Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 10+ (target 11-15) – Εικονογραφημένη Βιογραφία
«Ήταν ένας παράξενος, σαν εξωμερίτης ανάμεσα στους Κρητικούς. Τα ρούχα του τα φράγκικα, τα ματογυάλια του, η ψιλή φωνή του, τον ξεχώριζαν από εκείνους…μόνο αν έκανε να σαλέψει, να πηδήσει, γνώριζες τη φυλή του».
Ο Κρητικός, Παντελής Πρεβελάκης
Η συγγραφέας Μάρω Βασιλειάδου μετά το 1821 – Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία, επιστρέφει κάνοντας αυτή τη φορά ένα ταξίδι στην πιο πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, μιας Ελλάδας που τολμά να ονειρευτεί και να διεκδικήσει τη θέση της στο γεωγραφικό-κοινωνικό-πολιτικό στερέωμα. Οδηγός της, ο Λευτεράκης…που έγινε Ελευθέριος…που έγινε Βενιζέλος…που έγινε ο Βενιζέλος της Κρήτης…ο Βενιζέλος της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.
Περί τίνος πρόκειται
«Υψηλός, με κυπαρισσένια κορμοστασιά, με μαυριδερά γένια και ψαρά, σχεδόν άσπρα μαλλιά, με τα γαλανά του αστραφτερά μάτια, που σε κοίταζαν κατάματα, ως μέσα στην ψυχή, και με το μειλίχιο, αγαθό του χαμόγελο, ο Βενιζέλος μας έκαμε μεγάλη εντύπωση. Άκουε περισσότερο απ’ ό,τι μιλούσε, άκουε όλους, και τον μικρότερο και τον πιο ασήμαντο χωρίς να διακόπτει. Μα όταν έπαιρνε το λόγο και μιλούσε ήταν χείμαρρος. Τα επιχειρήματά του κατρακυλούσαν κάθε αντίθετο επιχείρημα, παρέσερναν τον αντίπαλό του, έπειθαν τον πιο άπιστο Θωμά. Η πίστη στο μέλλον της Ελλάδας ήταν απεριόριστη».
Πηνελόπη Δέλτα, Περιγραφή του Ελευθέριου Βενιζέλου.
«Σε όλα τα Βαλκάνια, μόνο το διορατικό μάτι του Βενιζέλου υπολόγισε σωστά τον συσχετισμό δυνάμεων των ισχυρών αντιμαχόμενων πλευρών».
Ουίνστον Τσόρτσιλ
Η ζωή του Βενιζέλου ξετυλίγεται. Τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη γεμάτα αναμνήσεις, μυρωδιές, εικόνες, συναισθήματα και τραγούδια, ποίηση και λογοτεχνία. Αγαπημένος γιος του Κυριάκου και της Στυλιανής Βενιζέλου. Ο χρόνος κυλά. Μεγαλώνει και φεύγει για σπουδές στην Αθήνα. Το 1881 γράφεται στη Νομική Σχολή αλλά λίγο αργότερα – μετά τον θάνατο του πατέρα του- αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση. Το 1886 παίρνει το πτυχίο του και μόλις στα 23 του χρόνια ξεκινά την σταδιοδρομία του ως δικηγόρος στα Χανιά. Αυτή ήταν η αφετηρία της ξέφρενης πορείας της ζωής του σκανδαλιάρη Λευτέρη, του «Χαϊτάνι» όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, δηλαδή του δαίμονα.
Μέσα από ενδελεχή ιστορική μελέτη αυθεντικών πηγών, ιστορικών ντοκουμέντων, λευκωμάτων και μαρτυριών της εποχής, και αρωγό το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Μάρω Βασιλειάδου, ανασυνθέτει το παζλ της εποχής και αναδεικνύει το παρασκήνιο της ζωής του άνδρα που έμελλε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες της χώρας (ίσως ο μεγαλύτερος), ενός ανθρώπου που έζησε πολλές ζωές σε μία.
Εστιάζοντας
Η συγγραφέας με την καθοδήγηση του ιστορικού και μελετητή Κωστή Γκοτσίνα, δημιουργεί μια πρωτότυπη εικονογραφημένη βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου κάνοντας περιήγηση σε μια ταραγμένη και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορική περίοδο, ξεκινώντας πολύ πριν την γέννηση του μικρού Λευτέρη, το 1864 όταν η Κρήτη ήταν ακόμη κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το νήμα της ιστορίας ξετυλίγεται από τα απόνερα του 1821, βοηθώντας τους νεαρούς αναγνώστες να κατανοήσουν την πορεία του ελληνικού κράτους μέσα στον χρόνο και την ανάγκη αναδιάταξης του εγχώριου πληθυσμού και πολιτισμού αλλά και πως το όνειρο ενός αρχικά ανθρώπου οδήγησε στη διαμόρφωση των θεμελίων της Ελλάδας που γνωρίζουμε σήμερα.
Η συγγραφέας παρουσιάζει τα γεγονότα και τις πληροφορίες που επέλεξε, με λιτό τρόπο και λογοτεχνική χροιά, με μεστό λόγο αποφεύγοντας κάθε ακαδημαϊσμό και διδαχή, απαλλάσσοντας την αφήγησή της από τις χιλιάδες πληροφορίες- χρονολογίες – ονόματα και την ανάγκη επεξήγησης των πάντων, επικεντρώνοντας το κείμενό της –όχι μόνο στον πολιτικό ηγέτη αλλά στο παιδί από την Κρήτη, στον άντρα, στον δικηγόρο, στον δημοσιογράφο, στον σύντροφο, στον πατέρα, στον παππού, σε μια προσωπικότητα σύνθετη – με ιδιαιτερότητες, συνήθειες, ιδιοτροπίες και αδυναμίες, σε εκείνη την πολιτική ιδιοφυΐα που με την διπλωματική του ικανότητα, την εργατικότητα και την αισιοδοξία του, τόλμησε να ονειρευτεί μια Ελλάδα μεγαλύτερη, άξια, δυνατή, διαμορφώνοντας το διεθνές περιβάλλον και καταφέρνοντας να παίξει καθοριστικό ρόλο στην «μεταμόρφωση» της Ελλάδας κάνοντας το όραμά του πραγματικότητα.
Η Μάρω Βασιλειάδου δεν δημιουργεί μια στερεοτυπική βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου∙ αντιθέτως έχουμε ένα χρονολόγιο της ζωής του μεγάλου εθνικού ηγέτη το οποίο κυλά παράλληλα με την εξιστόρηση της βιογραφίας της σύγχρονης Ελλάδας, κοιτάζοντας πιο βαθιά στα παρασκήνια, σε όσα δεν ειπώθηκαν, δεν μαθεύτηκαν, επισκιάστηκαν από τα κατορθώματα, αλλά διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του αλλά και τη ροή της ιστορίας της χώρας.
Με μικρά, δισέλιδα κεφάλαια, με αρκετό αλλά όχι υπερβολικό κείμενο, με ενδιαφέρον πληροφοριακό υλικό, με μικρά αποσπάσματα από γνωστούς συγγραφείς– όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Νίκος Καζαντζάκης, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Γιώργος Θεοτοκάς, κ.α., με καλή γραφιστική διάταξη και με συναφηγητές τις πλούσιες αποχρώσεις και την αισθητική της Θέντας Μιμηλάκη με τις λιτές αλλά προσεγμένες μορφές, τις καλαίσθητες αποτυπώσεις τοπίων, χαρτών, αντικειμένων, με την απουσία φλύαρων λεπτομερειών παρά μόνο εκείνων που έχουν να αφηγηθούν κάτι, εμπνευσμένες από εφημερίδες και έγγραφα, βυθίζουν τον αναγνώστη στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της εποχής ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον του.
Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.
Για αναγνώστες από 10 περίπου ετών.
Εκδόσεις Διόπτρα.
Απόσπασμα
Διαβάστε απόσπασμα εδώ
Διακρίσεις
–
Το Soundtrack του βιβλίου
Ελευθέριος Βενιζέλος – Ο Διγενής
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
Ριζίτικα Γιάννης Μαρκόπουλος Νίκος Ξυλούρης
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μιλάει Αγγλικά
Stavros Lantsias “The Death of the Bull”
TAYTOTHTA | |
---|---|
Τίτλος: | Ελευθέριος Βενιζέλος – Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία |
Συγγραφέας: | Μάρω Βασιλειάδου |
Εικονογράφος: | Θέντα Μιμηλάκη |
Εκδόσεις: | Διόπτρα, 13 Απριλίου 2022 |
Επιμέλεια: | Αναστασία Αθηναίου |
Επιμέλεια Έκδοσης: | Λύντη Γαλάτη |
Σελίδες: | 88 |
Μέγεθος: | 24,5 Χ 30,5 |
ISBN: | 978-960-653-643-4 |