More
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 405x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΑπαγορευμένα αντικείμενα, της Γκέιλ Τζόουνς

    Απαγορευμένα αντικείμενα, της Γκέιλ Τζόουνς

    Διαβάζεται σε 2′ – Ηλικιακό κοινό: 18+  —  Μυθιστόρημα

    “Δεν ξέρουν τι είδους άντρας είμαι”, ψιθυρίζει. “Ούτε τι είδους γυναίκα είσαι κι εσύ με έναν τέτοιο άντρα!”

    Η σπουδαία Γκέιλ Τζόουνς σε ένα μυθιστόρημα και ένα τρίγωνο που συζητήθηκε πολύ.

    Περί τίνος πρόκειται

    Με ένα παράξενο τρίγωνο στο πασίγνωστο, ολόλευκο νησί της Ίμπιζα επιστρέφει στα εβδομήντα τρία της (το 2022 εκδόθηκε στο εξωτερικό το βιβλίο) η θρυλική συγγραφέας Γκέιλ Τζόουνς, κερδίζοντας μια ακόμα θέση στους φιναλίστ ου National Book Award αλλά και μια θέση στα δέκα καλύτερα βιβλία του 2022 σύµφωνα µε το Publishers Weekly.

    “Είμαστε όλοι εκπατρισμένοι Αμερικανοί: αυτοεξόριστοι”.

    Με αφηγήτρια τη μαύρη συγγραφέα, ερωτικών αρχικά μυθιστορημάτων, Αµάντα Γουόρντλοου, η οποία εγκατέλειψε τον άντρα της υπό – ας πούμε- αδιευκρίνιστες συνθήκες και δίπλα της στο τρίγωνο την ταλαντούχα αλλά εγγράφως ψυχικά διαταραγμένη γλύπτρια Κάθριν Σούγκερ η οποία έχει κατ’ επανάληψη αποπειραθεί να δολοφονήσει τον σύζυγό της, Έρνεστ, συγγραφέα επιστημονικών άρθρων ευρείας κατανάλωσης∙ αυτός την κλείνει στο ψυχιατρείο, νομίζει ότι γίνεται καλά, τη βγάζει έξω και πάλι από την αρχή. Της αλλάζει ψυχιατρείο, πάλι τα ίδια. Αυτός συμπληρώνει την τριάδα των πρωταγωνιστών.

    Η Κάθριν δουλεύει το μεγάλο έργο της καριέρας της, το Birdcatcher (ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου), την Πτηνοπαγίδα. Θα μπορέσει να το ολοκληρώσει ή θα κατρακυλήσει πάλι στις απόπειρες δολοφονίας του Έρνεστ; Θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα αντικείμενα που πρέπει για να δουλέψει το έργο της ή μήπως η απαγόρευση των υλικών αυτών δεν υφίσταται μόνο για την προστασία του Έρνεστ;

    Ένα θαμπό, ερεβώδες σχεδόν, ατμοσφαιρικό, έμπλεο συναισθημάτων και ψυχικής κίνησης, μυθιστόρημα, χαμένο μέσα σε ένα σύμπαν που η Τζόουνς έφτιαξε και προσπάθησε να διαχειριστεί, αποτυπώνοντας ένα πλήθος σκέψεων, από την ανεξαρτησία σκέψης και αυτενέργεια των μαύρων γυναικών, μέχρι την εύθραυστη, γυάλινη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης, την ευμετάβλητη σκέψη των ανθρώπων, καθώς η ζωή τους ζυμώνει και τους ωθεί προς διαφορετικές κάθε φορά κατευθύνσεις. Γιατί η Κάθριν θέλει να σκοτώσει επανειλημμένα τον άντρα της και γιατί εκείνος την ανέχεται; Ποιος είναι ο ρόλος της αφηγήτριας Αμάντα σ’ αυτήν τη άρρωστη, εξαρτημένη σχέση και πού στέκεται μέσα σ’ αυτή τη δίνη του ζευγαριού; Η μυστηριώδης υφή αυτού του μυθιστορήματος αναδεικνύεται σε κάθε πτυχή που προστίθεται στην αφήγηση, καθώς πολλά δεν απαντώνται, πολλά μοιάζουν να μην έχουν λόγο ύπαρξης, ωστόσο με κάποιον μαγικό τρόπο η Τζόουνς δεσμεύει τον αναγνώστη στην αιώρηση μιας ελκυστικής ιστορίας που ρέει δίπλα σου.

    Τα Απαγορευμένα Αντικείμενα εστιάζουν στην ελληνική μετάφραση στα αντικείμενα που δεν επιτρέπεται να έχει διαθέσιμα η Κάθριν. Στο πρωτότυπο, η Πτηνοπαγίδα δίνει το όνομά της στο magnus opus της Κάθριν και στο ίδιο το βιβλίο της Τζόουνς.

    Πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα. Χρειαζόταν προσοχή στην επιμέλεια.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Έγραψαν για το βιβλίο:

    «Η Τζόουνς, ανεπιφύλακτα τολµηρή, εµπνέεται από τα βάθη της κλασικής αλλά και της παγκόσµιας λογοτεχνίας – µια εύστοχη αναφορά στους ανεµόµυλους του Θερβάντες βάζει σε κίνηση τη σκέψη του αναγνώστη. Και όπως ένα από τα ευρηµατικά µυθιστορήµατα της Αµάντα, τα Απαγορευµένα αντικείµενα τελειώνουν µε µια απρόσµενη και διασκεδαστική ανατροπή».

    Publishers Weekly

    «Η εντυπωσιακή πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου της καταξιωµένης µυθιστοριογράφου και ποιήτριας… Η γραφή της είναι σαγηνευτική, άλλοτε ψυχρά αποστασιοποιηµένη και άλλοτε βαθιά προσωπική. Η διατήρηση αυτής της λεπτής ισορροπίας είναι ένδειξη µιας πραγµατικά σπουδαίας αφηγήτριας. Ένας συναρπαστικός, σφιχτοδεµένος και διεισδυτικός στοχασµός για τη δηµιουργικότητα και τις πολύπλοκες φιλικές σχέσεις».
    –Booklist

    «To πνευµατώδες, ενίοτε αινιγµατικό, έργο της Τζόουνς προκαλεί µία ακόµα αλλαγή στις αναγνωστικές προσδοκίες».

    –Kirkus Reviews

    «Ένα µυθιστόρηµα που διαθέτει το λαµπερό σκηνικό ενός οδοιπορικού, τη σκοτεινή ουσία ενός νουάρ, και το αναρχικό πνεύµα µιας ιστορίας για µια αγύρτισσα».
    The New Yorker

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Απαγορευμένα αντικείμενα

    Birdcatcher

    Συγγραφέας:

    Gayl Jones

    Εκδόσεις:

    Κλειδάριθμος, Μάιος 2024

    Μετάφραση:

    Αργυρώ Μαντόγλου

    Σελίδες:

    288

    Μέγεθος:

    14 Χ 20,5

    ISBN:

    978-960-645-489-9

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular