104 χρόνια ζει ετούτο το παραμύθι από το 1910 που το πρωτόγραψε η Πηνελόπη Δέλτα και το έβαλαν στον λογοτεχνικό χάρτη οι εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας. Δεν έχει όνομα γιατί η συγγραφέας του δεν του έδωσε όνομα. Ίσως γιατί συμπυκνώνει μέσα του τόσα αρχετυπικά σύμβολα και διδαχές παραμυθιών που μοιάζει σαν ένας βασιλιάς τους. Ως κείμενο είναι αρκούντως αλληγορικό και με ιδιαιτέρα ηθικοδιδακτικό ύφος ακολουθώντας προφανώς την γενική τάση των παιδικών και νεανικών βιβλίων της εποχής στο δυτικό κόσμο που αναζητούν συγκεκριμένα νοήματα και έγνοιες που απασχολούν την κοινωνία.
Με τη συμπλήρωση των 100 ετών από την πρώτη έκδοσή του έκανε την 25η του έκδοση συμπληρωμένη με επίμετρο της Μαρίζας Ντεκάστρο ενώ από το 2012 το βιβλίο εκδίδεται από τις εκδόσεις Ρηγόπουλου με εικονογράφηση του εικαστικού Γ. Στεφανίδη. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στο θέατρο από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Ας δούμε την υπόθεσή του:
Στη Χώρα των Μοιρολάτρων (σωστός είναι ο τόνος) μεγάλη δυστυχία απλώθηκε μετά το θάνατο του βασιλιά γέρο-Συνετού. Ο γιος του, ο βασιλιάς Αστόχαστος (ή Ασυλλόγιστος στις πρώτες εκδόσεις του βιβλίου από την Εστία) παντρεύτηκε την βασίλισσα Παλάβω κι η ζωή τους κυλά με γλέντια, σπατάλες, κραιπάλες και απερισκεψίες. Τα σεντούκια όλης της χώρας στερεύουν κι οι κάτοικοι περιδιαβαίνουν κουρελήδες στους δρόμους. Το βασίλειό οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην αδράνεια και την καταστροφή. Οι κάτοικοι ψάχνουν να φύγουν.
Σαν σώθηκε κι η τελευταία γουλιά κρασί, ο Αστόχαστος κατέφυγε στη βοήθεια του εξαδέλφου του. Μα εκείνος του έστειλε πίσω μια γαϊδουροκεφαλή. Ντροπή! Ο γιος του Αστόχαστου, το βασιλόπουλο Συνετός αγανακτεί για την κατάντια κι αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Μαζί με τη μικρότερη αδερφή του, την Ειρηνούλα, αποφασίζει ένα μεγάλο ταξίδι και περιπλανώμενοι στο δάσος, θα αναζητήσουν την απόδραση από το βασίλειο του πατέρα τους. Το ταξίδι τους αυτό θα είναι αποκαλυπτικό καθώς θα συναντήσουν ένα σωρό ανθρώπους που θα αλλάξουν τη σκέψη και τη ζωή τους.
Πρώτη πρώτη την κυρα-Φρόνηση που τους “μάλωσε”: “Οι γενναίοι μένουν. Και μάχονται”. Ύστερα τη Γνώση που τους έμαθε να αξιοποιούν τα χέρια τους. Αργότερα, το δάσκαλο που θα τους πείσει να συνεχίσουν το ταξίδι ως τη μεγάλη πλατεία όπου θα δουν τη δικαιοσύνη τυφλή.
“Πίσω στο παλάτι”, αποφάσισε ο Συνετός μετά τις εμπειρίες που αποκόμισε. Επιστροφή στην πατρίδα. Μαζί με την Ειρήνη, ο Συνετός θα ξεκινήσει την πλήρη ανασυγκρότηση του διεφθαρμένου και πτωχευμένου βασιλείου του πατέρα του. Με όπλα δυο χούφτες σπόρους, βελόνα και κλωστή και μια σφεντόνα. Από τα μικρά και ταπεινά, μέχρι τα μεγάλα και τα σημαντικά. Από την εύρεση τροφής και την παύση των δανεικών από τα ξαδέρφια και τους θείους, μέχρι τη αξιοποίηση των χεριών, την ουσιαστική εκμετάλλευση της γης και την απαλλαγή από τα βαρίδια που τους γονάτιζαν.Κι άρχισαν οι άντρες να θερίζουν τα χωράφια κι οι γυναίκες να μπαλώνουν με υπομονή. Κι όταν ο κίνδυνος φάνηκε μπροστά τους, το νέο βασίλειο του Συνετού και της Ειρήνης, ήταν έτοιμο να αποκρούσε την επίθεση.
Ένα κλασικό βιβλίο που μεταφέρθηκε στο θεατρικό σανίδι από τον Ιάκωβο Καμπενέλλη, τη θεσπέσια μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και την συγκλονιστική φωνή του Λάκη Παππά. Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα συμπυνκώνει έναν πολιτικό οδηγό, λειτουργεί σαν ένα μανιφέστο κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης για νέους καθώς φανερώνει πολλά από τα πιστεύω της συγγραφέα της. Η σημασία της σύνεσης, της γνώσης, της εγκράτειας, της οργάνωσης, ο στιγματισμός της αέναης αστοχασιάς και σπατάλης, είναι μερικές μόνο από τις έννοιες στις οποίες θεμελιώνει την ιστορία της η συγγραφέας.
Αγγίζει χιλιάδες ακόμα το παραμύθι.Βγαλμένο από την ταλαιπωρημένη Ελλάδα του πολέμου του 1897, των χρεωκοπιών, των Νεότουρκων που ανέρχονται στη γείτονα και των δικών μας στο Γουδί, η Π. Δέλτα φτιάχνει έναν διαχρονικό μύθο για τον ξεπεσμό της χώρας της.
Με την λιτή αυτή διασκευή (τονίζεται ήδη από το εξώφυλλο ότι πρόκειται για διασκευή) από την Τζέμη Τασάκου που κράτησε όσο ήταν δυνατόν στοιχεία από το αρχικό κείμενο (λέξεις, ύφος), το μυθιστόρημα της Π. Δέλτα κατεβαίνει σκαλοπάτια στο ηλικιακό target group, ώστε να γνωριστεί και με μικρότερα του αυθεντικού αναγνωστικού κοινού παιδιά.
Η σειρά “Η πρώτη μου λογοτεχνία” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο περιλαμβάνει και θα συμπεριλάβει κι άλλα, μερικά από τα πιο ξεχωριστά βιβλία της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Διασκευασμένα από Έλληνες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, τα βιβλία αυτά φέρνουν κοντά σε παιδιά 4-5 ετών κλασικά αριστουργήματα, με μια γλώσσα πιο λιτή και προσιτή για παιδιά αυτών των ηλικιών
Ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες, ο Μάγκας και το Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα, οι Μεγάλες Προσδοκίες των Κάρολου Ντίκενς, τον Νιλς Χόλγκερσον της Σέλμα Λάγκερλεφ, τον Οδυσσέα, τον Ερωτόκριτο, αλλά και Σαίξπηρ, Παπαδιαμάντης, Ντοστογιέφκσι, Τσέχοφ, Μαρκ Τουέιν και πολλοί άλλοι δημιουργοί θα αγκαλιαστούν μέσα από αυτήν την σειρά.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ | |
---|---|
Τίτλος: | Παραμύθι χωρίς όνομα |
Διασκευή: | Τζέμη Τασάκου |
Εικονογράφηση: | Αιμιλία Κονταίου |
Εκδόσεις: | Μεταίχμιο, Απρίλιος 2016 |
Σελίδες: | 40 |
Μέγεθος: | 24,4 Χ 22,4 |
ISBN: | 978-618-03-0413-8 |