More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ ιστορία της μουσικής για παιδιά, των Μαίρη Ρίτσαρντς και Ντέιβιντ Σβάιτσερ...

    Η ιστορία της μουσικής για παιδιά, των Μαίρη Ρίτσαρντς και Ντέιβιντ Σβάιτσερ (εικ.: Ρόουζ Μπλέικ, μετ.: Ηλίας Μαγκλίνης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-14) – Βιβλίο γνώσεων για τη μουσική

    Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος.
    Φρήντριχ Νίτσε

    Είναι τεράστιος ο κόπος που απαιτείται για να μαζευτεί μέσα σε ένα βιβλίο 90-100 σελίδων όλη η ιστορία μιας ανθρώπινης δημιουργίας του βεληνεκούς και της επίδρασης της μουσικής. Είναι αμέτρητες οι ώρες εργασίας, η συνεργασία, ο συντονισμός λεπτομερειών και η ευθύνη ώστε να δοθεί μια πλήρης, μεστή εικόνα, ειδικά όταν οι αποδέκτες είναι κατά κύριο λόγο τα παιδιά.

    Η ιστορία της μουσικής για παιδιά είναι ένα σημαντικό και φιλόδοξο έργο που διατρέχει κυριολεκτικά το σύνολο σχεδόν των πτυχών της μουσικής ως τέχνης, ως πνεύμονα δημιουργίας και ανάτασης της ανθρωπότητας και ως μέσου αμφισβήτησης, αναδιάταξης, πνευματικής ενδυνάμωσης και συναισθηματικής εκτόξευσης.

    Ο αναγνώστης, όχι μόνο τα παιδιά αλλά και μεγαλύτερο κοινό, θα αποκομίσει ένα πλήθος γνώσεων που θα τον συναρπάσουν. Πού διαφέρει η μουσική με έναν απλό ήχο, ενός πουλιού για παράδειγμα; Πόσο πίσω πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο για να βρούμε μουσικούς προγόνους; Γιατί έφτιαξαν μουσική οι άνθρωποι; Ποιοι ήταν οι πρώτες “μούσες” τους στη φύση ή τη ζωή τους; Πώς άρχισαν να φτιάχνουν μουσικά όργανα; Πώς η μουσική “υπηρέτησε” τα θεία ή και την εξουσία ενίοτε; Πώς ψυχαγώγησε και εξακολουθεί τους ανθρώπους; Με ποιον τρόπο και ποια μέσα γράφαμε και γράφουμε πλέον μουσική; Ποια είναι τα είδη μουσικών οργάνων και πού διαφέρουν; Τι συμβαίνει μέσα μας και στον εγκέφαλό μας όταν ακούμε μουσική; Πόσο επιδραστική έχει υπάρξει η μουσική στη ιστορία της ανθρωπότητας; Πώς διαβάζεται, πώς διασώζεται, πώς μεταδίδεται αλλά και πού ηχογραφείται και πού ακούμε μουσική; Και τέλος, ποιο είναι το μέλλον της;

    Αυτές είναι οι κεντρικές λεωφόροι, οι βασικές αρτηρίες μέσα από τις οποίες διακλαδίζεται η ιστορία της μουσικής. Σε αυτές τις λεωφόρους παρελαύνουν ο Μπαχ, ο Μότσαρτ, ο Λιστ, ο Τσαϊκόφκσι, Μπετόβεν, Έλα Φιτζέραλντ, Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν, Αρίθα Φράνκλιν, Σιμπέλιους, Σμετάνα, Βάγκνερ, Κάλλας, Έλβις Πρίσλεϊ, Beatles, Τζίμυ Χέντριξ, Γουές Μοντογκόμερι, Βερμέερ, Μάλερ, Τζούντι Γκάρλαντ, Τζόαν Μπαέζ, Προκοπίεφ, Φλόρενς Πράις και πολλοί ακόμα.

    Μπορώ να σημειώσω, βέβαια, πως δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς γίνεται δύο από τους μεγαλύτερους μουσικούς του αιώνα, που υπέγραψαν ανάμεσα σε άλλα δεκάδες συμφωνικά έργα και κινηματογραφικές επιτυχίες να λείπουν από μια έστω ουσιαστική αναφορά. Μιλώ για τους Έλληνες – δεν έχει σημασία η γεωγραφική προέλευσή τους, τυπικά το αναφέρω- Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης, τη στιγμή μάλιστα που βρήκαν θέση στο βιβλίο ο ντιτζέι Κουλ Χερκ πλάι μάλιστα στον Αμαντέους Μότσαρτ ή ο Τουμανό Ντιαμπατέ από το Μάλι, η Αλίσια Κιζ ή ο Σάμιουελ Κόλεριτζ-Τέιλορ. Ακόμα και στον qrcode που παραπέμπει σε μια εκτενή ηλεκτρονική playlist, δεν βρήκα κάποιον εκ των δύο παγκόσμιων συνθετών που καθήλωσαν μέσα από τις δεκάδες, ενίοτε εμβληματικές, μουσικές τους. Αυτόν τον αστερίσκο τον σημειώνω ως έλλειψη. Βέβαια δεν είναι οι μόνοι που λείπουν και ίσως αυτό εξηγείται με βάση τον πρόλογο του παρόντος άρθρου: πολύ υλικό, πολλή δουλειά, δύσκολο να χωρέσουν όλα.

    Είναι ένας απολαυστικός τόμος από την εκδότρια, συγγραφέα και εικονογράφο Μαίρη Ρίτσαρντς και τον γνωστό μουσικό Ντέιβιντ Σβάιτσερ. Δεν έχει τη δομή εκείνου του συγκλονιστικού διαλόγου που είχε το “αδερφάκι” του Η ιστορία των εικόνων για παιδιά (το είχε επιμεληθεί η Ρίτσαρντς) μεταξύ του Ντέιβιντ Χόκνεϊ και του Μάρτιν Γκέιφορντ, ωστόσο, η πιο συμβατική του ανάπτυξη και δομή το κάνει και πιο ευκολοδιάβαστο από τα παιδιά.

    Η εικονογράφηση του Ρόουζ Μπλέικ, λεπτομερής, φωτεινή, πολυσυλλεκτική, ζωντανεύει με μεγάλη επιτυχία όλο αυτό το ταξίδι στον κόσμο της μουσικής.

    Για αναγνώστες από 7-8 ετών περίπου.

    Θα το χαρείτε και οι μεγάλοι πολύ.

    Εκδόσεις Καπόν.

    Με μια ματιά

    • Ο αναγνώστης, όχι μόνο τα παιδιά αλλά και μεγαλύτερο κοινό, θα αποκομίσει ένα πλήθος γνώσεων που θα τον συναρπάσουν. Είναι ένας απολαυστικός τόμος από την εκδότρια, συγγραφέα και εικονογράφο Μαίρη Ρίτσαρντς και τον γνωστό μουσικό Ντέιβιντ Σβάιτσερ. Δεν έχει τη δομή εκείνου του συγκλονιστικού διαλόγου που είχε το “αδερφάκι” του Η ιστορία των εικόνων για παιδιά (το είχε επιμεληθεί η Ρίτσαρντς) μεταξύ του Ντέιβιντ Χόκνεϊ και του Μάρτιν Γκέιφορντ, ωστόσο, η πιο συμβατική του ανάπτυξη και δομή το κάνει και πιο ευκολοδιάβαστο από τα παιδιά.
    • Η εικονογράφηση του Ρόουζ Μπλέικ, λεπτομερής, φωτεινή, πολυσυλλεκτική, ζωντανεύει με μεγάλη επιτυχία όλο αυτό το ταξίδι στον κόσμο της μουσικής.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Δείτε 156 πηγές του βιβλίου εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η ιστορία της μουσικής για παιδιά
    Τίτλος πρωτοτύπου: A history of music for Children
    Συγγραφέας: Mary Richards, David Schweitzer
    Εικονογράφος: Rose Blake
    Εκδόσεις: Καπόν, Απρίλιος 2021
    Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης
    Επιμέλεια ελλ. κειμένου: Νίκος Χαροκόπος
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 21,6 Χ 28
    ISBN: 978-618-5209-74-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular