More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΚοιτάζοντας τα αστέρια. Ένας πλήρης οδηγός για τους 88 αστερισμούς, της Σάρα...

    Κοιτάζοντας τα αστέρια. Ένας πλήρης οδηγός για τους 88 αστερισμούς, της Σάρα Γκίλινχαμ

    Κάποια βιβλία μιλούν από μόνα τους, μόλις τα δεις μπροστά σου, μόλις τα πιάσεις στα χέρια σου και πριν καν τα ανοίξεις. Αν δε τα ξεφυλλίσεις κιόλας, τότε αρχίζεις να γοητεύεσαι κατά κύματα. Βέβαια για να σε γοητεύσει ένα τέτοιο βιβλίο πρέπει να σου αρέσουν όσα γίνονται ψηλά, πάνω από το κεφάλι σου, εκεί όπου συχνά ξεχνάς να κοιτάξεις, είτε κοιτάς μόνο και μόνο επειδή πιστεύεις ότι κάπου εκεί κρύβεται ο Θεός σου και μόνον αυτός. Μα εκεί, πίσω από το πέπλο που στέκει πάνω μας υπάρχει πολύ περισσότερη λάμψη και μαγεία από όσο πιστεύεις.

    Κοιτάζοντας τα αστέρια. Ένας πλήρης οδηγός για τους 88 αστερισμούς, αυτών των ομάδων φωτεινών αστέρων, τα οποία μέσω νοητών γραμμών δημιουργούν εκείνες τις υπέροχες μορφές και εικόνες που πολλοί έχουμε θαυμάσια στον ουρανό, ιδίως τους θερινούς και εαρινούς μήνες του βόρειου ημισφαιρίου (μιλώντας για τους πολίτες της Ευρώπης και δη της Ελλάδας ασφαλώς). Είναι ένας τόμος που περιγράφει περιεκτικά τους αστερισμούς, την προέλευση, την τοποθεσία, τις ιστορίες και τους μύθους που τους συνοδεύουν, τον τρόπο να εντοπίσετε στον ουρανό κάθε έναν από αυτούς και μια εξαιρετική εικονογραφική αποτύπωση δι’ έκαστον.

    Δε μου έδειξε κανείς τα αστέρια. Δε μου μίλησε ποτέ κανείς γι’ αυτά. Δεν ήξερα να εντοπίζω αστερισμούς, ούτε καν τις δημοφιλέστατες Άρκτους. Ώσπου πριν λίγα καλοκαίρια, μια ομάδα παιδιών με ξύπνησε μέσω μια εφαρμογής (υπάρχουν αρκετές, δες εδώ). Χάζευα με τις ώρες. Εντόπισα τόσα και τόσα. Έμαθα αρκετά. Ωστόσο πιστεύω ότι οι εφαρμογές αυτές πρέπει να έπονται βιβλίων σαν αυτό. Γιατί εδώ έχουμε την συμπυκνωμένη γνώση που χρειαζόμαστε για να αναζητήσουμε και να καταλάβουμε τι βλέπουμε μέσα σε 220 σελίδες υψηλής αισθητικής. Η ομορφιά χτυπάει κόκκινο σε αυτό το βιβλίο. Και αν αναλογιστείς ότι έχουμε ένα έντυπο πλανητάριο, έναν χάρτη του ουρανού, καταλαβαίνεις ότι οι αστρονομικές μας παρατηρήσεις, ερασιτεχνικές, ρομαντικές ή πιο προχωρημένες, αλλάζουν πίστα.

    Δεν πρέπει να λησμονήσω να αναφερθώ στο ευφυές εξώφυλλο και το διάτρητο κάλυμμά του τα οποία με ένα απλό πορτατίφ παίζουν ένα υπέροχο παιχνίδι σκιών, αναπαράγοντας τους αστερισμούς που αποτυπώνονται, δημιουργώντας έτσι μια όμορφη άσκηση φωτός και σκιάς.

    Ο τόμος αυτός είναι δίχως ηλικιακό περιορισμό. Είναι δώρο για παιδί για το οποίο θα αποτελέσει ένα έξοχο κίνητρο να κοιτάζει ψηλά και συχνότερα, είναι δώρο για ενήλικα που υποψιάζεσαι ότι θα εκτιμήσει το φως εκεί ψηλά, είναι δώρο για εσένα που αδαής, όσο κι εγώ πριν μερικά χρόνια, θα βάλεις πολλή από την ομορφιά του κόσμου στο ράφι της βιβλιοθήκης σου και στο βλέμμα σου πριν στραφείς στον ουρανό, μια νύχτα που θα αγαπάς πολύ.

    Από την βραβευμένη γραφίστα και art director Σάρα Γκίλινχαμ.

    Πρόλογος του Διονύση Π. Σιμόπουλου, επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

    Θαυμάσιο βιβλίο. Τι να λέμε τώρα!

    Για αναγνώστες από 5-6 ετών, δίχως να “απαγορεύεται” προς τα κάτω. Το τοποθετούμε ωστόσο στα βιβλία 8-11 γιατί εκεί εντοπίζουμε τον πυρήνα όπου ένα παιδί θα μπορεί και να διαβάσει και να παρατηρήσει τον ουρανό με μια σχετική αυτονομία.

    Εκδόσεις Καπόν.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Little Bear – Original Theme Song

    Walking in the Air – The Snowman (Piano Solo)

    Chopin – Nocturne op.9 No.2

    Stellardrone – I Don’t Belong Here

    Scorpio’s View – Lalo Schifrin – Dirty Harry Soundtrack

    Andromeda Soundtrack: Trance Gemini

    Overture: Atmospheres (2001: A Space Odyssey Soundtrack)

    The Blue Danube (Excerpt) (2001: A Space Odyssey Soundtrack)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Κοιτάζοντας τα αστέρια. Ένας πλήρης οδηγός για τους 88 αστερισμούς
    Τίτλος πρωτοτύπου: Seeing Stars
    Συγγραφέας: Sara Gillingham
    Εκδόσεις: Καπόν, 2019
    Μετάφραση: Hλίας Μαγκλίνης
    Σχεδιασμός έκδοσης: Meagan Bennett
    Επιμέλεια κειμένου: Δάφνη Χρήστου
    DTP: Ελένη Βαλμά, Μίνα Μαντά
    Σελίδες: 224
    Μέγεθος: 22,9 Χ 20,3
    ISBN: 978-618-5209-46-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular