More
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    8vris 2024_elniplex 405x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΑγόρι κορίτσι, της Ελέν Ντρουβέρ (μετ.: Κατερίνα Δασκαλάκη)

    Αγόρι κορίτσι, της Ελέν Ντρουβέρ (μετ.: Κατερίνα Δασκαλάκη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-15) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Και πάνω απ’ όλα έχουμε το δικαίωμα να αγαπάμε όποιον θέλουμε.

    Η Hélène Druvert μιλά για αγόρια, για κορίτσια, για δικαιώματα, για ελευθερία επιλογής, δίχως να μασά τα λόγια της.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Hélène Druvert διαλύει μύθους, κακέκτυπα στερεότυπα, γρονθοκοπεί σημασιολογικά φορτισμένα μοτίβα και υπερασπίζεται τη συναισθηματική, ψυχική και ηθική ανεξαρτησία, την ευτυχία εν τέλει, των παιδιών και των ανθρώπων όλων, είτε αγόρια, είτε κορίτσια.

    Ζωτικής σημασίας πλέον για τους νέους ανθρώπους να αυτοπροσδιορίζονται πέρα από τον εγκλωβισμό που ενδεχομένως κάποιοι να νιώθουν μέσα στο σώμα τους ή το βιολογικό τους φύλο. Αν αυτό δεν αποτελεί πεδίο πολιτικής ορθότητας, αλλά μια πράξη επαναστατικότητας, είναι απαραίτητο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να είναι ο εαυτός τους, ο πραγματικός εαυτός τους. Ούτε αυτός που θέλουν οι γονείς τους, ούτε εκείνος που θέλουν οι διάφορες μόδες.

    Κορίτσια ή αγόρια, έχουμε δικαίωμα να μας αρέσουν και πύργοι και οι ιππότες και οι πριγκίπισσες και όλα τα χρώματα και να θυμώνουμε και να κλαίμε και να φοβόμαστε και να φωνάζουμε. Τίποτα, κοινωνικά κατασκευασμένο, δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο αγοριών ή κοριτσιών. Ο σκληρός, μάτσο άντρας, ο πιλότος, ο ένστολος, ο σκληραγωγημένος που βροντοχτυπά τις χάντρες, το γιαπί το πηλοφόρι, το μυστρί, δεν είναι πια ένα φυλόσημο απαραβίαστο. Είμαι άντρας, αρσενικός, straight και έγινα νηπιαγωγός όταν στην Ελλάδα υπήρχαν όλοι κι όλοι 5-10. Δεν στάθηκα σε στερεοτυπικές αντιλήψεις, δεν φοβήθηκα να είμαι το άλλο πρότυπο, πέρα από το διαδεδομένο μητρικό της δασκάλας, όπως είχε κυριαρχήσει. Ως εκ τούτου, εκμεταλλεύομαι την αυτοαναφορικότητα, για να πω ότι συμφωνώ με κάθε αυτοπροσδιορισμό επιλέγουν οι άνθρωποι συνειδητά και ώριμα, με μεστή σκέψη και τροφοδοτημένο από τον βιολογικό τους καθορισμό και τη σεξουαλικότητά τους.

    Αυτόν τον κόσμο υπερασπίζεται η Hélène Druvert, η σπουδαία αυτή καλλιτέχνιδα, που άδει εικονογραφικά και κειμενικά την ελευθερία, την έκφραση, την αγάπη, τον σεβασμό στην ετερότητα, τον αυτοπροσδιορισμό, την ενσυναίσθηση, την αποδοχή.

    Με ευφυή αναπτύγματα, διπλώματα και κοπτικά, η Γαλλίδα δημιουργός φτιάχνει ακόμα ένα κομψοτέχνημα, ένα ελκυστικό βιβλίο, περίτεχνα σχεδιασμένο, που ανοίγει, κλείνει, μετακινείς μέρη του, τροποποιείς οπτικά και αλληλεπιδράς, με υψηλή ποιότητα καρτονέ εκτύπωσης, που οι εκδόσεις Καπόν διατήρησαν με σεβασμό στο πρωτότυπο. Η οπτική αμφισημία της μορφής του εξωφύλλου και ο τίτλος που χρωματισμένος στέκει πάνω στο προφίλ λευκό πρόσωπο επι-σημαίνουν ότι ενδιαμέσως των δύο φύλων, του αγοριού και του κοριτσιού, χωρούν κι άλλοι προσδιορισμοί, που όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε, ακόμα κι όταν δεν τους κατανοούμε.

    Δεν χρειαζόμαστε καμία ιδεοληψία, κανένα αχρείαστο κοινωνικό κατασκεύασμα που καταπιέζει και καταστρέψει ψυχές ανθρώπων. Ούτε χρειαζόμαστε να μας υποδείξει κανείς τι θα είμαστε, τι θα νιώθουμε και πώς θα ζήσουμε.

    Βιβλίο φιλικό σε παιδιά που δεν αισθάνονται άνετα με το βιολογικό τους φύλο. Βιβλίο φιλικό στην LGBTQ+ κοινότητα.

    Μοναδική εμπειρία και αυτό το βιβλίο της Hélène Druvert.

    Μετάφραση της Κατερίνας Δασκαλάκη.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καπόν.

    Απόσπασμα

    Δείτε εδώ το βιβλίο στις Εκδόσεις Καπόν

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Αγόρι κορίτσι
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Fille Garcon

    Συγγραφέας:

    Hélène Druvert

    Εικονογράφος:

    Hélène Druvert

    Εκδόσεις:

    Καπόν, Οκτώβριος 2024

    Μετάφραση:

    Κατερίνα Δασκαλάκη

    Επιμέλεια:

    Γιούλικα Σαμαρά

    Σελίδες:

    32

    Μέγεθος:

    21 Χ 30

    ISBN:

    978-618-218-041-9

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular