More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΓράμματα στο έλατο κρυμμένα, της Κατρίνας Τσάνταλη (εικ.: Little Miss Grumpy)

    Γράμματα στο έλατο κρυμμένα, της Κατρίνας Τσάνταλη (εικ.: Little Miss Grumpy)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η ευγνωμοσύνη είναι το κρασί της ψυχής. Εμπρός, μέθυσε.
    Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί

    Είχε φτάσει εκείνη η υπέροχη ώρα του στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ο μπαμπάς είχε διαλέξει ένα νέο έλατο φέτος και η Νίνα ανυπομονούσε να το δει. Όταν κατέβηκε και το αντίκρισε απογοητεύθηκε. Απογοητεύθηκε πολύ. Ήταν κοντό, δίχως πολλά κλαδιά, καθόλου φουντωτό, μέσα σε μια γλάστρα. “Μα αυτό είναι… χάλια! Δεν μπορεί να γίνει ποτέ όμορφο! Αυτά τα Χριστούγεννα δεν μου αρέσουν καθόλου!” είπε. Ωστόσο ένας φάκελος με τον αριθμό 1, σφραγισμένος με βουλοκέρι, της κίνησε την περιέργεια. Τον άνοιξε. “Οδηγίες για ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο δέντρο” και μέσα έγραφε τα υλικά και τη διαδικασία δημιουργίας ενός δέντρου. Η Νίνα το είδε σαν πρόκληση. Άρχισε να αναζητά τα υλικά.

    Σύντομα ακολούθησε και δεύτερος φάκελος. Περιείχε οδηγίες πώς να φτιάξει μόνη της γιορτινά στολίδια. Την επόμενη μέρα βρήκε και τρίτο γράμμα. Κι εκείνο είχε τίτλο “Η πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων”. Και τότε η μαγεία των Χριστουγέννων θα έρθει…

    Μια τρυφερή και μεστή νοημάτων ιστορία δια χειρός Κατρίνας Τσάνταλη (Συλλογή μικρά αστέρια, Οικογένεια είναι… κ.α.). Η τρυφερότητα και το βασικό μήνυμα είναι προφανή: να αγαπάς όσα έχεις, να είσαι χαρούμενος για όσα έχεις, να βλέπεις τη μεγάλη γιορτή που είναι η αγάπη και η οικογένεια και όχι τις λεπτομέρειες, την περιφέρεια των γιορτών.

    Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, η συγγραφέας καταθέτει και άλλες εξίσου σημαντικές παραμέτρους. Το έλατο είναι μικρό, κοντό και αντιτουριστικό γιατί είναι φυσικό έλατο, σε γλάστρα. Το οποίο σημαίνει ότι δεν θα πεταχτεί, δε θα καταστραφεί και δεν θα αφήσει ένα βαρύ οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Ακολούθως, ο στολισμός του δέντρου γίνεται με χαρτονένια (ανακυκλώσιμα δηλαδή) στολίδια τα οποία έφτιαξε το ίδιο το παιδί. Αυτάρκεια, δημιουργικότητα, επαναχρησιμοποίηση. Αυτό το έντονα οικολογικό στοιχείο είναι κατά τη γνώμη μας το πιο απρόσμενο και γοητευτικό μέσα στην ιστορία. Ε, έρχεται στο τέλος και η πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων όπου πράγματι δίνεται η πλέον ισχυρή και αληθινή διάσταση της μεγάλης γιορτής, η αγάπη, η ενσυναίσθηση, η αυτοεκτίμηση.

    Νομίζω ότι η συγγραφέας επένδυσε ακριβώς σε αυτή τη διάσταση: να αναδείξει το πραγματικό νόημα, το βαθύτερο πνεύμα των Χριστουγέννων, να το στήσει σε γερά θεμέλια και να το παραδώσει στους αναγνώστες με σεβασμό, τρυφερότητα και σύγχρονο βλέμμα. Αγάπα, συνδημιούργησε τη μαγεία, εκτίμησε, αρκέσου, νιώσε, ζήσε. Το λένε και ενσυνειδητότητα (mindfulness). Ζήσε το τώρα, στο τώρα, φτιάξτο, δημιούργησέ το, μην εγκλωβίζεσαι στο πριν και το μετά. Γέμισε με χαρά, με τη χαρά της στιγμής.

    Η εικονογράφηση της Μαρίας Παγκάλου (Little Miss Grumpy) αντλεί, διαισθητικά θα πω, από τη δεκαετία του 80′, την ένταση στα χρώματά της, την ποπ κουλτούρα και τα animation εκείνης της εποχής. Ειδικά οι μορφές παραπέμπουν σε ήρωες κάποιας σειράς του 80′. Οι εικόνες της έχουν ένταση στα χρώματα δίχως υπερφορτωμένες λεπτομέρειες. Οι γραμμές και οι μορφές της είναι καθαρές.

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Μια τρυφερή και μεστή νοημάτων ιστορία δια χειρός Κατρίνας Τσάνταλη (Συλλογή μικρά αστέρια, Οικογένεια είναι… κ.α.). Η τρυφερότητα και το βασικό μήνυμα είναι προφανή: να αγαπάς όσα έχεις, να είσαι χαρούμενος για όσα έχεις, να βλέπεις τη μεγάλη γιορτή που είναι η αγάπη και η οικογένεια και όχι τις λεπτομέρειες, την περιφέρεια των γιορτών.
    • Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, η συγγραφέας καταθέτει και άλλες εξίσου σημαντικές παραμέτρους. Το έλατο είναι μικρό, κοντό και αντιτουριστικό γιατί είναι φυσικό έλατο, σε γλάστρα. Το οποίο σημαίνει ότι δεν θα πεταχτεί, δε θα καταστραφεί και δεν θα αφήσει ένα βαρύ οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Ακολούθως, ο στολισμός του δέντρου γίνεται με χαρτονένια (ανακυκλώσιμα δηλαδή) στολίδια τα οποία έφτιαξε το ίδιο το παιδί. Αυτάρκεια, δημιουργικότητα, επαναχρησιμοποίηση.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Tree song-Rene Aubry (full song)

    Christmas Morning

    Christmas Eve

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Γράμματα στο έλατο κρυμμένα
    Συγγραφέας: Κατρίνα Τσάνταλη
    Εικονογράφος: Μαρία Παγκάλου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Οκτώβριος 2021
    Επιμέλεια: Λύντη Γαλάτη
    Προσαρμογή εξωφ.: Ηλίας Σούφρας, Διόπτρα
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-653-517-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular