More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΈνας μπερδεμένος χαμαιλέων, του Έρικ Καρλ

    Ένας μπερδεμένος χαμαιλέων, του Έρικ Καρλ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18m+ (target 2,5-6) – Εικονογραφημένο board book για παιδιά

    Αχ, να ήμουν ο εαυτός μου!

    Ένας Έρικ Καρλ που δεν σταματά ποτέ να σε εκπλήσσει με τα ευρήματά του. Διαβάστε.

    Περί τίνος πρόκειται

    Πάνω σε ένα πράσινο γυαλιστερό φύλλο καθόταν ένας μικρός πράσινος χαμαιλέων. Κατηφόρισε προς τον καφέ κορμό του δέντρου και έγινε καφετής.Σκαρφάλωσε σε ένα κόκκινο λουλούδι και έγινε κόκκινος. Στην κίτρινη άμμο έγινε κιτρινωπός. Έφαγε, πήρε πράσινο χρώμα. Κρύωσε και έγινε γκρίζος. Όταν πεινούσε, έμενε ακίνητος μέχρι να τσακώσει κάποια μύγα. Μια μονότονη ζωή. Μέχρι που είδε έναν ζωολογικό κήπο, με όμορφα ζώα. Κι ένιωσε μικρός, ασήμαντος. Και τότε άρχισε να εύχεται να ήταν κάποιος άλλος, κάπως αλλιώς. Λευκός σαν την πολική αρκούδα. Όμορφος σαν το φλαμίνγκο. Δυνατός σαν ελέφαντας. Να κολυμπούσε σαν το ψάρι, να έτρεχε σαν το ελάφι. Να…Να…Να…! Μα τώρα… είναι ευτυχισμένος; Και κυρίως… μπορεί να ζήσει όπως ονειρευόταν;

    Εστιάζοντας

    Ο τρόπος που ο Έρικ Καρλ προσέγγιζε τους μικρούς αναγνώστες δομώντας μέσα σε απλές ιστορίες, ποικίλα, πολυεπίπεδα μηνύματα φιλοσοφικής απόχρωσης ήταν πραγματικά μοναδικός. Δεν είναι τυχαίο που ένας τέτοιος δημιουργός υπήρξε πρωτοπόρος, θεμελιωτής του σύγχρονου εικονογραφημένου βιβλίου και οι εμπνεύσεις του είναι τόσο ξεχωριστές και σημερινές. Ένας ασύμμετρος νους που κοίταξε το βιβλίο μέσα από κάθε δυνατή χαραμάδα και το μετεξέλιξε παραπάνω από ευρηματικά.

    Ένας μπερδεμένος χαμαιλέων. Η επιλογή του χαμαιλέοντα, ενός ζώου που αλλάζει χρώματα, είναι διττής σημασίας. Προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον, άμυνα από επιθέσεις, προστασία είναι το επίσημο μονοπάτι της ύπαρξης. Πάνω σε αυτό, ο Καρλ βάζει τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, την έλλειψη αυτοπεποίθησης, την αντικρινή όχθη του ναρκισσισμού, και μετατρέπει τον χαμαιλέοντα σε μια ύπαρξη που ζηλεύει τα προτερήματα των άλλων, προσδοκώντας να τα ενσωματώσει στη δική του ζωή. Αλλά κάπως έτσι, γίνεται ένα αλλοπρόσαλλο ον που τελικά έχει τα πάντα και δεν έχει τίποτα. Έχει κάτι απ’ όλους και τελικά δεν είναι τίποτα. Και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορεί καν να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες επιβίωσης.

    Η πορεία ενσωμάτωσης των προτερημάτων των άλλων ζώων στην εμφάνισή του είναι άκρως χιουμοριστική (τα παιδιά αναμφίβολα θα γελάσουν), το χαρακτηριστικό στυλ, η ένταση στα χρώματα, η αισθητική, η εικαστική άποψη του Καρλ για όλες τις μορφές είναι πάντα παρόντα, αλλά ο δημιουργός δεν μένει εκεί. Μια έμπνευση με ένα φαινομενικά απλό κοπτικό σε κάθε πάνω δεξιά σελίδα, από τη μέση και μετά, αρχίζει να αθροίζει κάθε ζώο στον μακρύ κατάλογο των επιθυμιών του χαμαιλέοντα που εν τέλει αλλοίωσαν την ύπαρξή του.

    Σκληροχάρτονο board book, ανθεκτικό τους πειραματισμούς των μικρών παιδιών, γυαλιστερές σελίδες, στιβαρά εκτυπωτικά και έχουμε ένα βιβλίο που μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορες ηλικίες. Στα παιδιά 1-2/2,5 ετών είναι μια γνωριμία με ζώα και βασικά τους χαρακτηριστικά. Από τα 3 περίπου, αρχίζει με διαβαθμίσεις, η είσοδος στις βασικές γραμμές του Καρλικού κόσμου: ζήλια, αυτοεκτίμηση, επιθυμία/αντιγραφή/μιμητισμός, σύγχυση ταυτότητας, απουσία ευτυχίας.

    Οπωσδήποτε!

    Για αναγνώστες από 2 -ας πούμε- περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα στο Καλειδοσκόπιο εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ένας μπερδεμένος χαμαιλέων
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    The Mixed-Up Chameleon
    Συγγραφέας:

    Eric Carle

    Εικονογράφος:

    Eric Carle

    Εκδόσεις:

    Καλειδοσκόπιο, Ιανουάριος 2024

    Μετάφραση:

    Ελένη Δουκάκη

    Σελίδες:

    32

    Μέγεθος:
    12,5 Χ 18
    ISBN:

    978-960-471-271-7

    RELATED ARTICLES

    Most Popular