More
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 405x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΌλοι μετράμε, της Κριστίν Ροσίφτε

    Όλοι μετράμε, της Κριστίν Ροσίφτε

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    8 δισεκατομμύρια χρόνια κατοικούν στον ίδιο πλανήτη. Καθένας από αυτούς έχει τη δική του μοναδική ιστορία.

    Όλοι μετράμε. Εικαστική και νοηματική πανδαισία από την Κριστίν Ροσίφτε σε ένα πολυβραβευμένο βιβλίο που θα σας συνοδεύσει σε δεκάδες δραστηριότητες και συζητήσεις.

    Περί τίνος πρόκειται

    “Ένας άνθρωπος είναι ξαπλωμένος και μετράει τους χτύπους της καρδιάς του. Αναρωτιέται πόσοι άνθρωποι να κοιτάζουν τα ίδια αστέρια ετούτη τη στιγμή.

    Δύο άνθρωποι έχουν πάει εκδρομή στο δάσος. Ο ένας λέει κάτι που ο άλλος θα θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του”.

    Κάθε σελίδα και ο αριθμός ανεβαίνει. Τρία, τέσσερα, πέντε, μέχρι το τριάντα. Όχι, πάει στο σαράντα πέντε. Και στο πενήντα. Και στο ενενήντα. Και στο εκατόν τριάντα πέντε. Και στο τετρακόσια. Και στο χίλια. Και φτάνει στα… 8 δισεκατομμύρια. Όσοι είμαστε πάνω κάτω οι άνθρωποι στον πλανήτη Γη. 8 δισεκατομμύρια οι οποίοι… όλοι μετράμε!

    Εστιάζοντας

    Ένα βιβλίο που πήρε Βραβείο παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας 2019 του Νορδικού Συμβουλίου, Χρυσό Βραβείο στα «Ομορφότερα Βιβλία της Χρονιάς» 2019, Χρυσό Βραβείο στον διαγωνισμό Visuelt 2019 και μπήκε στη λίστα White Ravens 2019, προφανώς πρέπει να το κοιτάξεις. Και να το κοιτάξεις καλά, γιατί το εν λόγω βιβλίο δεν είναι ένα απλό βιβλίο αρίθμησης. Οι αριθμοί μέχρι το τριάντα υπάρχουν όλοι. Μετά έχουμε άλματα μέχρι να φτάσουμε στον πληθυσμό της Γης, για να τονιστεί ότι κάθε ένας, όλοι μας είμαστε σημαντικοί, όλοι μας μετράμε. Δεν είναι εκεί όμως το μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο, η μαθηματική βάση. Όλη η εικονογραφική αποτύπωση από τη δημιουργό, τη Νορβηγίδα Κριστίν Ροσίφτε, γίνεται σε μεγάλες σελίδες, με μπλε σχέδια και γραμμές, σε ολόλευκο περιβάλλον, όπου χρωματικά εικονογραφούνται μόνο οι άνθρωποι. Έτσι, ο αναγνώστης καλείται να εντοπίσει και να απαριθμήσει τους δώδεκα ανθρώπους που βρίσκονται σε ένα πάρτι γενεθλίων, τους δεκατρείς σε ένα μάθημα ζωγραφικής, τους δεκαοκτώ σε μια βιβλιοθήκη και ούτω καθεξής, φτάνοντας στην φιλοσοφική ουσιαστική κατανόηση ότι στον κόσμο όλοι μας μετράμε.

    Δεν τελειώνει όμως εκεί η αξία και η πολυεπίπεδη σημασία αυτού του βιβλίου. Οι άνθρωποι που θα βρεις στις σελίδες συσχετίζονται μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Θα παρατηρήσετε, ας πούμε, δυο αγνώστους, οι οποίοι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο τυχαία, αργότερα συναντήθηκαν και πάλι, διασταυρώθηκαν και η ζωή τους, αλλά και η σχέση τους, άλλαξε. Στο βιβλίο θα βρείτε πολλές τέτοιες ιστορίες που δημιουργούν μοναδικές αφηγήσεις, σιωπηλές αφηγήσεις που περιμένουν να τις ανακαλύψεις και να τους δώσεις ζωή και προσοχή.

    Η εικαστική άποψη της Ροσίφτε έχει στυλ, είναι σύγχρονη, είναι ταιριαστή με το συνολικό εγχείρημά της. Η χρωματική πανδαισία πυκνώνει καθώς οι αριθμοί μεγαλώνουν, οι άνθρωποι αυξάνονται, η διαφορετικότητα γίνεται όλο και πιο εμφανής σε ρούχα, πρόσωπα, μαλλιά, χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ένα πλήθος διαφορετικών περιβαλλόντων από γενέθλια και διαγωνισμούς ζωγραφικής, μέχρι διαδηλώσεις με κοινωνικά αιτήματα, εισάγει το παιδί και σε αυτήν τη διάσταση της διαφορετικότητας. Παρατήρησε, εντόπισε, κατανόησε, μέτρα, δες τις διαφορές, δες τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι άνθρωποι μεταξύ τους, δες που οι ζωές τους συναντιούνται και πού απομακρύνονται και φτιάξε τη δική σου μικροκοινωνία με την εικαστική προταση της Ροσίφτε: μπλε σχέδια και χρώμα μόνο στους ανθρώπους.

    Βιβλίο που ξεχωρίζει αισθητά. Θα το εκτιμήσετε πολύ από νηπιαγωγείο και πρώτες δύο-τρεις τάξεις δημοτικού.

    Μεταφρασμένο σε πάνω από 40 γλώσσες

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Susaeta.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Όλοι μετράμε
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Alle sammen teller

    Συγγραφέας:

    Kristin Roskifte

    Εικονογράφος:

    Kristin Roskifte

    Εκδόσεις:

    Susaeta, Σεπτέμβριος 2024

    Μετάφραση:

    Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

    Επιμέλεια:

    Κατερίνα Καρόγιαννη

    Σελίδες:

    64

    Μέγεθος:

    25 Χ 34,5

    ISBN:

    978-618-224-136-3

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular