More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΈνα τίποτα που έγινε κάτι, της Ελένης Πριοβόλου (εικ.: Έφη Λαδά)

    Ένα τίποτα που έγινε κάτι, της Ελένης Πριοβόλου (εικ.: Έφη Λαδά)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού.
    Άλμπερτ Αϊνστάιν

    Κάθε βράδυ η μαμά Κική λέει στην Έλλη να αφήσει το τάμπλετ και να πάει να ξαπλώσει γιατί το πρωί δε θα σηκώνεται για το σχολείο. Ξέρει πια απέξω τις συνέπειες που της έχει πει η μαμά. Όμως δεν νυστάζει. Θέλει να παίξει το ηλεκτρονικό παιχνίδι της, τρώγοντας πατατάκια ή έστω να δει λίγη τηλεόραση. “Η τηλεόραση, Έλλη, σου βάζει στο μυαλό τις δικές της εικόνες και κλέβει τις δικές σου”, της λέει η μαμά. Της προτείνει να διαβάσει κάποιο από τα δεκάδες βιβλία που έχει. Η Έλλη δεν τα αντιπαθεί, αλλά τα βαριέται λίγο.

    Μια μέρα αποσύρεται μουτρωμένη στο κρεβάτι της. “Ορίστε! Το δωμάτιό σου έχει το πιο ωραίο παράθυρο…” της λέει. Η Έλλη αρχίζει να κοιτάζει σε εκείνο το παράθυρο. Και τι δεν βλέπει εκεί! Μια κουκουβάγια, έναν ποδηλάτη, έναν κλόουν με πορτοκαλί μαλλί, ένας αλλόκοτος γίγαντας. Ένα μεγάλο νυχτερινό ταξίδι ξεκινάει. “Στο ταξίδι αυτό κανένας δεν χάνεται”.

    Εγκλωβισμένοι στις οθόνες, στο θέαμα κάποιου άλλου, μικροί και μεγάλοι, παρακολουθούμε, για να διαφύγουμε από το τώρα, για το εκεί και το τότε. Έτσι, λησμονούμε το μεγάλο θέαμα, το μυαλό μας, τις εικόνες και τα παιχνίδια και τα έργα που αυτό μπορεί να στήσει, τη φαντασία, αυτή την απροσδιόριστης έντασης, ύψους και βάθους παράμετρο που προσδίδει στη ζωή μας χρώμα, διεξόδους, λύσεις, αναπνοές.

    Ειδικότερα για τα παιδιά, αυτή η υπνωτιστική διαδικασία στην οποία έχουν μπει τα τελευταία είκοσι χρόνια, συχνά με την αρωγή ή την ανοχή των γονέων τους, είναι μια μαχαιριά στην καρδιά της εξέλιξής τους. Άνθρωποι χωρίς φαντασία, αδύναμοι να φανταστούν, να οραματιστούν, να δημιουργήσουν, να βρουν λύσεις, αφού αυτές θέλουν φαντασία, θέλουν συνδυαστική/συνθετική ικανότητα, θέλουν ευελιξία, δεξιότητες που σου πουλάει ακριβά η φαντασία και μόνον αυτή.

    Πάνω σε αυτή την άκρως ρεαλιστική βάση της ελληνικής (και όχι μόνο) οικογενειακής καθημερινότητας στέκεται η Ελένη Πριοβόλου και δημιουργεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, μια μικρή ωδή στα προσωπικά παράθυρα φαντασίας που πρέπει κάποιος να επιμείνει να σου δείξει, στα μικρές αποχαυνωτικές μας συνήθειες που γίνονται εαυτός μας και μας στερούν το μεγάλο και το όνειρο, στα όρια και τους κανόνες που οι μεγάλοι θέλουν να βάλουν και οι μικροί θέλουν να γρατζουνάνε, στη μαγεία της ανάγνωσης που είναι μια ιδιαίτερη, συχνά προσωπική, υπόθεση. Όλο αυτό το δίνει με τρόπο παραμυθένιο, προσπαθώντας συνδυάσει τον υπερρεαλισμό της φαντασίας και του ονείρου με την πεζή πραγματικότητα. Από τη μία έχουμε το ρεαλιστικό σχήμα που προκύπτει μέσα από τους διαλόγους της Έλλης με τη μητέρα της και την πραγματικότητα, από την άλλη έχουν το υπερβατικό σχήμα της φαντασίας που ίπταται και δίνεται μέσα από τις ονειρικές περιπέτειες της Έλλης με απρόσμενους ταξιδευτές της νύχτας.

    Στην παραμυθένια ατμόσφαιρα συμβάλλει η Έφη Λαδά, καθώς εικονογραφεί με αυτήν την χαρακτηριστική αισθαντικότητα, ανασύροντας ολόκληρους κόσμους που κρέμονται πάνω από τις ταράτσες των πολυκατοικιών και τα σύννεφα. Η αισθητική των μορφών, των εσωτερικών χώρων του σπιτιού, του αστικού τοπίου αλλά και των κόσμων της φαντασίας της Έλλης σε γεμίζει με ιδιαίτερη ζέση και σου προκαλεί ένα απροσδιόριστο αίσθημα ευφορίας. Και ζεστό, αλληγορικό εξώφυλλο.

    Για αναγνώστες από 5 ετών.

    Εκδόσεις Καλέντη.

    Με μια ματιά

    • Η Ελένη Πριοβόλου και δημιουργεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, μια μικρή ωδή στα προσωπικά παράθυρα φαντασίας που πρέπει κάποιος να επιμείνει να σου δείξει, στα μικρές αποχαυνωτικές μας συνήθειες που γίνονται εαυτός μας και μας στερούν το μεγάλο και το όνειρο, στα όρια και τους κανόνες που οι μεγάλοι θέλουν να βάλουν και οι μικροί θέλουν να γρατζουνάνε, στη μαγεία της ανάγνωσης που είναι μια ιδιαίτερη, συχνά προσωπική, υπόθεση. Η Έφη Λαδά εικονογραφεί με αυτήν την χαρακτηριστική αισθαντικότητα, ανασύροντας ολόκληρους κόσμους που κρέμονται πάνω από τις ταράτσες των πολυκατοικιών και τα σύννεφα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Δημήτρης Ζερβουδάκης – Το νησί της Φαντασίας

    Αφροδίτη Μάνου – Η ποδηλάτισσα

    Δημήτρης Μητροπάνος Ψάξε στ’ όνειρό μας

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ένα τίποτα που έγινε κάτι
    Συγγραφέας: Ελένη Πριοβόλου
    Εικονογράφος: Έφη Λαδά
    Εκδόσεις: Καλέντης, Ιανουάριος 2022
    Υπεύθυνη έκδοσης: Βασιλική Τζόκα
    Επεξεργασία εικόνων: Indigo Graphics
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 23,5 Χ 34
    ISBN: 978-960-594-088-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular