More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_o psullos banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_o psullos banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_o psullos banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_o psullos banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΑυτό που μας κάνει ανθρώπους, του Βίκτορ Ν. Ο. Σάντος (εικ.: Άννα...

    Αυτό που μας κάνει ανθρώπους, του Βίκτορ Ν. Ο. Σάντος (εικ.: Άννα Φορλάτι)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4,5-5+ (target 5-12) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Κάποιοι άνθρωποι γνωρίζουν μόνο μία μορφή μου. Άλλοι, δύο. Άλλοι, περισσότερες.

    Πολύ αξιόλογο βιβλίο-αίνιγμα για τη δύναμη, το εύρος και μεγαλείο της γλώσσας των ανθρώπων.

    Περί τίνος πρόκειται

    “Υπάρχω στον κόσμο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πιο πολύ από τα παιχνίδια, τους σκύλους ή όποιον μπορεί να ξέρεις”.

    Βλέπουμε ελέφαντες, προϊστορικούς ανθρώπους των σπηλαίων, βραχογραφίες. Το αίνιγμα της γλώσσας μόλις ξεκίνησε. Σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, κρύβεται πίσω από τα γεννήματά της, τις λέξεις, και προσπαθεί να αυτοπροσδιοριστεί. Αναρωτήθηκες άραγε ποτέ τι είναι μια γλώσσα; Πώς τη μαθαίνουν τόσο γρήγορα τα παιδιά; “Οι ρίζες μου κρατάνε αιώνες. Μερικές ακόμα περισσότερο”.

    Αναρωτήθηκες ποτέ πώς γεννήθηκε η γλώσσα, πώς άλλαξε από τότε σε τόπο, πώς εκείνη η περίφημη ινδοευρωπαϊκή γίνηκε τόσο κομμάτια και τα ελληνικά φαίνονται κινέζικα για τους Άγγλους; “Είμαι παντού. Σε κάθε χώρα, κάθε πόλη, κάθε σχολείο και κάθε σπίτι”.

    Αναρωτήθηκες ποτέ τι μας κάνει ανθρώπους; Όλα τα ζώα έχουν μια κάποια σκέψη. Όλα ακούνε και νιώθουν κάποια πράγματα. “Κάποιοι έχουν προσπαθήσει να με αποφύγουν, αλλά δεν μπορούν να με βγάλουν από το μυαλό τους” (και βλέπουμε ανθρώπους καρφωμένους στις οθόνες κινητών τηλεφώνων).

    Αναρωτήθηκες ποτέ πόσο σκληρή ή μαλακή, τρυφερή ή τραχιά μπορεί να γίνει μια γλώσσα; Πόση αγάπη ή μίσος μπορεί να εκδηλώσεις χρησιμοποιώντας την; “Στην αρχή ήμουν μόνο μία”. Τώρα υπάρχουν χιλιάδες σ’ όλο τον κόσμο. Παλιές, νέες, δυνατές, αδύναμες. Κάποιες θα χαθούν. Και μαζί τους χάνεται κάθε φορά κι ένας πολιτισμός. Όσο πιο πολλές τόσο πιο πλούσιος και πολύχρωμος ο κόσμος μας.

    “Είμαι η σημαντικότερη εφεύρεση απ’ όλες. Χωρίς εμένα σχεδόν καμία άλλη δε θα υπήρχε, ούτε και τα παιδικά βιβλία που αγαπάς τόσο πολύ”.

    Ναι! Αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν από τ’ άλλα ζώα, αυτό που μας κάνει ανθρώπους είναι η γλώσσα, είναι η ικανότητά μας να δημιουργούμε ιστορίες, να φανταζόμαστε και να επινοούμε πράγματα που δεν υπάρχουν. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένα ζώο. Κι η γλώσσα είναι το όχημά μας για αυτή τη διαφορά, αυτό το μεγαλείο.

    Εστιάζοντας

    Το βιβλίο έχει λόγο συμπυκνωμένο. Περιδιαβαίνει όλο το περίγραμμα της γλώσσας, την υφή, τη φύση, την ψυχή της και αποθέτει το μεγαλείο της στον αναγνώστη. Σημαντική πτυχή της έκδοσης θεωρώ την εικονογράφηση η οποία φέρνει εις πέρας το δύσκολο έργο να αποτυπώσει με πλούσιες ματιέρες, ποικίλους συμβολισμούς και οπτικές επεκτάσεις το σύνολο των κειμενικών επισημάνσεων.

    Τα βιβλία αυτού του είδους είναι δύο επιπέδων, χορδίζονται πάνω σε δύο ηλιακιακά κοινά, όπου το ένα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι η πέριξ του νηπιαγωγείου ηλικία και από εκεί και πέρα, αναμφίβολα, εκτείνεται σε όλο το δημοτικό, αλλά και ως φιλοσοφική αποτύπωση, και σε μεγαλύτερα παιδιά, γυμνασίου ή και λυκείου, τα οποία θα έπρεπε να διαβάζουν ή να τους διαβάζονται εικονογραφημένα βιβλία τέτοιας μορφής. Η γλώσσα οικοδομείται σε όλες τις εκτάσεις της, όπου το κάθε σαλόνι συνδιαλέγεται με τα υπόλοιπα. Έτσι, αν κάτι δεν γίνεται κατανοητό σε ένα παιδί πέντε ετών, θα έρθει παρακάτω κάποια δήλωση που θα το βοηθήσει περισσότερο να αποκωδικοποιήσει το αίνιγμα. Γιατί αυτό το βιβλίο είναι ένα βιβλιο-αίνιγμα και ως τέτοιο πρέπει να το διαχειριστεί ο ενήλικας αφηγητής αλλά και τα παιδιά που διαβάζουν ήδη.

    Το Τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους; είναι ωδή στον ίδιο τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, τα επιτεύγματά του. Εκδόθηκε σε συμπαραγωγή με την UNESCO η οποία το υιοθέτησε ως όχημα της καμπάνιας της για την δεκαετία 2022-2032, ενώ εισήλθε στον αξιόλογο κατάλογο White Raven της International Youth Library του Μονάχου για το 2023.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Αυτό που μας κάνει ανθρώπους
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    What makes us human?
    Συγγραφέας:

    Victor D. O. Santos

    Εικονογράφος:

    Anna Forlati

    Εκδόσεις:

    Επόμενος Σταθμός, Ιανουάριος 2024

    Επιμέλεια:
    Διορθώσεις:
    Σελίδες:

    44

    Μέγεθος:

    21 X 28

    ISBN:

    978-

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular