«Περίμενε κρυμμένος ανάμεσα στα ερείπια μέχρι οι φωνές των τελευταίων ανταρτών να σβήσουν εντελώς- κι έπειτα περίμενε κι άλλο λίγο. Ο ιδρώτας και το χώμα είχαν δημιουργήσει μια πηχτή, λασπωμένη πάστα πάνω στο πρόσωπο του Αμαρόκ. Η θερμοκρασία ήταν βαριά, δεν φυσούσε, με αποτέλεσμα η οσμή της πυρίτιδας, του αίματος, των ούρων και των περιττωμάτων να δημιουργούν ένα πνιγηρό κοκτέιλ σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία της φωτιάς.
Σε αυτό το σκηνικό γεννήθηκε ο Αμαρόκ, όταν οι υπόλοιποι άνθρωποι είχαν πεθάνει. Βέβαια ο Αμαρόκ δεν ήταν άνθρωπος…»
Γράφει η Κατερίνα Γούδα
Αμαρόκ. Ποιος να είναι ή μάλλον τι είναι το Αμαρόκ;
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης στις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου του μας πληροφορεί για τον Αμαρόκ, έναν θρυλικό, γιγάντιο λύκο που ζει καλά κρυμμένος στη μυθολογία των Ινουίτ, των Εσκιμώων. Τι σχέση όμως μπορεί να έχει ένα μυθολογικό πλάσμα με μια αυτοκτονία και τη δολοφονία μιας δεκαεξάχρονης;
Κυριακή 5 Ιουνίου
… Το φλας μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής έλαμψε στιγμιαία, αποκαλύπτοντας τη μορφή που αιωρούνταν στη μέση του δωματίου, μια φασματική φιγούρα ντυμένη στα μαύρα. Το ασπράδι των ματιών της έκανε αντίθεση μέσα στο ημίφως του χώρου…
Μια γυναίκα θα βρεθεί απαγχονισμένη στο διαμέρισμά της, από τον γείτονά της. Το σημείωμα αυτοκτονίας έχει μόνο μια λέξη… «ΑΘΩΟΣ».
Η πράξη της γεννά ερωτήματα. Το σημείωμά της όμως, με τη μοναδική αυτή λέξη είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει το κουτί της Πανδώρας και θα αποκαλύψει καλά κρυμμένα μυστικά.
Η αυτόχειρας ήταν η σύζυγος του Φαϊζάλ Αμπντί που συνελήφθη δώδεκα χρόνια πριν, για τη δολοφονία της δεκαεξάχρονης Μάλιν στο Χέλεφορς. Ομολόγησε την ενοχή του, περιγράφοντας στους αστυνομικούς με κάθε λεπτομέρεια πώς τη σκότωσε και στη συνέχεια καταδικάστηκε. Το μυστήριο λύθηκε και οι κάτοικοι της μικρής πόλης μπόρεσαν να κοιμηθούν ξανά ήσυχοι… Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν.
Η υπόθεση έχει κλείσει, ο δολοφόνος είχε ομολογήσει και έχει καταδικαστεί. ‘Όμως ο ανήσυχος και επίμονος επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης δεν πείθεται. Βλέπει κομμάτια του παζλ να λείπουν και δεν θα μείνει άπραγος, θα αρχίσει να σκαλίζει την παλιά υπόθεση δολοφονίας του άτυχου κοριτσιού και το παρελθόν του.
Η αυτόχειρας άφησε την τελευταία της πνοή, έχοντας στα χείλη της τη λέξη αθώος. Μήπως το σημείωμα που άφησε η γυναίκα ήταν μια διαμαρτυρία για την ενοχή του άνδρα της; Μήπως το βάρος της αδικίας την ώθησε στην αποτρόπαιη αυτή πράξη; Μήπως τελικά δεν άφησε απλά ένα σημείωμα αυτοκτονίας αλλά ένα από τα κομμάτια που λείπουν;
Η έρευνά του θα τον οδηγήσει σε πολλαπλές ανακρίσεις και εκείνες με τη σειρά τους θα τον φέρουν αντιμέτωπο με ολόκληρο το δικαστικό σύστημα, με τη διαφθορά μέσα στον αστυνομικό κλάδο, την ενοχοποίηση, το ρατσισμό, τη ψευδορκία. Ένα τραγικό ψέμα, μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας θα αποκαλυφθεί και σαν χείμαρρος θα παρασύρει όσους βρεθούν στο πέρασμά του. Ο Άντερς θα χρειαστεί να ανασύρει εικόνες από το παρελθόν, εκεί που ο σχολικός εκφοβισμός, τα ναρκωτικά, τα μετατραυματικά σύνδρομα, τα παιδικά τραύματα που έγιναν πληγές και αφόρμισαν, οι εφηβικές ανησυχίες, οι εντάσεις, η άγνοια αλλά και η αθωότητα θα κάνουν την εμφάνισή τους, προσθέτοντας σιγά σιγά τα χαμένα κομμάτια στο παζλ.
Παράλληλα, ο Άντερς θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης και θα χρειαστεί να θωρακιστεί με υπομονή αλλά και προσήλωση στην ηθική του για να μπορέσει να βγει αλώβητος.
Το Αμαρόκ είναι το πέμπτο βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Μια αυτοκτονία, μια εξαφάνιση και ένας φόνος θα αποτελέσουν τον χάρτη του λαβυρίνθου που έχει σχεδιάσει ο συγγραφέας. Σε αυτό το μυθιστόρημα ο Γιαννίσης δεν ασχολείται εκτεταμένα με τη προσωπική ζωή του επιθεωρητή, παρόλο που μας παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια της καταστροφής, αλλά επικεντρώνεται στις σκηνές που μας οδηγούν στην αποκάλυψη της αλήθειας. Φεύγει από τις μακρινές και περιγραφικές αναζητήσεις και μας περιορίζει στους τέσσερις τοίχους των ανακριτηρίων. Δημιουργεί ένα αίσθημα κλειστοφοβίας και ανυπομονησίας για απελευθέρωση, για λύτρωση, η οποία θα κερδηθεί μόνο όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Η πλοκή του καλοδουλεμένη, χωρίς καταιγιστικούς ρυθμούς, με τέμπο που δεν σε ξαφνιάζει με συνεχείς ανατροπές, αλλά σε κάνει να θέλεις να ακούσεις την ιστορία, ώστε να συμπληρώσεις σταδιακά τα κομμάτια που λείπουν και να κατανοήσεις τις πράξεις των ηρώων του. Με τις παράλληλες αφηγήσεις και τα αλλεπάλληλα φλας μπακ σε οδηγεί να βγεις από το λαβύρινθο των υποθέσεων και να ελευθερωθείς από το πνιγηρό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει – ηθελημένα- ο συγγραφέας. Σε αυτό το μυθιστόρημα δεν καλείσαι μόνο να εξιχνιάσεις έναν φόνο αλλά να τον… κατανοήσεις και να προβληματιστείς για το ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα. Καλείσαι να απαντήσεις όχι μόνο στο Ποιος αλλά και στο “Γιατί”. Κι όλα αυτά κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του μοναχικού κυνηγού… του Αμαρόκ.
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης ταξιδεύοντας με το τρένο από το Έρεμπρο προς τη Στοκχόλμη, συνάντησε τυχαία τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αποφάσισε να αφηγείται τις ιστορίες του. Τι άλλο άραγε μας περιμένει;
Από τις Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ | Αγόρασέ το |
---|---|
Τίτλος: | Αμαρόκ |
Συγγραφέας: | Βαγγέλης Γιαννίσης |
Εκδόσεις: | Διόπτρα, Μάρτιος 2020 |
Σελίδες: | 424 |
Μέγεθος: | 14 Χ 20,5 |
ISBN: | 978-960-653-020-3 |