More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Η Πηνελόπη της θάλασσας, της Τζέμα Σίρβεν (εικ.: Ραούλ Γουρίδι)

    Η Πηνελόπη της θάλασσας, της Τζέμα Σίρβεν (εικ.: Ραούλ Γουρίδι)

    Διαβάζεται σε 4′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 9+) – Εικονοβιβλίο

    Όταν μια γυναίκα είναι σιωπηλή, άκου προσεκτικά.
    Εβγκένι Κασέγιεφ

    Της δίδαξαν να περιμένει. Να καρτερά. Να υφαίνει. Να μένει σιωπηλή, να ακούει τους άλλους. Να στέκεται στη σκιά, να κοιτάζει και να προσμένει. Της υπαγόρευσαν τον δρόμο που πρέπει να περπατήσει με ακρίβεια. Της είπαν πως δε θα τα καταφέρει μόνη της, πως είναι ένα μικρό κορίτσι, πως δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσει.

    Της είπαν ότι η θέση της είναι στη στεριά, στη σιγουριά των χαραγμένων μονοπατιών και της προσμονής. Της είπαν. Αλλά εκείνη έμαθε να αντιστέκεται. Και η θάλασσα την καρτερά.

    Η Πηνελόπη της θάλασσας ανήκει σε εκείνη την μικρή, κλειστή κατηγορία βιβλίων που δεν παρουσιάζονται, δεν προσεγγίζονται αν δεν έχεις ζήσει από κοντά, μέρα νύχτα, μια τέτοια Πηνελόπη με τα μάτια σου. Γιατί αλλιώς θα μπουρδολογήσεις, οπότε καλύτερα βγάλε τον σκασμό.

    Εμένα μου έλαχε σε αυτό το βιβλίο να μην μπορώ να βγάλω τον σκασμό. Μου έλαχε γιαγιά και μάνα, ανάμεσα σε άλλες. Τις έζησα. Τις ένιωσα. Είδα το τάξιμό τους. Είδα να τους λες να κόψουν την αλυσίδα και να μην μπορούν. Να θεωρούν πρέπον να σέρνουν μέχρι την τελευταία τους ανάσα τη σιδερένια μπάλα που τους κρέμασαν στο πόδι. Και ας γέμισε το μάτι τους δάκρυ και μελαγχολία και κατάθλιψη τρίτης ηλικίας σαν πέρασαν τα χρόνια. Γυναίκες που δεν έμπαιναν με τίποτα στη θάλασσα, στεριανές στο βλέμμα και την ψυχή, που πέρασαν μια ζωή στα οριοθετημένα δρομιά του πατριαρχικού σινιάλου, που και μόνο η θέαση για λίγα λεπτά της θάλασσας ήταν ενοχική. Τις έμαθαν από την πρώτη τους ανάσα ότι έχουν έναν ρόλο, μια διάσταση, μία αποστολή. Να περιμένουν πίσω τον Οδυσσέα, είτε είναι ο άντρας τους, είτε ο πατέρας τους, είτε τα παιδιά τους, είτε τα θέλω κάποιου άλλου. Να περιμένουν και να σωπαίνουν. Και να παίρνουν τα μπράβο όλων όταν σερβίρουν, όταν μαγειρεύουν, όταν πλένουν, όταν είναι στωικές, καρτερικές. Σκατά. Τις πνίξαμε όλοι στο βούρκο. Ούτε στεριά, ούτε θάλασσα. Σε ένα έλος που δεν πάει ούτε μπρος ούτε πίσω.

    Να μεγαλώσουμε τέτοιες κόρες. Να τιμήσουμε τέτοιες συζύγους. Να έχουμε τέτοιες φίλες. Σαν την Πηνελόπη της Σίρβεν και του Γουρίδι. Που βρήκε τη δύναμη να κάνει το πρώτο βήμα, να μπει στη θάλασσα. Και αν δεν το έκανε; Αν κάποια Πηνελόπη σαν τις δικές μου δεν το μπόρεσε; Σταύρωμα και έξω; Όχι. Εκείνες οι Πηνελόπες αξίζουν δυο φορές το νοιάξιμο και την αγκαλιά μας. Ίσως, ίσως καταφέρουν λίγη θάλασσα, ένα ταξίδι.

    Η Σίρβεν κεντάει λέξη λέξη ένα αριστοτεχνικής ομορφιάς picture book, που εκτείνεται στο μεγάλο πεδίο της γυναικείας ενδυνάμωσης, της εσωτερικής δύναμης που αναζητά διέξοδο, της αποποίησης των παγίων και θεσφάτων και του μεγάλου ταξιδιού που σου φωνάζει “έλα”. Το πράττει με το παγκόσμιο σύμβολο της γυναικείας καρτερικότητας και αυταπάρνησης, την Πηνελόπη, που σαν άλλη Ομηρική ηρωίδα, πορεύεται τον δύσκολο δρόμο της αναζήτησης χαράς και νοήματος σε έναν άκαμπττα νοηματοδοτημένο κόσμο.

    Και έχει δίπλα της κι αυτόν τον δαίμονα των μολυβιών, τον Γουρίδι, που σε τρελαίνει εικόνα εικόνα με την απλότητα, την αισθαντικότητα και την μελαγχολία με την οποία ντύνει όλες τις εικόνες του, άλλοτε κρύβοντας, άλλοτε υπαινισσόμενος, άλλοτε λειτουργώντας συμβολικά ή διηλικιακά.

    Τώρα που όλοι ανακάλυψαν τις γυναικοκτονίες και τα metoo, έστω κι έτσι, με πιο μαζικές και εμπορικές λεωφόρους, είναι ευκαιρία να δουν κι όσοι δεν ήξεραν την πλήρη έκταση των γυναικοκτονιών και της θέσης των γυναικών που επί αιώνες δεινοπάθησαν κάτω από το θλιβερό στειλιάρι της εξουσιαστικής πατριαρχίας.

    Για αναγνώστες από 8 ετών. Μεταξύ 5,5 και 7,5 θέλει πολλή υποστήριξη από κάποιον ενήλικα. Ευκαιρία, λοιπόν, να ανακαλύψουν όλοι ότι το εικονοβιβλίο δεν αφορά απαραίτητα σε παιδιά 0-7.

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Η Σίρβεν κεντάει λέξη λέξη ένα αριστοτεχνικής ομορφιάς picture book, που εκτείνεται στο μεγάλο πεδίο της γυναικείας ενδυνάμωσης, της εσωτερικής δύναμης που αναζητά διέξοδο, της αποποίησης των παγίων και θεσφάτων και του μεγάλου ταξιδιού που σου φωνάζει “έλα”. Το πράττει με το παγκόσμιο σύμβολο της γυναικείας καρτερικότητας και αυταπάρνησης, την Πηνελόπη, που σαν άλλη Ομηρική ηρωίδα, πορεύεται τον δύσκολο δρόμο της αναζήτησης χαράς και νοήματος σε έναν άκαμπττα νοηματοδοτημένο κόσμο.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Πέτρινα λουλούδια- Γιάννης Πουλόπουλος

    Θάλασσα – Γιάννης Μαρκόπουλος (Ορχηστρικό)

    Νοσταλγία – Γιάννης Μαρκόπουλος

    Revolutionary Road – End Title – Soundtrack

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Πηνελόπη της θάλασσας
    Τίτλος πρωτοτύπου: Penelope en el mar
    Συγγραφέας: Gema Sirvent
    Εικονογράφηση: Raul Nieto Guridi
    Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη, Μάιος 2021
    Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
    Τυπογραφία/lettering: Άννα Σαπουντζή
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 17,5 Χ 22,5
    ISBN: 978-618-50-4990-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular