Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 11+ (target 12-17) – Λογοτεχνία για εφήβους
“Επαναλαμβάνω την κίνηση, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Και καθώε οι σελίδες γλιστρούν απαλά χαϊδεύοντας μία-μία τον δεξιό μου αντίχειρα, έχω την αίσθηση πως κάποιο παράξενο μυστικό μού αποκαλύπτεται από τα βάθη του βιβλίου. Πατώ φρένο στη σελίδα 177 και αντικρίζω κάτι. Κάτι που μοιάζει με… κόκκινο κινητό τηλέφωνο;”
Από το βιβλίο
Ο Πέτρος Πανάου, στο πρώτο του προσωπικό βιβλίο, σε μια ιστορία για προεφήβους και εφήβους, γραμμένη υποδειγματικά, με επιδεξιότητα και φαντασία.
Περί τίνος πρόκειται
Ένας τυπικός έφηβος 15 ετών; Ναι, αλλά… όχι! Αφού προηγουμένως σε έχει ξαφνιάσει καθώς αναζητά εναγωνίως τη “δόση” του που δεν είναι άλλη από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Οι συνομίληκοί του ούτε λόγος για διάβασμα, έτσι αυτός κρύβεται για να αποφύγει το δούλεμα=bullying για το παράξενο για έφηβο χόμπι του. Άκου διάβασμα!
Η βιβλιοθηκονόμος, το “βαποράκι” του, φίλη του πια, του προτείνει συχνά πυκνά βιβλία. Εξελικτική ψυχολογία; Πώς της ήρθε κάτι τέτοιο σήμερα; Ιστορία της Ελληνικής γλώσσας; Χμ! Αυτό έχει ενδιαφέρον. Κάποια στιγμή, η ματιά του πέφτει για πρώτη φορά πάνω σε κάτι που θα του αλλάξει για πάντα τη ζωή. Μια έντονη κόκκινη λάμψη κάπου προς το τέλος του βιβλίου. Σελίδα 177. Στοπ. Ένα κόκκινο κινητό τηλέφωνο. Τι είναι τώρα αυτό; Ούτε πληκτρολόγιο, ούτε οθόνη. Το έχει κρύψει ο δωρητής του βιβλίου, ένας καθηγητής που πλέον έχει πεθάνει, και πρόκειται για μια εξελιγμένη λογοκατευθυντική συσκευή η οποία ονομάζεται ΛΟΓΟΣ-L1 και είναι η μοναδική στον κόσμο στο είδος της. Με αυτή τη συσκευή, ο χρήστης της έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει τον λόγο ενός ομιλητή που βρίσκεται σε μέγιστη απόσταση πέντε μέτρων από αυτόν. Μετά από έρευνα, σε ένα δεύτερο βιβλίο που ανήκε στον ίδιο καθηγητή, μια Βίβλο, ο Ρένος ανακαλύπτει τον κωδικό που ανοίγει τη συσκευή. Ο κωδικός είναι η φράση «Εν αρχή ήν ο Λόγος».
“Τα υπόλοιπα μπορείς να τα ανακαλύψεις μόνη ή μόνος σου. Χρησιμοποίησε με σοφία και καλοσύνη τη δύναμη που κρατάς στα χέρια σου. Εν αρχή ην ο Λόγος. Καλή τύχη!”.
Ένα κακόγουστο αστείο; Ή…; Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να μάθει. Να ψάξει.
Εστιάζοντας
Ένα διαφορετικό, πρωτοφανές “πρεζόνι”, του οποίου η δόση είναι η ανάγνωση βιβλίων, είναι κατά τ’ άλλα μάλλον συνηθισμένος έφηβος: ανασφαλής με την εμφάνισή του, σε ρήξη με κάθε ενδιαφέρον στο σχολείο, αιχμάλωτος της σιωπής μπροστά στο όμορφο κορίτσι που του αρέσει, ένας κόμπος η χαρά του και τα λόγια του. Ή μήπως δεν τον κάνουν όλα αυτά και τόσο συνηθισμένο; Η συσκευή ΛΟΓΟΣ του φέρνει μια πρωτόγνωρη αναστάτωση. Αυτός που έχει πρόβλημα στον λόγο, που κομπιάζει και αναστέλλει την έκφρασή του, αναζητά να αποκτήσει λόγο, λέξεις. Αχ, ας έβρισκα τα λόγια.
Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του κεντρικού ήρωα, ο φλεγματικός αυτοσαρκασμός και αυτο-αποδόμησή του, το έξυπνο χιούμορ, η αντιστερεοτυπική βάση της ιστορίας, η πλοκή που αναπτύσσεται πάνω σε ένα καλοδομημένο μυστήριο, η ισορροπία μεταξύ μιας παιδικότητας και ενός εφήβου που κλείνει το μάτι προς τον νεαρό άντρα που θα τον διαδεχθεί στη ζωή του, αλλά κυρίως ο εξαιρετικός ρυθμός που διέπει κοφτά, εκφραστικά, με σπιρτάδα την ιστορία, είναι τα κεντρικά χαρακτηριστικά αυτού του πρωτότυπου εφηβικού μυθιστορήματος φαντασίας, αστυνομικού μυστηρίου, φιλαναγνωστικής πρόκλησης το οποίο διέπει μια ισορροπημένη εφηβική κοινωνιόλεκτος, δίχως νεανίζουσες καταχρήσεις και ψεύτικη οικειοποίηση της εφηβικής ιδιοσυγκρασίας, συνήθεις υπερβολές των βιβλίων του είδους.
“Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουν ακόμα ταξιδέψει.”
Ο καθηγητής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Georgia και μέλος της επιτροπής των Newbery Awards, Πέτρος Πανάου, εξαίσιος γνώστης της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, την οποία μελετά, αναλύει και διαχέει με συνέπεια επί χρόνια, αποπειράται να εκδώσει την πρώτη δική του ιστορία, ακροβατώντας σε ένα θα έλεγα οριακά διηλικιακό μυθιστόρημα, υπό την έννοια ότι, καίτοι αποτελεί ένα στιβαρό εφηβικό σύμπαν, με τα βασικά δομικά χαρακτηριστικά του εφηβικού μυθιστορήματος παρατεταγμένα, θα το απολαύσει αναμφίβολα και ένας ενήλικας, ο οποίος θα δει συναισθηματικές και κοινωνικές παραμέτρους (οικογένεια, σχέσεις παιδιών και γονέων, ανησυχίες και αγωνίες γονέων, λαϊκισμός πολιτικών) που εκτείνονται στον δικό του κόσμο, με αναφορές και διακείμενα που δε θα τον αφήσουν αδιάφορο, αλλά θα δεσμεύσουν την προσοχή του μέσω ειρμών ταύτισης.
Το αποτέλεσμα, όχι μόνο τον δικαιώνει, αλλά έχουμε ένα υποδειγματικά γραμμένο εφηβικό μυθιστόρημα, με δυστοπικά χαρακτηριστικά, πλήθος διακειμενικών αναφορών, χιούμορ και επιδέξιο ρυθμό, μεστή αποτύπωση του κεντρικού ήρωα, καθώς και των συσχετισμών όλων των υπόλοιπων προσώπων μαζί του (κορίτσι/Νάταλι, πατέρας, βιβλιοθηκάριος, συμμαθητές κ.α.), κοινωνικά και πολιτικά σχόλια, εμφανή ή υπαινικτικά, τα οποία, προϊόντος της εξέλιξής του, προσθέτουν επιπλέον κοινωνικοπολιτική χροιά και βάθος στην ιστορία και έξυπνες ανατροπές που είναι κάτι παραπάνω από το αλατοπίπερο της ανάγνωσης. Ειδικά η ανάκτηση από τον Ρένο της μυστηριώδους συσκευής ΛΟΓΟΣ από τους πράκτορες, οι οποίοι τη χρησιμοποίησαν με αρνητικό πρόσημο για την ανάδειξη ενός δημαγωγού σε υψηλή θέση εξουσίας και η επιθυμία του να το χρησιμοποιήσει μαζί με τους φίλους του για καλό, παραπέμπουν σε μία σύγχρονη, τολκινική διαχείριση μιας άλλης Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού, όπου ένα μαγικό αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους και το αναζητούν άνθρωποι που θέλουν να συγκεντρώσουν δύναμη και εξουσία. Επομένως, έχουμε μια καθαρή είσοδο του βιβλίου στη διαχρονική σφαίρα της δυαδικής μάχης καλού-κακού, όπου ένα αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως παράγοντας αντίθετα αποτελέσματα. Δράστες πάντα οι άνθρωποι που καθορίζουν με τις πράξεις τους τη μοίρα τους και προ-διαγράφουν το μέλλον όλων.
Το ύστατο εύρημα της παράδοσης μιας περιπετειώδους ιστορίας σε έναν άγνωστο συγγραφέα που προς απογοήτευση του Ρένου βρίσκεται εκείνη τη μέρα στο βιβλιοπωλείο Πηγή, μοναδικό που ανοίγει Κυριακή σε όλη την πόλη, και το θαυμάσιο, ιντριγκαδόρικο παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στον έφηβο ήρωα, τον συγγραφέα τον ίδιο και τον διευθυντή-αναγνώστη του βιβλιοπωλείου σε μια εκδήλωση όπου δεν πάτησε το πόδι του κανείς, σηματοδοτούν και σημαίνουν τη μοναχική, παράξενη περιπέτεια της ίδιας της συγγραφής ενός βιβλίου όπου η κόκκινη συσκευή, κεντρική στην ιστορία, λαμβάνει ξανά μέρος. Πού βρίσκεται ο συγγραφέας σε όλο αυτό; Πού ο αναγνώστης; Και πού ο ήρωας; Τελικά πόσο ξεκάθαρα είναι τα όρια μεταξύ τους.
Πολύ ιδιαίτερο βιβλίο. Καθώς κυλούσε αποκτούσε όλο και πιο διηλικιακό χαρακτήρα.
Για αναγνώστες από 11-12 περίπου ετών.
Εκδόσεις Τελεία.
Διακρίσεις
Το Soundtrack του βιβλίου
TAYTOTHTA | |
---|---|
Τίτλος: | Επιχείρηση λόγος: Το μυστήριο του κινητού |
Συγγραφέας: | Πέτρος Πανάου |
Εκδόσεις: | Τελεία, Σεπτέμβριος 2022 |
Επιμέλεια- Διορθώσεις: | Λένα Ταχμαζίδου |
Σελιδοποίηση/καλλ. επιμ: | Περικλής Τιμοθέου |
Σελίδες: | 224 |
Μέγεθος: | 14 Χ 20,5 |
ISBN: | 978-9925-551-54-5 |