More
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 1068x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΜήπως είδες τον ελέφαντα, του Ντέιβιντ Μπάροου

    Μήπως είδες τον ελέφαντα, του Ντέιβιντ Μπάροου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 3-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Θέλεις να παίξουμε κρυφτό;
    Αμέ. Κρύψου πρώτος.

    Ευφυές! Σύγχρονο! Με απίστευτο χιούμορ!

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Ελέφαντας θέλει να παίξει κρυφτό και το αγόρι τον προτρέπει να κρυφτεί. Αλλά ο ελέφαντας προειδοποιεί το αγόρι ότι είναι πολύ καλός στο κρυφτό και πρέπει να βάλει τα δυνατά του για να τον βρει.

    Φτου και βγαίνω! Πού μπορεί να είναι; Ο ελέφαντας κρύβεται σε ευφάνταστες κρυψώνες. Αλλά είναι ελέφαντας. Φαίνεται παντού! Το αγόρι δεν μπορεί να τον βρει. Ούτε ο μπαμπάς του.

    Το τέλος θα σας κάνει να κλάψετε από τα γέλια.

    Εστιάζοντας

    Δεν είναι μόνο αυτή η μαγική διάθεση των παιδιών και των ανθρώπων εν γένει να παίξουν, να συναινέσουν σε μία εκούσια αυταπάτη για να μη χαλάσουν τη διασκέδαση, να προσποιηθούν ότι δεν βρίσκουν έναν ελέφαντα σε ένα κρυφτό. Δεν είναι αυτό το εκπληκτικό χιούμορ, που θα κάνει μικρούς και μεγάλους να γελάσουν πραγματικά και όχι στα πλαίσια κάποιας μανατζερίστικης προώθησης βιβλίου. Είναι κι εκείνη η περίφημη μεταφορική, ιδιωματική φράση της αγγλικής -(There’s) an elephant in the room- που επισημαίνει, κατά το λεξικό του Cambridge, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, σαν ελέφαντας μεγάλο και προφανές, μια δύσκολη κατάσταση, για την οποία κάποιοι ή όλοι οι συνομιλητές σε έναν χώρο αρνούνται να μιλήσουν, παρότι το έχουν προσέξει, καθώς είναι άβολο, προσβλητικό ή επικίνδυνο. Και προφανώς, συνάγουμε εμείς, συμπεριφέρονται σαν να μη βλέπουν το πρόβλημα, αρνούνται να το αντιμετωπίσουν, το βάζουν κάτω από το χαλί. Η Wikipedia αναφέρει ότι ο Ρώσος ποιητής Ivan Krylov του 18ου και 19ου αιώνα έγραψε έναν μύθο με τίτλο «The Inquisitive Man», όπου μιλάει για έναν άνθρωπο ο οποίος πηγαίνει σε ένα μουσείο και παρατηρεί κάθε λογής μικροσκοπικά πράγματα, αλλά δεν προσέχει έναν ελέφαντα. Ο Περίεργος Άνθρωπος του Κρίλοφ που δεν είδε τον ελέφαντα είχε αρχίσει να αφήσει το αποτύπωμά του στη γλώσσα των ανθρώπων. Η φράση “a pink elephant in the room” είναι μετεξέλιξη της παραπάνω φράσης και σημαίνει το ίδιο ακριβώς πράγματα.

    Να έκαναν ότι δεν είδαν ένα πρόβλημα το αγόρι και ο μπαμπάς του; Δεν νομίζω ότι ο συγγραφέας έχει αυτή τη συλλογιστική σε πρώτο πλάνο στο μυαλό του. Διασκεδάζουν, περνούν όμορφα. Επομένως, η φράση “ελέφαντας στο δωμάτιο” είναι αναποδογύρισμα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν βλέπεις τις ευκαιρίες να παίξεις, να δώσεις και να πάρεις χαρά. Να προσποιηθείς για να μη χαλάσεις το παιχνίδι, να μείνεις στο παιχνίδι, να μείνεις στο δωμάτιο με τον ελέφαντα, κάνοντας ότι δεν τον βλέπεις όχι γιατί αποτελεί πρόβλημα, αλλά για να παίξεις, να απολαύσεις, να φτιάξεις βίωμα και εμπειρίες.

    Τέτοια βιβλία τα απολαμβάνω και καλώ άπαντες να τα γνωρίσουν, παρά το μικρό τους κείμενο. Γιατί ξέρω ότι το μικρό κείμενο προβληματίζει αρκετούς ενήλικες που βλέπουν το βιβλίο να μην κρατάει, να μη φτουράει πάνω από τρία λεπτά. Όχι! Αυτά τα βιβλία ερωτεύονται τα παιδιά και αυτά τα βιβλία αποκαθιστούν τη χαμένη αξιοπρέπεια των βιβλίων που δήθεν πρέπει πάντα straight να σε μαθαίνουν κάτι.

    Γνωρίστε το και χαρείτε το. Παίξτε το. Θα σας δικαιώσει.

    ΥΓ: Δεν κάνω σπόιλερ. Είναι αριστούργημα το τέλος.

    Για αναγνώστες από 3 περίπου ετών.

    Δείτε το βιβλίο στις Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Μήπως είδες τον ελέφαντα
    Τίτλος Πρωτότυπου:

    Have you seen elephant?

    Συγγραφέας:

    David Barrow

    Εικονογράφος:

    David Barrow

    Μετάφραση:

    Μαρία Παπαγιάννη

    Εκδόσεις:

    Ψυχογιός, Μάρτιος 2024

    Επιμέλεια:

    Κυριακή Κάσση

    Διορθώσεις:

    Κυριακή Κάσση

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:

    23 Χ 28,3

    ISBN:

    978-618-01-5549-5

    RELATED ARTICLES

    Most Popular