Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά
Ἡρακλῆς < Ἥρα + κλέος : θεϊκή δύναμη + δόξα, αυτός που είναι ξακουστός για τη δύναμή του.
Ο δεκάχρονος Τιμ Μπέικερ ζει με τη μητέρα του. Μετά το θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του, παρόλο που το όνειρό της ήταν να γίνει συγγραφέας, αναγκάζεται να δουλεύει σε δύο δουλειές για να καταφέρει να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Ο Τιμ μπορεί να είναι μόλις δέκα χρονών, αλλά κατανοεί τον αγώνα της, γι’ αυτό βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού, σκούπισμα, ξεσκόνισμα, ξεχορτάριασμα του κήπου…. Στο σχολείο τον κοροϊδεύουν αποκαλώντας τον Σταχτοπούτα. Παρά τα σχόλια των συμμαθητών του, ο Τιμ έπρεπε να βοηθήσει τη μητέρα του. Σήμερα λοιπόν έπρεπε να ξεσκονίσει. Πόσο βαρετή δουλειά κι αυτή; Ξεκίνησε από το ράφι πάνω από το τζάκι, το γυάλινο κρανίο, τον ξύλινο ελέφαντα, τα αναμνηστικά από τα ταξίδια των γονιών του, τα αγάλματα, τους πίνακες, και τέλος το μεγάλο μαύρο αρχαιοελληνικό αγγείο με τον παράξενο άνδρα και τον μαινόμενο ταύρο. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, χτύπησε το τηλέφωνο. Ξαφνιασμένος ο Τιμ, τινάχθηκε προς τα πίσω και τότε…ΜΠΑΜ. Το αγγείο έγινε κομμάτια.
«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ!»
Μια βροντερή φωνή ακούστηκε. Το αγόρι τρομαγμένο σήκωσε το βλέμμα του και τότε αντίκρισε έναν τεράστιο άνδρα να στέκεται από πάνω του.
Μη φοβάσαι. Ήμουν φυλακισμένος σε αυτό το αγγείο. Το έσπασες και με απελευθέρωσες… Με είχε παγιδεύσει η κακιασμένη Ήρα… Δεν ξέρεις την Ήρα; Μήπως είσαι λίγο κουτορνίθι;
Ο Τιμ αρχικά θα πιστέψει ότι ο Ηρακλής είναι ένα τζίνι που θα πραγματοποιήσει τρεις ευχές και θα τον βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού. Του εύχεται ξανά και ξανά αλλά οι ευχές του δεν πραγματοποιούνται. Τότε ο Ηρακλής αποφασίζει να βοηθήσει το μικρό αγόρι, άλλωστε τον είχε ελευθερώσει. Έπεσε λοιπόν με τα μούτρα στη μάχη των οικιακών εργασιών με τον τρόπο που εκείνος ήξερε. Μην ξεχνάτε ο Ηρακλής ήταν ήρωας, ημίθεος και γνωστός για τους άθλους του. Το αποτέλεσμα; Καταστροφή και χάος με ξεκαρδιστικές συνέπειες.
«ἐν τοῖς ὀρθογωνίοις τριγώνοις τὸ ἀπὸ τῆς τὴν ὀρθὴν γωνίαν ὑποτεινούσης πλευρᾶς τετράγωνον ἴσον ἐστὶ τοῖς ἀπὸ τῶν τὴν ὀρθὴν γωνίαν περιεχουσῶν πλευρῶν τετραγώνοις.»
Πυθαγόρειο θεώρημα
Το Πυθαγόρειο θεώρημα λίγο -πολύ το γνωρίζουμε, ή τουλάχιστον το έχουμε ακούσει. Ποιος ήταν όμως ο άνθρωπος που το διατύπωσε;
Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος γεννήθηκε γύρω στο 580 πΧ. στη Σάμο. Η γέννησή του είχε προβλεφθεί από την ιέρεια του Πύθιου Απόλλωνα, σε ένα ταξίδι που έκανε ο πατέρας του στους Δελφούς, έτσι πολλοί θεώρησαν ότι ήταν γιος του Απόλλωνα -προστάτη μεταξύ άλλων και των φιλοσόφων- και έτσι πήρε και το όνομά του. Ο Πυθαγόρας ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες φιλόσοφους, θεμελιωτής των μαθηματικών και της γεωμετρίας, θεωρητικός της μουσικής και θεωρείται αυτός που επινόησε τις λέξεις “φιλοσοφία” (αγάπη της σοφίας) και “μαθηματικά” (αυτό που μαθαίνεται). Η τεράστια κληρονομία που άφησε πίσω του ο Πυθαγόρας, είναι ότι κατάφερε να συνδυάσει αυτές τις δύο επιστήμες.
“Το παν είναι αριθμός”
Πυθαγόρας
Το μελανόμορφο αγγείο έχει επισκευαστεί. Ο Τιμ όμως το κρατά κρυμμένο, μακριά από τα περίεργα βλέμματα. Μόνο εκείνος γνωρίζει τη δύναμή του. Όμως ένας άσχημος βαθμός στο διαγώνισμα των μαθηματικών θα του δημιουργήσει προβλήματα. Η μητέρα του θα γκρινιάξει και ο καινούργιος σύντροφος της- ο κος Γκριν-, θα αρνηθεί να τον βοηθήσει. Πώς αλήθεια να τον φωνάζει; Θα ήταν άραγε καλός πατέρας για εκείνον; Τι κάνει κάποιον καλό πατέρα; Η δύναμη, η γενναιότητα, η ΔΥΝΑΜΗ-όπως υποστηρίζει ο Ηρακλής ή κάτι άλλο;
Ο Τιμ πρέπει κάτι να κάνει. Πρέπει κάποιος να τον βοηθήσει να λύσει τις απορίες του. Τότε μια σκέψη πέρασε από το μυαλό του. Ήξερε που θα βρει τις απαντήσεις που έψαχνε. Παίρνει λοιπόν το μαγικό αγγείο στα χέρια του και εύχεται να τον μεταφέρει στο σπίτι της Ζωής- της κόρης του Ηρακλή. Αμέσως αισθάνθηκε να πετά στον αέρα και χρυσές σπίθες στροβιλίζονταν γύρω του. Λίγα λεπτά θα πρέπει να πέρασαν και αισθάνθηκε πως τα πόδια του ακουμπούσαν στη γη. Τότε άνοιξε τα μάτια του και…..βρισκόταν στο κατώφλι του Ηρακλή.
Μια νέα περιπέτεια είχε μόλις ξεκινήσει για τον Τιμ και τη Ζωή. Τα δυο παιδιά θα συναντήσουν διάσημους ήρωες, θα ξεφεύγουν από παράξενα τέρατα, θα λύσουν μπερδεμένους γρίφους, θα αψηφήσουν τους ίδιους τους θεούς, θα συνομιλήσουν με το Σωκράτη, θα γνωρίσουν τον Πυθαγόρα με τα θεωρήματά του αλλά θα μάθουν και τον λόγο που απεχθάνεται τα φασόλια.
Ο σπόρος για την αγάπη στην Ελληνική μυθολογία είχε φυτευτεί από πολύ νωρίς. Η Stella Tarakson όντας κόρη Ελλήνων μεταναστών, μεγάλωσε ακούγοντας τις ιστορίες που της αφηγούταν ο πατέρας της. Στη συνέχεια η περιέργεια την έκανε να μάθει όλο και περισσότερα για αυτούς τους παράξενους θεούς, ημίθεους, ήρωες, φιλοσόφους και τέρατα. Και όταν μεγάλωσε λίγο ακόμα, θέλησε να μοιραστεί τις ιστορίες που την είχαν γοητεύσει, όχι μόνο με τα δικά της παιδιά αλλά με ολόκληρο τον κόσμο. Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι Ήρωες για κλάματα.
Η Stella Tarakson καταφέρνει να μεταφέρει κομμάτια της ελληνικής μυθολογίας, και της αρχαίας Ελλάδας, στον σύγχρονο κόσμο, δίνοντάς τους μια φρέσκια ματιά και ύφος λιτό αλλά άκρως χιουμοριστικό. Επιλέγει με προσοχή τις ιστορίες της, αποφεύγοντας αιματηρές σκηνές και ερωτικές περιπτύξεις, παραμένοντας όσο το δυνατόν πιο πιστή στους μύθους. Ο Ηρακλής ξαναχτυπά! και τα Προβλήματα με τον Πυθαγόρα είναι δύο καλογραμμένα βιβλία, με γρήγορο ρυθμό, δράση, περιπέτεια, έξυπνο χιούμορ και αποτελούν μια πολύ καλή εισαγωγή στην ελληνική μυθολογία και την αρχαία Ελλάδα, για τους μικρούς αναγνώστες.
Η συγγραφέας έχει δημιουργήσει δύο τελείως αντιφατικούς αλλά εξίσου υπέροχους χαρακτήρες. Ο Τιμ είναι ένα καθημερινό, απλό αγόρι που δέχεται εκφοβισμό και έρχεται αντιμέτωπο με τις οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας. Ένα παιδί που θα μπορούσε να είναι ο αδερφός, ο γιός, ο φίλος, ο συμμαθητής, ο γείτονάς σου. Αντίθετα ο Ηρακλής είναι ο γκαφατζής παντογνώστης ημίθεος με ευαισθησίες και μεγάλη καρδιά – αν και σπουδαίος ήρωας. Τα αγόρια συχνά πιστεύουν πως δεν πρέπει να γίνονται συναισθηματικοί, γιατί θα φανούν αδύναμα και ανίσχυρα, κάτι που δεν το θέλουν. Η Stella Tarakson πολύ έξυπνα χρησιμοποιεί έναν από τους πιο διάσημους και ισχυρούς ήρωες όλων των εποχών, για να καταρρίψει την αντίληψη αυτή, δείχνοντας πως η ικανότητα εξωτερίκευσης των συναισθημάτων μας, είναι η πραγματική μας δύναμη.
Η ασπρόμαυρη εικονογράφηση του Nick Roberts ακολουθεί απόλυτα την αντίθεση που ήθελε να δημιουργήσει η συγγραφέας στη δόμηση των χαρακτήρων της. Ο Τιμ απεικονίζεται ως ένα σύγχρονο αγόρι, ενώ ο Ηρακλής σχεδιάζεται πάντα σε αρχαίο ελληνικό στυλ μελανόμορφου αγγείου, με τεράστιους μυς και ηρωικές πόζες – ακόμα κι αν φτιάχνει τηγανίτες!
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ηρακλής ξαναχτυπά! κατάφερε να συμπεριληφθεί στη λίστα των NY Times Bestsellers.
Δύο βιβλία για αυτούς που θέλουν να μάθουν, διασκεδάζοντας!
Για αναγνώστες από 8 ετών.
Εκδόσεις Susaeta
Διακρίσεις
Λίστα των NY Times Bestsellers
Για το Προβλήματα με τον Πυθαγόρα:
Με μια ματιά
- Η Stella Tarakson καταφέρνει να μεταφέρει κομμάτια της ελληνικής μυθολογίας, και της αρχαίας Ελλάδας, στον σύγχρονο κόσμο, δίνοντάς τους μια φρέσκια ματιά και ύφος λιτό αλλά άκρως χιουμοριστικό. Επιλέγει με προσοχή τις ιστορίες της, αποφεύγοντας αιματηρές σκηνές και ερωτικές περιπτύξεις, παραμένοντας όσο το δυνατόν πιο πιστή στους μύθους. Ο Ηρακλής ξαναχτυπά! και τα Προβλήματα με τον Πυθαγόρα είναι δύο καλογραμμένα βιβλία, με γρήγορο ρυθμό, δράση, περιπέτεια, έξυπνο χιούμορ και αποτελούν μια πολύ καλή εισαγωγή στην ελληνική μυθολογία και την αρχαία Ελλάδα, για τους μικρούς αναγνώστες.
Το Soundtrack του βιβλίου
Ancient Greek Music Vol.4 – The Spirit Of Pythagoras
TAYTOTHTA | |
---|---|
Τίτλος: | Ο Ηρακλής ξαναχτυπά! Προβλήματα με τον Πυθαγόρα |
Τίτλος πρωτοτύπου: | Here comes Hercules! Problems with Pythagoras! |
Συγγραφέας: | Stella Tarakson |
Εικονογράφηση: | Nick Roberts |
Εκδόσεις: | Susaeta, Δεκέμβριος 2020 |
Μετάφραση: | Πετρούλα Γαβριηλίδου |
Επιμέλεια-Διορθώσεις: | Αναστασία Σακελλαρίου |
Σειρά: |
Ήρωες για κλάματα |
Σελίδες: | 144 |
Μέγεθος: | 14,2 Χ 20,5 |
ISBN: | 978-960-617-475-9 978-960-617-478-0 |