More
    Bethany vivlio 4 banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    Bethany vivlio 4 banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    Bethany vivlio 4 banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 405x150
    Bethany vivlio 4 banner_elniplex 405x150
    patakis_mikros Nikolas banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΑρχίζει το ματς, της Αγγελικής Βαρελλά

    Αρχίζει το ματς, της Αγγελικής Βαρελλά

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 9-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Αμφιβάλλεις; Ολυμπιονίκης είναι, δεν είναι παίξε γέλασε. Θα γίνει είδωλο της χώρας του. Θα κυκλοφορήσουν μπλουζάκια με τ’ όνομά του! Και θα τα φορούν με καμάρι κάτι Φώτηδες και κάτι Φοίβηδες σαν κι εσάς.

    Η Αγγελική Βαρελλά σε ένα βιβλίο που μετρά πάνω από 60 χιλιάδες αντίτυπα, αρκετές ανατυπώσεις και μια νέα, αναθεωρημένη έκδοση. Αυτήν!

    Περί τίνος πρόκειται

    Οι Εκδόσεις Πατάκη έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην επανέκδοση και αναθεωρημένη ανατύπωση δεκάδων βιβλίων της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, ακόμα και πρώτης κυκλοφορίας από άλλους εκδότες, παίρνοντας τα δικαιώματα των βιβλίων αυτών άμα τη λήξει του συμβολαίου τους. Η προφανής πρόθεση είναι να διασωθεί όλος αυτός ο καταρρέων θησαυρός, προσφέροντας παράλληλα στους σύγχρονους αναγνώστες μια μεστή εικόνα της λογοτεχνίας και των παιδιών άλλων εποχών, προτού εισέλθουμε στη λογοτεχνία των κινητών, της εφηβικής αργό και της τεχνολογίας που τα λύνει όλα στο ίνστα.

    Η Αγγελική Βαρελλά (1930-2022) από το 1966 και το Η Ελλάδα κι εμείς έγραψε πάνω από σαράντα βιβλία όπου αποτύπωσε την εποχή της, τα παιδιά της Ελλάδας της μεταπολίτευσης, καθώς και διαχρονικά θέματα που πάντοτε απασχολούσαν τα παιδιά: ζώα, φύση, οικογένεια, αγάπη, ανακάλυψη, κρυμμένη ομορφιά, αγάπη.

    Στο βιβλίο Αρχίζει το ματς (1993), η συγγραφέας παίρνει την περίφημη φράση της ποδοσφαιρόφιλης- κυρίως- κοινότητας, που έγινε μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη, και το πηγαίνει στον βασιλιά του κόσμου, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με πρωταγωνιστή τον Φώτη και εκκίνηση την Ολυμπιάδα του 1960 στη Ρώμη, η συγγραφέας ξετυλίγει επιτεύγματα, πρωταγωνιστές, ρεκόρ και πάνω απ’ όλα αξίες και σκέψεις. Ο Φώτης γεννιέται τότε, μωρό, γκου, ντου, μπου, μπουσούλημα, πρώτες συλλαβές, την ώρα που ο Αμπέμπε Μπικίλα θάμπωνε ξυπόλητος την υφήλιο. Κι ύστερα στο Τόκιο, πρώτη φορά Ασία, το 1964, όπου το “μαύρο βέλος” έδινε τη δική του παράσταση. Και θα περάσουμε στο Μεξικό του 1968, στο Μόναχο του 1972, στο Μόντρεαλ του 1976, στα δίδυμα σαμποτάζ της Μόσχας το 1980 και του Λος Άντζελες το 1984.

    Στη διάρκεια αυτών των επτά Ολυμπιάδων, αυτά τα 24 χρόνια από τη Ρώμη του 60′ στο Λος Άντζελες του 84′, ο Φώτης γίνεται ολόκληρος άντρας. Μέχρι να φτάσει εκεί όμως έχει περάσει τα παιδικά του χρόνια θαυμάζοντας αθλητές και επιτεύγματα, ρεκόρ, θρύλους του στίβου και του ποδοσφαίρου, σε μια εποχή όπου οι εφημερίδες και το ραδιόφωνο ήταν τα απαραίτητα αξεσουάρ αφού η τηλεόραση θα εμφανιζόταν από το 1970 και μετά στις μεγάλες διοργανώσεις. Ο Φώτης μεγάλωσε με το όνειρο να μπει σε αυτό τον μαγικό χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας, άγουρης τότε και υποτυπώδους στην ελληνική πραγματικότητα. Μόνο που δεν είναι μόνο η αγάπη για τον αθλητισμό. Κάποιοι βλέπουν αλλιώς τα πράγματα. Η οπαδική βία κάνει την εμφάνισή της. Οι δημοσιογράφοι είναι πουλημένοι, “τα παίρνουν“, όλοι φταίνε μπροστά σε μια αποτυχία της ομάδας τους. Ο Φώτης κλονίζεται. Ο φανατισμός που βλέπει γύρω σκοτώνει εκείνο που αγάπησε. Αλλά όχι για πολύ. Γιατί η αγάπη είναι πιο μεγάλη.

    Εστιάζοντας

    Η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από τον φανατισμό, από τα ελλιπή μέτρα προστασίας, από αμέλειες και παραλείψεις. Από το Καραϊσκάκη και τη θύρα 7 το 1981 που αποτελεί σημείο αναφοράς, από τον Μπλιώνα που δέχθηκε φωτοβολίδα στην καρωτίδα και εξέπνευσε στο Αλκαζάρ, από τις δολοφονίες οπαδών και αστυνομικών σε βόλεϊ Ρέντη, Φιλόπουλου στη Λαυρίου, μέχρι τις πιο πρόσφατες, του Άλκη στη Θεσσαλονίκη και του Μιχάλη από Κροάτες παρελαύνοντες χούλιγκανς, η τυφλή βία έχει εκπυρσοκροτήσει εναντίον του γυμνού σώματος του αθλητισμού ασελγώντας πάνω του.

    Σε αντιδιαστολή με τα υψηλά ιδανικά των Ολυμπιακών Αγώνων, έτσι τουλάχιστον όπως ήρθαν από την αρχαιότητα και επέζησαν μέχρι και τη δεκαετία του 70′, η οπαδική βία, οι ντοπαρισμένοι αθλητές, τα συμφέροντα, τα συμβόλαια, οι πολυεθνικές, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αμαυρώσουν τα πάντα και κυρίως την αγάπη και το μεράκι παιδιών σαν τον Φώτη του βιβλίου που ονειρευόταν τη ζωή του μέσα στον μαγικό χώρο του αθλητισμού και των μεγάλων αθλητών.

    Με εύρυθμη αφήγηση, χιούμορ και εμβρίθεια, η Αγγελική Βαρελλά σφυρίζει την έναρξη. Αρχίζει το ματς. Και πρέπει να είναι υγιές.

    Για αναγνώστες από 9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Αρχίζει το ματς
    Συγγραφέας:

    Αγγελική Βαρελλά

    Εικονογράφος:

    Studded Betrayal

    Εκδόσεις:

    Πατάκη (αναμορφωμένη έκδοση), Μάρτιος 2024 (α’ έκδοση Μάρτιος 1993)

    Επίμετρο:

    Άρτεμις Μάνου

    Επιμέλεια:

    Νικόλας Αλκίνοος Νταουλτζής Ταμπακάκης

    Σελίδες:

    176

    Μέγεθος:

    14 Χ 21

    ISBN:

    978-618-07-0746-5

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular