονης Ντέλα που ουσιαστικά είναι η φωνή και των δυο αδερφών, περπατάμε μαζί τους στις απίστευτες δυσκολίες της ζωής τους, στις δύσκολες αποφάσεις τους, στον χτυπημένο από παντού ψυχισμό τους.

    Η Μπράντλεϊ αναπτύσσει υποδειγματικά τους χαρακτήρες των δύο κοριτσιών, αλλά και της αναδόχου μητέρας τους, η οποία είναι μια περίεργη φιγούρα που εν τέλει αντιλαμβάνεσαι τη στάση και την νοοτροπία της. Όλο το βιβλίο είναι αυτοί οι τρεις χαρακτήρες, αλλά μοναδική θα χαρακτήριζα και τη διαμόρφωση των σχέσεων που πηγάζουν από τα δυο κορίτσια και την ανάδοχη μητέρα τους, καθώς αναδεικνύουν τους τρόπους που τα τραγικά γεγονότα επηρεάζουν επιλογές και συμπεριφορές τους.

    Η Σούκι και η Ντέλα είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα αδερφοσύνης, αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. Η Σούκι γίνεται μάνα ουσιαστικά της Ντέλα, ενώ η Σούκι τη βλέπει σαν το φως της ζωής της, σαν τη μαμά λύκαινα κοντά στην οποία νιώθει ασφάλεια. Ειδικά από τη στιγμή που δείχνει απροσάρμοστη στο σχολείο, κάποτε εριστική, αγνοώντας τη σημασία των κανόνων ή των ορίων. Ευλογία να έχεις τέτοια αδερφή. Μια αδερφή που προκειμένου να σε προστατέψει, παραμελεί τον εαυτό της, τα δικά της αδιέξοδα με τρομερή κατάληψη για την ίδια. Οι δυο αδερφές αναγκάζονται από τα γεγονότα να συμπεριφέρονται σαν πολύ μεγαλύτερες, προστατεύοντας με όποιον τρόπο έχουν η μία την άλλη. Το απίστευτο δέσιμό τους, αυτή η συνεχής κλωστή που τις ενώνει δίνεται έξοχα από την Μπράντλεϊ η οποία στην αποτύπωση των χαρακτήρων και της σχέσης τους αποδεικνύεται για άλλη μια φορά δεξιοτέχνισσα.

    Βιβλίο-στολίδι, δίχως αντιφάσεις, δίχως εσωτερικά κενά, με λογική συνάφεια στην εξέλιξή του, με τους δρώντες χαρακτήρες να υπόκεινται στους νόμους της δράσης, του κινήτρου, της αντίδρασης, της εσωτερικής πάλης και της όποιας λύτρωσης. Με μια ανεπανάληπτα ρέουσα αφήγηση, που προσέχει κάθε λεπτομέρεια και οδηγεί με υπευθυνότητα στην ευαισθητοποίηση. Έχει τεράστια σημασία ότι η συγγραφέας επέλεξε μια δεκάχρονη ως αφηγήτρια και ηρωίδα της ιστορίας της. Σε συνδυασμό με τις ευρύτερες συγγραφικές της επιλογές, έφερε την ιστορία στο αναγνωστικό κοινό του 10+, αποτρέποντας να γίνει ένα εφηβικό ανάγνωσμα 13-14+. Γιατί εκείνο το παιδί των 10-13 είναι ίσως ακόμα πιο επίφοβο να δεχθεί παρενόχληση και βία, καθώς ακόμα δεν έχει τα κλειδιά της άρνησης ή της μη συναίνεσης.

    Ευφυής η χρήσης της λέξης “χιόνι” ως αντικατάσταση κάθε βρισιάς που έβγαινε από το στόμα της Ντέλα. Πάνω από εβδομήντα ογδόντα φορές εμφανίστηκε η λέξη με τουλάχιστον 30 διαφορετικές σημασίες.

    Για αναγνώστες από 10 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Βραβείο Newberry Honor Book
    Έχει τιμηθεί ως καλύτερο βιβλίο της χρονιάς με τα βραβεία: Boston Globe, Horn Book Fanfare, School Library Journal, Booklist, Kirkus, BookPage, New York Public Library, Chicago Public Library

    Άλλες διακρίσεις:
    Kirkus Prize Finalist, A Junior Library Guild selection, Goodreads Choice Awards semifinalist, Seven starred reviews from Horn Book, BookPage, Publishers Weekly, Booklist, BCCB, School Library Journal, and Kirkus.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Θα συμπληρωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μας μεγάλωσαν λύκοι
    Τίτλος πρωτοτύπου: Fighting words
    Συγγραφέας: Κimberly Brubaker Bradley
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Φεβρουάριος 2022
    Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη
    Διορθώσεις: Αλεξάνδρα Σφυρή
    Σελίδες: 240
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-484-774-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular