More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΗ Θεοδοσία και τα Ερπετά του Χάους, της Ρ.Λ. Λαφίβερς

    Η Θεοδοσία και τα Ερπετά του Χάους, της Ρ.Λ. Λαφίβερς

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 12+ (target 12-17) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Τα πεδίο μάχης είναι ένα σκηνικό απερίγραπτου χάους. Νικητής βγαίνει αυτός που θα ελέγξει το χάος, το δικό του και των εχθρών.
    Ναπολέων Βοναπάρτης

    Είναι το πρώτο βιβλίο της best selling τετραλογίας «Θεοδοσία Θροκμόρτον» της Ρ.Λ. Λαφίβερς, που θα ολοκληρωθεί με τους τίτλους «Η Θεοδοσία και το Σκήπτρο του Όσιρι», «Η Θεοδοσία και τα Μάτια του Ώρου», «Η Θεοδοσία και ο Τελευταίος Φαραώ».

    Το Μάρτιο του 2022, η τηλεοπτική μεταφορά των περιπετειών της Θεοδοσίας, με τίτλο «Theodosia» και πρωταγωνίστρια την Eloise Little, έκανε πρεμιέρα στην streaming πλατφόρμα του HBO Max.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η μοναχική, οξυδερκής εντεκάχρονη Θεοδοσία (Ελίζαμπεθ) Θροκμόρτον είναι η κόρη του επικεφαλής επιμελητή του Μουσείου Θρύλων και Αρχαιοτήτων, δεύτερου μεγαλύτερου στο Λονδίνο, όπου περνά τον περισσότερο χρόνο της, κάπως παραμελημένη από τον πολυάσχολο πατέρα της. Η αρχαιολόγος μητέρα της λείπει σε μια αρχαιολογική ανασκαφή. Ένα βράδυ, η Θεοδοσία διέφυγε της αίθουσας προσωπικού και άρχισε να περιπλανιέται στο μουσείο, με τα χαμηλωμένα φώτα.

    “Αρχαία μαγεία και λόγια τρομερής δύναμης αναβλύζουν από τα απόκρυφα κείμενα και τα καταραμένα αντικείμενα. Αιωρούνται στις γωνίες και παραμονεύουν στο σκοτάδι. Πώς θα μπορούσα να διακινδυνεύσω να εκτεθώ ανάμεσά τους χωρίς κάποια προστασία, μου λέτε;”

    Στο μουσείο τα σκοτεινά ξόρκια, τα σύμβολα και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεοί περισσεύουν. Η Θεοδοσία είναι σε θέση να διακρίνει τη μαύρη μαγεία και τις αρχαίες κατάρες που κρύβουν ακόμα κάποια ευρήματα. Κρυφά από όλους, η Θεοδοσία χρησιμοποιεί ξεχασμένη αιγυπτιακή μαγεία για να κρατήσει σε νάρκη τις αρχαίες μοχθηρές δυνάμεις που παραμονεύουν στους σκοτεινούς διαδρόμους του μουσείου.

    “Στην Αιγυπτιακή μαγεία, εκτός από τη σωστή συνταγή, τα λόγια που χρησιμοποιείς και ο τρόπος που τα χρησιμοποιείς είναι εξαιρετικά σημαντικά για όλες τις κατάρες ή τα μάγια. Πρέπει να πεις τα λόγια ακριβώς και να έχεις τον κατάλληλο τόνο φωνής ώστε να λειτουργήσει. Ή τουλάχιστον αυτό έλεγαν τα βιβλία”.

    Έχοντας λείψει έξι μήνες, η μητέρα της Θεοδοσίας επιστρέφει έχοντας φέρει μαζί της την Καρδιά της Αιγύπτου, ένα τεράστιο φυλαχτό σε σχήμα καρδιάς, προορισμένο να τοποθετηθεί πάνω στο σώμα του Φαραώ όταν πέθαινε. Η Καρδιά του Τούθμωσι δεν ήταν στον τάφο του και η τοποθεσία της ήταν ένα μεγάλο μυστήριο. “Ναι. Ήταν στον τάφο του Αμενεμχέτ όλο αυτόν τον καιρό. Όχι του Τούθμωσι“, είπε η μητέρα της. Η Καρδιά του Τούθμωσι έχει τη δύναμη να ανατρέψει ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Και η Θεοδοσία παρατηρεί ότι πάνω της είναι χαραγμένη μια απίστευτη κατάρα καταστροφής του κόσμου όλου. Μόνο που την επόμενη ημέρα, καθώς πηγαίνουν στη θέση όπου την έχουν κρύψει, η Καρδιά της Αιγύπτου έχει εξαφανιστεί!

    “Εξαφανίστηκε!” αναφώνησε η μητέρα με κομμένη την ανάσα και μετά γύρισε και με κοίταξε.
    Το αντικείμενο στο χέρι της είχε το σχήμα μιας πραγματικής καρδιάς και ήταν φτιαγμένο από το πιο βαθύ μαύρο. Στο μπροστινό μέρος του, ένα καμπυλωτό ερπετό- ο Άποφις- ήταν ζωγραφισμένο σε φύλλο χρυσού”.

    Η Θεοδοσία αποφασίζει να επιστρέψει το μυθικό αυτό φυλακτό εκεί όπου ανήκει και έτσι να αποτρέψει το χάος που απλώνεται πάνω από τη γη! Μόνο που για να επιστρέψει κάτι κάπου, πρέπει πρώτα να το βρεις… Και για να το βρεις, ίσως πρέπει να μπεις κρυφά σε ένα πλοίο στο οποίο ταξιδεύουν για την Αίγυπτο οι γονείς της. Θα τα καταφέρει να βγει αλώβητη από αυτή την ιστορία; Ναι! Αλλά πρώτα θα σας βγάλει το σαγόνι και την καρδιά πέντε φορές…

    Εστιάζοντας

    Μια καλοφτιαγμένη περιπέτεια με κέντρο μυστικά σύμβολα, κατάρες, μαγεία και μάγια, αρχαίους θεούς και όλο τον μυστηριώδη κόσμο της αρχαίας Αιγύπτου σε πλήρη παράταξη. Με μια έξοχη προ-έφηβη που σε κερδίζει με τις γνώσεις, την ευφυία, την τόλμη, την ηθική και πνευματική ανεξαρτησία, την αποφασιστικότητά της.

    Το μεγάλο κέρδος, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι η Ρ. Λ. Λάφιβερς, ενώ γράφει μια προφανώς εμπορική σειρά που κινείται μεταξύ Ιντιάνα Τζόουνς, Αμέλια Πίμποντι και Χάρι Πότερ και έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της πολύ κινηματογράφο, γράφει κανονική λογοτεχνία. Με αρχή, μέση και τέλος, με γεγονότα, με πλοκή, αλλά με ρυθμό και ροή, με την κεντρική ηρωίδα να σκιαγραφείται όμορφα και να μην είναι απλή διεκπεραιωτής γεγονότων. Η Λάφιβερς τοποθετεί την ιστορία της χρονικά στην πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα (1906), ωστόσο την απαλλάσσει από το υπερβολικό βάρος και το πέπλο της βασιλείας του Εδουάρδου VII και της προπολεμικής Μ. Βρετανίας που ίσως καθιστούσε την ιστορία της ένα σκοτεινό τούνελ προς την Αίγυπτο, όπου θα ήταν ζητούμενο η απόλαυση, το χιούμορ, το μυστήριο. Η ισορροπία αυτή της Λάφιβερς είναι νομίζω που θα κρατήσει τα παιδιά αναγνώστες δέσμιους μιας ελκυστικής περιπέτειας.

    Το βιβλίο έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές διεθνώς και ήταν υποψήφιο στα Agatha Awards, τα λογοτεχνικά βραβεία για βιβλία μυστηρίου και αστυνομικής λογοτεχνίας, στην κατηγορία νεανικής λογοτεχνίας. Επιλέχθηκε, επίσης, ως καλοκαιρινή αναγνωστική πρόταση στα Indie Best Sellers του American Booksellers Association, της κοινότητας μικρών, ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων των ΗΠΑ. Αυτό το τελευταίο ειδικά το υπολογίζω πολύ, όχι στην κρίση μου, αλλά στη γενική αξιολόγηση ενός βιβλίου.

    Προτείνεται.

    Για αναγνώστες από 12 ετών.

    Εκδόσεις Anubis.

    Έγραψαν για το βιβλίο:

    «Ένας θηλυκός Ιντιάνα Τζόουνς και ένας τέλειος συνδυασμός μυστηρίου και χιούμορ.»

    – Publishers Weekly

    «Θα ενθουσιάσει τους φίλους του Χάρι Πότερ.»

    – BOOKLIST

    «Δράση που εντείνεται με κάθε γύρισμα της σελίδας και μια γενναία, αποφασιστική ηρωίδα… Οι γλαφυρές περιγραφές του ομιχλώδους Λονδίνου και του καυτού, σκονισμένου Καΐρου απογειώνουν την ατμόσφαιρα εποχής του βιβλίου.»

    – School Library Journal

    «Οι νεαροί αναγνώστες θα ταυτιστούν με τη δυναμική, γεμάτη αυτοπεποίθηση Θεοδοσία.»

    – The Bulletin

    «Στο πρόσωπο της Θεοδοσίας Θροκμόρτον τα κορίτσια θα βρουν ένα πραγματικά ανεξάρτητο, γεμάτο αυτοπεποίθηση πρότυπο.»

    – TimeOut New York

    «Η ατρόμητη εντεκάχρονη Θεοδοσία βουτά σε μια περιπέτεια που περιλαμβάνει επινοημένη και αυθεντική Αιγυπτιολογία, συγκρούσεις μυστικών εταιρειών και ευρωπαϊκή ίντριγκα λίγο πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο.»

    – Kirkus Reviews

    Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    Η Ρ.Λ. (ή Ρόμπιν Λορέιν, όταν έχει μεγάλα μπλεξίματα) μαγεύτηκε από τις βιβλιοθήκες και τα μουσεία από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε εκεί. Είναι σίγουρη ότι αυτό οφείλεται στα κάθε λογής αρχαία μυστήρια που βρίσκονται στα ράφια και στις προθήκες, περιμένοντας κάποιον να τα ανακαλύψει. Η ίδια πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της ακούγοντας τους άλλους να της λένε ότι φαντάζεται πράγματα, γεγονός που αποδεικνύει ότι ήταν μοιραίο να γίνει συγγραφέας.

    Όταν δε μελετά με λαχτάρα για αρχαία τεχνουργήματα ή δε βυθίζεται σε παλιά, ξεχασμένα κείμενα, είναι απασχολημένη πασχίζοντας να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους δύο έφηβους γιους της. Ζει μαζί με τους εν λόγω γιους, τον σύζυγό της και μία δαιμονισμένη γάτα στη Νότια Καλιφόρνια.

    Απόσπασμα

    Πατήστε το εικονίδιο Full Screen για ανάγνωση σε πλήρες μέγεθος.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Θα συμπληρωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: H Θεοδοσία και τα Ερπετά του Χάους
    Τίτλος πρωτοτύπου: Theodosia and the Serpents of Chaos
    Συγγραφέας: Robin Lorraine LaFevers
    Εικονογράφος: Yoko Tanaka
    Εκδόσεις: Anubis, Απρίλιος 2022
    Μετάφραση: Αθηνά Σαράφη
    Σειρά: Theodosia Throckmorton, Βιβλίο 1
    Σελίδες: 384
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-623-431-6

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular