More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ μικρή αλχημίστρια - Ένα (σοφό) εγχειρίδιο συναισθημάτων, της Κατερίνας Κρις

    Η μικρή αλχημίστρια – Ένα (σοφό) εγχειρίδιο συναισθημάτων, της Κατερίνας Κρις

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-11) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Μη διαβάσεις αυτό το βιβλίο μονοκοπανιά,
    θα μείνει στο μυαλό σου μια σπαζοκεφαλιά!
    Διάβαζέ το από λίγο κάθε φορά
    και θα δεις μεγάλη συναισθηματική διαφορά!

    Η Κατερίνα Κρις επιστρέφει δυναμικά με ένα εγχειρίδιο συναισθημάτων που δεν μας τα παρουσιάζει απλά αλλά μας δείχνει πώς θα τα μετατρέψουμε σε λαμπερά και πολύτιμα!

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Μαρλίν έχει ένα αλχημιστικό εργαστήριο καλά κρυμμένο στην καρδιά της. Κι όπως αυτοί άλλαζαν τα μέταλλα σε χρυσό, έτσι κι η Μαρλίν έμαθε να αλλάζει τα συναισθήματά της και να τα κάνει ακόμα πιο λαμπερά. Πώς όμως το κατάφερε αυτό;

    Πρώτα πρώτα ασχολήθηκε με τη χαρά και έφτιαξε 4 ειδικές συνταγές, τις περίφημες “φόρμουλες”. Μία για την υπερβολική χαρά που γρήγορα εξατμίζεται και πέφτεις απότομα κάτω, μία για τη χαρά της περηφάνιας όταν με κάποιο κόπο καταφέρνεις να περύχεις κάτι σημαντικό, μία για τη χαρά με συγκίνηση, που συγκρατεί τον πολύ ενθουσιασμό και μία για τη χαρά με ποικιλία, εκείνη που έρχεται από διάφορες ασχολίες και χόμπι.

    Αλλά οι πίκρες της ζωής, πώς αντιμετωπίζονται; Ποια είναι τα αντίδοτα στον φόβο, τη ζήλια, τη στεναχώρια, την ανυπομονησία, τον θυμό; Πώς διατηρούνται η περιέργεια, η φαντασία και η παιδικότητα; Ποια είναι τα ελιξήρια της αιώνιας ζωής; Γιατί δυσκολίες+χρώματα μας κάνουν δημιουργικότητα;

    Εστιάζοντας

    Θα τον χαρακτήριζα και οδηγό αισιοδοξίας, πέρα από διαχείρισης συναισθημάτων ή “εγχειρίδιο συναισθημάτων” όπως το καλεί ο υπότιτλος της έκδοσης. Η Κατερίνα Κρις με το γνωστό περιπαικτικό, συχνά υποδόριο και ημικυνικό της ύφος, με ανανεωμένο οπλοστάσιο, παίρνει από τον αρχαίο κόσμο των αλχημιστών την ηρωίδα και την έμπνευσή της και φτιάχνει έναν πράγματι ευφάνταστο και πειστικό οδηγό συναισθηματικής εξερεύνησης, που ξεκινά από τη χαρά, τη βάση της ζωής όλων των παιδιών και φτάνει μέχρι τα βαθύτερα συναισθήματα που αγγίζουν τα σύνορα της ευτυχίας. Η βεντάλια τής προσεγγίζει όλες τις πτυχές της χαράς, όλες τις διακλαδώσεις της και ακολούθως συναντά τα υπόλοιπα συναισθήματα. Βασικός σκοπός κάθε αλχημιστή υπήρξε η μετατροπή κάθε πολύτιμου μετάλλου σε χρυσό, έτσι και η αλχημίστρια Μαρλίν προσπαθεί να μετατρέψει τα συναισθήματά της στην καλύτερη εκδοχή τους, να προστατέψει τις καλές τους ιδιότητες. Η χαρά δεν είναι το απλό συναίσθημα που απλά γελάμε, αλλά έχει πολλαπλές όψεις και πρέπει να μπορείς να τις διαχωρίζεις και να επωφελείσαι από αυτές.

    Δεν έψαχναν μόνο τη μετατροπή σε χρυσό οι αλχημιστές, αλλά και το ελιξήριο της αιώνιας ζωής. Και η Κατερίνα Κρις δεν αποφεύγει την πρόκληση. Γιατί αφού η ζωή θα έχει και θυμό και στεναχώριες και ζήλια και εμπόδια, τότε πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος για να ζεις για πάντα, να διαφύγεις της φθοράς. Και η Μαρλίν βρήκε ότι η παιδικότητα, η φαντασία και η περιέργεια είναι τρία μοναδικά ελιξήρια που διατηρούν τον ενθουσιασμό μας για τη ζωή πάντοτε ψηλά, μυστικό μέγα της ζωής.

    Το προσεγγίζει με χιούμορ όλο το εγχείρημα η δημιουργός. Παίζει με τις λέξεις, άλλοτε τις τοποθετεί σε ρίμες, άλλοτε τις αφήνει πιο ελεύθερες. Παράλληλα, η έκδοση φέρει δύο σημαντικά εργαλεία. Το πρώτο ασφαλώς είναι η εικονογράφηση: παιγνιώδης, χιουμοριστική, δυναμικά αλληλεπιδραστική και συμπλεκόμενη με το κείμενο, χειροποίητων πρώτων γραμμών και με θερμή ένταση στην παλέτα, κινητοποιεί τον αναγνώστη, δημιουργώντας μια πρώτη, εξίσου δυνατή αφήγηση που δεν περιμένει το κείμενο για να σταθεί όρθια. Ένα δεύτερο εύρημα είναι οι λατινικές φράσεις που σχεδόν κρύβονται στις σελίδες και οι οποίες εκτείνουν τις όψεις της αφήγησης σε νέα μονοπάτια, εκείνα της συμπυκνωμένης σοφίας των λατίνων που σε τρεις και πέντε λέξεις μπορούσαν να πουν όσα οι άλλοι σε μια σελίδα: omnes boras tuas bene vive (ζήσε καλά όλες σου τις στιγμές), omnia bona mea mecum sunt (όλα όσα αγαπώ μαζί μου βρίσκονται), carpe diem (άδραξε τη μέρα), ira furor brevis est (ο θυμός είναι μια μικρή τρέλα) και άλλα είκοσι περίπου ακόμα. Δίπλα τους, κοντά τους, ανασαίνουν ελληνικές φράσεις με τη δική τους δύναμη. Ενδεικτικά: Κλείσε τον ήλιο μέσα σου, Να είσαι παιδί, να χαίρεσαι τον ήλιο, την ηλικία σου.

    Λαμβάνοντας τα όλα υπόψιν, θεωρώ ότι έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο που λειτουργεί σε τουλάχιστον δύο επίπεδα και ως εκ τούτου, δύο παιδικές ηλικίες, την πρώιμη πέριξ του νηπιαγωγείου και της πρώτης δημοτικού και σίγουρα φτάνει μέχρι τα σκαλοπάτια των τελευταίων τάξεων δημοτικού, για να μην πω και παραπάνω.

    Αυτό που απόλαυσα προσωπικά είναι ότι δεν έχουμε έναν οδηγό, ένα εγχειρίδιο που μας γνωρίζει για ακόμα μια φορά τα συναισθήματα, αλλά μια προσπάθεια να τα μεταλλάξουμε ως σύγχρονοι αλχημιστές στις καλύτερές τους εκδοχές ή να τραβήξουμε το μοναδικό τους απόσταγμα για να λειτουργήσει υπέρ μας.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Η μικρή αλχημίστρια - Ένα (σοφό) εγχειρίδιο συναισθημάτων
    Συγγραφέας:

    Κατερίνα Κρις

    Εικονογράφος:

    Κατερίνα Κρις

    Εκδόσεις:

    Πατάκη, Μάιος 2024

    DTP:

    Νίκη Αντωνακοπούλου

    Διορθώσεις:

    Θανάσης Κοκολόγος

    Σελίδες:

    48

    Μέγεθος:
    19,5 Χ 24
    ISBN:

    978-618-07-0734-2

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular