More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΒαθιά. Μια ιστορία αγάπης από τη μία γενιά στην άλλη, του Στίβεν...

    Βαθιά. Μια ιστορία αγάπης από τη μία γενιά στην άλλη, του Στίβεν Χόγκτουν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ένα πραγματικό αριστούργημα
    Ντέιβιντ Λίτσφιλντ

    Ο Stephen Hogtun κάνει ένα μοναδικό ταξίδι στη σχέση μητέρας και παιδιού και συγκινεί με την αλήθεια, τη σοφία και τα συναισθήματα που δημιουργεί.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ήρθε στον κόσμο εν ριπή οφθαλμού. Η μητέρα του το ανέβασε στην επιφάνεια για να πάρει την πρώτη του ανάσα. Το μεγάλωνε. Το οδηγούσε με υπομονή και αγάπη, μέχρι που πια μπορούσε να κολυμπάει και να βγαίνει στην επιφάνεια μαζί της. Τα βράδια χόρευαν, έπαιζαν και έπειτα το κοίμιζε με νανουρίσματα. Όταν πέρασε ένα μεγάλο κοπάδι από μπροστά τους, η μητέρα φάλαινα το συγκράτησε. “Όχι ακόμα, μικρό μου. Πρώρα πρέπει να κάνουμε μαζί ένα μεγάλο ταξίδι, για να μάθεις μερικά πράγματα”, του είπε.

    Όταν ήρθε η ώρα, γύρω τους ήταν όλα άγνωστα κι απέραντα. Συχνά η θάλασσα ήταν τρικυμισμένη. “Μην ανησυχείς όταν όλα γύρω σου φαίνονται ταραγμένα. Πάρε μια ανάσα… Κάνε μια βαθιά βουτιά. Πάντα υπάρχει κάπου γαλήνη… Άσε τη θύελλα και τον θόρυβο να περάσουν από πάνω σου“.

    Τι; Θέλετε να συνεχίσω τη μαγεία;

    «Πήγαινε, μικρό μου, κολύμπησε ελεύθερα» ψιθύρισε.
    «Θα περιμένω πάντα εδώ…»

    Φτάνει. Εδώ σταματώ.

    Εστιάζοντας

    Η κυτταρική μνήμη, το συλλογικό dna που καρφιτσώνεται και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά οδηγεί τα πουλιά να μαθαίνουν να ανοίγουν τα φτερά τους από τους γονείς τους, ανεξαιρέτως, και, εν προκειμένω, τα μωρά φάλαινες να λαμβάνουν από τις μαμάδες τους εκείνες τις δεξιότητες που τους χρειάζονται για να κολυμπήσουν τον κόσμο μόνα τους. Μόνο που εδώ, η κυτταρική μνήμη, το συλλογικό dna, ο κοινός πρόγονος, ίσως εκείνος ο σπόγγος, η αμοιβάδα, δεν θυμάμαι τώρα ποιος, καθιστά αυτές τις απαραίτητες δεξιότητες διαπερατές, καθολικές, διαζωικές. Κι αυτό είναι που κάνει την ιστορία του Hogtun συγκλονιστικά συγκινητική και τόσο αληθινή για εμάς τους ανθρώπους. Όταν έρχεται το κύμα, άσε το κύμα να περάσει από πάνω σου, όχι να πέσει πάνω σου. Τι όμορφα λόγια, τι όμορφοι συνειρμοί, απλή σοφία για να μεταδώσεις στο παιδί σου!

    Με λόγια απλά, αξιοποιώντας το περιβάλλον της, η μαμά φάλαινα οδηγεί το παιδί βήμα βήμα στον απογαλακτισμό, την ανεξαρτητοποίηση και αυτονομία, στην κατάκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων, για να σταθεί μόνο του στον απέραντο, άγνωστο κόσμο, να τον κατανοήσει, να τον διαχειριστεί, να τον απολαύσει, να χαρεί τη ζωή και την ομορφιά της, να κοιτάξει το ταξίδι κατάματα και να ενηλικιωθεί. Είναι το γραμμένο σε κάθε κύτταρο της ύπαρξης: ο μικρός πρέπει να φύγει μακριά. Αλλά υπάρχει κάτι που θα τον περιμένει πάντα: η αγάπη.

    Δεν ιχνηλατεί απλώς τη μητρική αγάπη και τη σχέση μητέρας (γονιού)-παιδιού ο δημιουργός, αλλά κοιτάζει με ευθύτητα το γονεϊκό καθήκον, τα ιερά θέσφατα της αγάπης, της αιώνιας προσμονής, των κρυφών, άρρητων αλλά και φανερών δεσμών που κρατούν αιώνια τη σχέση μεταξύ της μητέρας και του παιδιού της, νόμος που περνά σχεδόν σε όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

    Η εικονογράφηση κοιτάζει την ιστορία. Είναι ατμοσφαιρική, εικαστικά ομιχλώδης, ακολουθώντας το βόρειο, σκανδιναβικό τοπίο με τα διάφορα μπλε του ωκεανού και την παλέτα της ομορφιάς του βυθού και της επιφάνειας να νοτίζουν τις εικόνες.

    Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορία που μέσα από την απλότητα, τον ρεαλισμό και τη φιλοσοφική της δεινότητα, θα κατακτήσει παιδιά και μαμάδες.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Βαθιά. Μια ιστορία αγάπης από τη μία γενιά στην άλλη
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Deep. A story of love through the generations

    Συγγραφέας:

    Stephen Hogtun

    Εικονογράφος:

    Stephen Hogtun

    Εκδόσεις:

    Πατάκη, Απρίλιος 2024

    Μετάφραση:

    Λένια Ζαφειροπούλου

    Υπεύθυνη έκδοσης:

    Υβόνη Καρύδη

    Σελίδες:

    32

    Μέγεθος:

    27,5 Χ 24,5 

    ISBN:

    978-618-07-0712-0

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular