More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΈνα αλλιώτικο γράμμα για τον Αϊ-Βασίλη, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου (εικ.: Έφη...

    Ένα αλλιώτικο γράμμα για τον Αϊ-Βασίλη, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου (εικ.: Έφη Λαδά)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Οι φήμες λένε, Σούπερ Παππού, ότι ταξιδεύεις νύχτα και μπαίνεις κρυφά στα σπίτια. Κανονικά το βρίσκω ύποπτο αυτό.

    Η Γιώτα Αλεξάνδρου σε ένα ενδιαφέρον και αλλιώτικο χριστουγεννιάτικο γράμμα όπου δύο πολιτισμοί συγκλίνουν και αποκλίνουν μπροστά στον Αϊ-Βασίλη.

    Περί τίνος πρόκειται

    Μέσα Δεκεμβρίου. Λαπωνία. Χιόνι παντού. Κόκκινες μύτες από το κρύο. Και ξαφνικά… “Γράμμα για σένα, Αγιότατε“. Στα Κινέζικα, παρακαλώ! Γράφει “Άκρως Εμπιστευτικόν“. Τι έχει μέσα εκτός από το γράμμα; Μια κάλτσα κόκκινη, ένα φανάρι κόκκινο, ένα αεροπορικό εισιτήριο ζωγραφισμένο σε κόκκινο και χρυσό. Τι αστείο είναι αυτό; Και μέσα… όλα κινέζικα γράμματα!

    Λίγες μέρες πριν, στην άλλη άκρη του χάρτη, ένα αγόρι κοιτάζει γύρω του, παίρνει το πινέλο και γράφει περίεργα σημάδια ένα μακρύ χαρτί. Το γράμμα ενός παιδιού, γεμάτο αγωνία.

    “Χθες στο σχολείο ο δάσκαλος μας είπε ότι δεν υπάρχεις. Ότι είσαι ένας φανταστικός ήρωας της Δύσης. Τον κοιτούσαμε όλοι σαν στόχο που πετάμε βελάκια. […] Υπάρχεις;;;

    Υπάρχει Αϊ-Βασίλης; Κι αν υπάρχει, πάει και στην Κίνα; Αν πάει λέει!

    Εστιάζοντας

    Μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη περιπέτεια που προσπαθεί να υπερβεί τα όρια του δυτικού χριστιανικού κόσμου, να δει τον αγαπημένο άγιο των παιδιών παγκοσμιοποιημένο, σε μια χώρα με μη χριστιανικές παραδόσεις. Η συμπλοκή ενός παιδιού από την Κίνα με τον Άγιο Βασίλη, γίνονται το πεδίο επαφής δύο κόσμων, όπου η Πρωτοχρονιά και οι γιορτινές μέρες πέριξ των Χριστουγέννων γιορτάζονται με διαφορετικούς τρόπους και έθιμα, αποκαλύπτοντας ότι δεν είναι όλοι οι τόποι και οι πολιτισμοί ίδιοι, καθώς και ότι οι αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης και της συμπόρευσης είναι πανανθρώπινες.

    Η παράδοση της κινέζικης καλλιγραφίας, οι διαχωρισμοί και εορτασμοί των ετών στην Κίνα, η Κινέζικη Πρωτοχρονιά, η γιορτή των κόκκινων φαναριών, ο δράκος ως σύμβολο και μυθολογικό ζώο, έρχονται να καθίσουν πάνω στη χριστιανική παράδοση και το σύμβολο του Αϊ-Βασίλη, να συναντηθούν, να δείξουν δύο από τις μεγάλες όψεις του κόσμου.

    Με ενδιαφέρον είδα την αποδόμηση του Αϊ-Βασίλη από τον δάσκαλο του παιδιού ως ένα δημιούργημα της Δύσης, ως εκ τούτου του παραδοσιακού καπιταλιστικού μπλοκ (και στην Κίνα καπιταλισμό έχουν πια, αλλά μισοκρυμμένο πίσω από παλιά κόκκινα χνάρια), καθώς και την περιέργεια και ανθεκτικότητα του παιδιού να ανακαλύψει την αλήθεια και να συνομιλήσει με τον άγιο.

    Η θεατρικότητα που αναδύεται μέσα από το κείμενο της Γιώτας Αλεξάνδρου είναι διάχυτη, υπάρχει σε όλα σχεδόν τα βιβλία της, τα οποία μπορούν να διαβαστούν και ως γραπτές θεατρικές παραστάσεις, με αντίστοιχες φωνές και την εμφανή τους εκφραστικότητα. Αναμφίβολα, ένα ενδιαφέρον εγχείρημα.

    Η Έφη Λαδά δημιουργεί ένα δυναμικό εικονογραφικό σύμπαν με κυρίαρχες μεγάλες μορφές (αγόρι, Αϊ-Βασίλης, δράκος), με ονειρικό φόντο και παραμυθένια ατμόσφαιρα. Οι χρωματικές της αντιθέσεις είναι πάντοτε πολύ ποιοτικές, εκείνο, ωστόσο, που με εντυπωσίασε και ως επιλογή (επιλογή της συγγραφέα να υπάρξει οπτική αφήγηση και επέκταση) και ως εκτέλεση ήταν τα τρία βουβά δισέλιδα (σαλόνια) στο τέλος του βιβλίου που ολοκληρώνουν την αφήγηση με τον δικό τους τρόπο, δίνοντας πάσα στο παράρτημα γνώσεων να δέσει αρμονικά με την ιστορία, ως φυσική του συνέχεια.

    Μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη πρόταση, της οποία τη θεατρική προσαρμογή μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ ελεύθερα, δια χειρός της ίδιας της συγγραφέα, που το προσφέρει σε όλους τους αναγνώστες.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Susaeta.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ένα αλλιώτικο γράμμα για τον Αϊ-Βασίλη
    Συγγραφέας:

    Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

    Εικονογράφος:

    Έφη Λαδά

    Εκδόσεις:

    Susaeta, Οκτώβριος 2024

    Εξώφυλλο-Σελιδοποίηση:

    Νάνσυ Τζαννή

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:

    25,7 Χ 30,2

    ISBN:

    978-960-617-593-0

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular