More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2021Έτοιμος από καιρό, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εξώφ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    Έτοιμος από καιρό, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εξώφ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    Ο Αναστάσιος Ευστρατίου σπούδασε στην Καλών Τεχνών. Δύσκολος στις φιλίες, κάλλιο με τους παιδικούς φίλους που τον ξέρουν και δεν τον πιέζουν. Η ζωή του άλλαξε όταν αποφάσισε να συμμετάσχει στον θεατρικό φοιτητικό όμιλο που θα ανέβαζε Αντιγόνη, ως σκηνογράφος αλλά και ως ηθοποιός. Οι παραστάσεις όμως θα δίνονταν σε σημαντικές ελληνικές παροικίες. Κι όταν άκουσε για την Αλεξάνδρεια, ο Αναστάσης ήταν αρνητικός, με τίποτα δε θα πήγαινε εκεί όπου μεγάλωσαν οι παππούδες και οι γονείς του. Μα κάμφθηκε από τις πιέσεις. Και σε λίγες μέρες πετούσε για την Αίγυπτο. “Η δική μας Αλεξάνδρεια καταποντίστηκε και υπάρχει μόνο μέσα μας. Εσύ όμως δεν έχεις αναμνήσεις. Δε θα νιώσεις νοσταλγία, δε θα σε απογοητεύσει η κατάσταση που θα δεις. Εσύ θα πλάσεις τη δική σου Αλεξάνδρεια”.

    Και το ταξίδι για την πάλαι πρωτεύουσα της Μεσογείου ξεκινά. Η Αλεξάνδρεια από αρνητικής απόχρωσης, έχει λάβει ήδη μυθικές διαστάσεις στο νου του. “Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος“, δες και μελέτα την, τήν Αλεξάνδρεια που φτάνεις. Για να μην είναι άλλο ένα ταξίδι μακρινό που τίποτα δεν είδες. Για να μην έρθει η στιγμή που θα του πει “αποχαιρέτα την, τήν Αλεξάνδρεια που φεύγει” δίχως να την έχει γευτεί απ’ άκρη σ’ άκρη.

    Οι Έλληνες που διέπρεψαν στο εμπόριο, τις τέχνες και τα γράμματα και που γίνηκαν πρόσφυγες και ξένοι ξανά πίσω στην μαμά πατρίδα. Οι εθνικοποιήσεις περιουσιών της κυβέρνησης Νάσερ που από το 1957 ήθελε “αιγυπτιοποίηση” και ο αραβικός εθνικισμός που έσβησε την σπουδαία ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας και μέχρι το θάνατο του Νάσερ το 1970 την είχε αποτελειώσει. Και ο ανυπέρβλητος Κ. Π. Καβάφης που ξεφανερώνεται παντού πίσω από την πόλη, που περπάτησε τους δρόμους που τώρα περπατά ο Αναστάσης. “Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς· και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις”. Ποιες απαντήσεις θα βρει ο Αναστάσης στην Αλεξάνδρεια του 1986; Πόσο επηρεάζει η οικογενειακή του ιστορία τη δική του παρουσία στην πόλη; Ποια οικογενειακά μυστικά κρύβονται στην χώρα του Νείλου; Πόσο σπουδαίο μπορεί να γίνει ένα ταξίδι που τόσο πολύ δεν ήθελες να κάνεις;

    Σαν έτοιμος από καιρό, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επιστρέφει με ένα θαυμάσιο εφηβικό μυθιστόρημα γνώσης που ανασηκώνει επιδέξια την Αλεξάνδρεια που έφυγε από την ακμή των Αιγυπτιωτών Ελλήνων του 19ου και του μισού 20ου αιώνα. Ακροβατώντας πάνω στην καθηλωτική ποίηση του σπουδαίου Αλεξανδρινού ποιητή, στην πλούσια παράδοση των Ελλήνων της χώρας και μια συγκινητική οικογενειακή ιστορία που αντλεί αδρές γραμμές από τη δική του καταγωγή, δημιουργεί ένα πραγματικά ευανάγνωστο μυθιστόρημα ενηλικίωσης που κραδαίνει μνήμες, ιστορικά διδάγματα, δύναμη τέχνης, προσωπικά μονοπάτια τα οποία συναντούν οικογενειακές ιστορίες. Κι όταν όλα γίνονται με τέτοια ρέουσα, αβίαστη, φυσική γλώσσα, με τέτοια εμβάθυνση σε χαρακτήρες, καλοδουλεμένη διασύνδεση και αλληλοσυμπλοκή γεγονότων και μικρο-ιστοριών, τότε το αποτέλεσμα είναι αυθεντικό και αναμφίβολα υψηλής ποιότητας.

    Το εξώφυλλο ζωγράφισε η Θέντα Μιμηλάκη.

    Το βιβλίο έλαβε το βραβείο της γυναικείας λογοτεχνικής συντροφιάς το 1999, εκδόθηκε πρώτη φορά το 2000 και η παρούσα είναι αναθεωρημένη έκδοσή του.

    Για αναγνώστες από 12 ετών.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack

    Η Πόλις, απαγγελία της Κ. Καραμπετη, μελοποίηση του Δ. Μούτση, ερμηνεία Α. Πρωτοφαλτη και Χ.Λεττονου

    Aπολείπειν ο θεός Αντώνιον- Α. Πρωτοψάλτη

    Ιθάκη- Γιάννης Γλέζος

    Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει την Ιθάκη

    Επέστρεφε – Κ.Καβάφης -Θ.Μικρούτσικος- Κ.Θωμαΐδης

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Έτοιμος από καιρό
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εξώφυλλο: Θέντα Μιμηλάκη
    Σειρά: Συλλογή Κύκνοι
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2020
    Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Ηλ. σελιδοποίηση: Κωνσταντίνος Καπένης
    Σελίδες: 160
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8905-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular