More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Καρακατσού και οι δράκοι, του Βαγγέλη Γονιδάκη (εικ.: Λία Φωτιάδου)

    Η Καρακατσού και οι δράκοι, του Βαγγέλη Γονιδάκη (εικ.: Λία Φωτιάδου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο λαϊκό παραμύθι για παιδιά

    Μπορείτε να ακούσετε το παραμύθι σαρώνοντας το barcode που περιέχει σε αφήγηση της Ανθής Θάνου.

    Ο Βαγγέλης Γονιδάκης σε ένα όμορφο λαϊκό παραμύθι βγαλμένο από τις θάλασσες της Κύθνου.

    Περί τίνος πρόκειται

    Τρεις γιους, τρία παλικάρια είχε ένας βασιλιάς. Και σαν ήρθε η ώρα να παντρευτούνε, τους κάλεσε να τοξεύσουν και όπου φτάσει το τόξο τους, εκείνο το κορίτσι που θα είναι κει κοντά να παντρευτούνε. Έριξε ο πρώτος, ρίχνει στην αυλή ενός εμπόρου και παίρνει για γυναίκα του την κόρη του την άσχημη, μα την πολύ άσχημη. Ρίχνει ο δεύτερος στην αυλή ενός αρχόντου, παίρνει μαι όμορφη μα τεμπέλα, πολύ τεμπέλα. Ρίχνει και ο τρίτος τη σαϊτιά και χάνεται στον ορίζοντα. Κινάει να τη βρει και όποια του λάχει, κείνη γυναίκα του του θα κάνει. Μια πέρδικα κρατάει τη σαϊτα. Μια πέρδικα που μόλις έμπαινε στο σπίτι γινόταν μια πανέμορφη κόρη και είχε πατέρα και γιους δράκους. Η τύχη τους κι η μοίρα τους δύσκολη και άφτιαχτη. Η αγάπη τους δυνατή, με τίποτε δε λύγιζαν. Σε χτενάκι μεταμορφώνονταν, σε δέντρα λυγερά κι αλύγιστα, όλους τους ξεγελούσαν κι η αγάπη τους επιβίωνε από όλα τα εμπόδια. Θα αντέξουν άραγε μέχρι το τέλος; Με ένα αμυγδαλάκι, ένα φουντουκάκι κι ένα καρυδάκι όλα μπορούν να γίνουν.

    Εστιάζοντας

    Ιδιαιτέρως καλοκαμωμένο λαϊκό παραμύθι, με την αύρα και την επιδεξιότητα των παλιών παραμυθάδων. Οι κοινοί τόποι με τα παλιά λαϊκά παραμύθια, η ασυνήθιστη εξέλιξη του παραμυθιού και ο προσεγμένος τρόπος αφήγησης του συγγραφέα συνθέτουν ένα πραγματικά αξιοπρόσεκτο παραμύθι. Ο βασιλιάς, οι τρεις γιοι, η αναζήτηση της τύχης, ο τρίτος – ο συμβολισμός και η επανάληψη του τρία αποτελεί σημεία αναφοράς στα παραμύθια, τα δημοτικά τραγούδια και άλλες μορφές λαϊκής τέχνης- που φεύγει να την αναζητήσει μακριά, η μαγεία που ‘χει κάνει την όμορφη κοπέλα πουλί, οι δράκοι, η απειλή, οι μαγικές δυνάμεις, τα στερεότυπα, η αναγνωστική ασφάλεια των μοτίβων και των επαναλήψεων, η ομορφιά και η ασχήμια, η δύναμη της αγάπης και τέλος εκείνα τα τρία μαγικά αντικείμενα που λειτουργούν, μέσα στην απλότητά τους, τρεις μικροί καρποί είναι άλλωστε, ως τα καθοριστικά μέσα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια μιας καρμικής συνάντησης, μιας αγάπης που μοιάζει άκαμπτη μέσα από τυχαία ή γραμμένα γεγονότα, αναλόγως της σκοπιάς που κοιτάζεις τον κόσμο και την ιστορία τούτη.

    Η δύναμη των μαγικών αντικειμένων, η απαραίτητη ύπαρξη και ευεργετική λειτουργία τους μέσα στα λαϊκά παραμύθια είναι από μόνη της γοητευτική, καθώς παίρνουν τον ρόλο μικρών απομηχανής θεών που οδηγούν τα αδιέξοδα της ιστορίας σε μια έξοδο, σε ένα καλό τέλος, αναδεικνύοντας την υπέρβαση, εν προκειμένω τη δύναμη της αγάπης, έναντι όλων των εμποδίων. Θα έλεγες ότι είναι μια ακόμα μάχη του καλού με τις δυνάμεις του κακού, όπου το καλό υπερισχύει, αφού περνά από σαράντα κύματα, απρόσμενες μεταμορφώσεις και συνωμοσίες της συμπόνοιας, της συμπαράστασης, της αδερφικής αγάπης.

    Νομίζω ότι έχουμε έλλειμμα σε τέτοιας μορφής και αφήγησης παραμύθια και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν διαβάζω κάτι καλογραμμένο του είδους. Εύρυθμο, προσεγμένος λόγος, με αρκετά καλούδια από την ελληνική γλώσσα και τη λαϊκή παράδοση που, όμως, ομορφαίνουν και κοσμούν το κείμενο, δίχως να το βαραίνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

    Ενδιαφέρουσα η εικονογράφηση της Λίας Φωτιάδου, η οποία στην αποτύπωση της Καρακατσούς και τα αφαιρετικά στοιχεία τα πήγε περίφημα.

    Για αναγνώστες από 5 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Καρακατσού και οι δράκοι
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Γονιδάκης
    Εικονογράφος: Λία Φωτιάδου
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2022
    Υπεύθυνη έκδοσης: Φαίη Κολοκυθά
    Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 20 X 28
    ISBN: 978-618-07-0087-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular