More
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_405x150
    8vris 2024_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοGraphic NovelsΦαρενάιτ 451, του Ρέι Μπράντμπερι (εικ.: Τιμ Χάμιλτον)

    Φαρενάιτ 451, του Ρέι Μπράντμπερι (εικ.: Τιμ Χάμιλτον)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 11-12+  – Graphic Novel για εφήβους+

    Ήταν ευχαρίστηση να καις.

    Ο Τιμ Χάμιλτον μετατρέπει το μυθιστόρημα του Ρέι Μπράντμπερι σε ένα σύγχρονο Graphic Novel.

    Περί τίνος πρόκειται

    Το 1953 που εκδόθηκε το βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ρέι Μπράντμπερι απέχει εβδομήντα ένα χρόνια από το ευλογημένο 2024. Το δυστοπικό μέλλον με τα απαγορευμένα βιβλία που είδε ο συγγραφέας τότε δεν έμοιαζε πολύ μακρινό στοίχημα. Δεν είχαν περάσει ούτε είκοσι χρόνια από τη 10η Μαΐου 1933 όπου στην Όπερνπλατς του Βερολίνου περίπου πέντε χιλιάδες μπουμπούκια της γερμανικής νεολαίας έκαψαν πάνω από 20.000 βιβλία. Είδε στη Νάπολι, στην Αλεσσάντρια, στην Πάρμα της Ιταλίας να καίγονται βιβλιοθήκες, είδε στη Ντάμπροβα και στη Βαρσοβία ξανά τους ναζί εισβολείς να καίνε Εβραϊκές και Πολωνικές βιβλιοθήκες. Και ήταν ακριβώς που ξεκινούσε τη δράση του ο περιβόητος Μακάρθι χαρακτηρίζοντας μια ολόκληρη εποχή στις Η.Π.Α. με το κυνήγι του κομμουνισμού και των… μαγισσών.

    Ένας κόσμος σε κίνηση, πάνω σε νάρκες, σε ανοικοδόμηση, με ιδέες που καίγονταν και αναγεννιόντουσαν από τις στάχτες δεν μπορούσε να σου υποσχεθεί ότι δεν θα έφερνε αυτό το δυστοπικό μέλλον που έβλεπε ο Μπράντμπερι. Ίσως γιατί είχε προηγηθεί κι ο περίφημος Όργουελ το 1948 (πέθανε το 1950 και ο θάνατός του έκανε κρότο υψώνοντας στους κύκλους των συγγραφέων το κορυφαίο δυστοπικό μυθιστόρημα του αιώνα, το 1984) ο οποίος μιλούσε για κρατική εξουσία και αυταρχισμό και παρακολούθηση και έλεγχο της σκέψης των ανθρώπων. Αυτές οι γέφυρες με τον οργουελικό κόσμο φωτίζουν το Φαρενάιτ 451 και τις φωτιές που καίνε τα βιβλία.

    Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο πυροσβέστης Γκάι Μόνταγκ, ένας μέσος άνθρωπος του καθήκοντος, κλεισμένος σε μια άχαρη, συνηθισμένη μάλλον ζωή, αρχίζει να αλλάζει όταν γνωρίζει την “δεκαεπτάχρονη” Κλαρίς ΜακΚλέλαν και αργότερα έναν καθηγητή λογοτεχνίας.  Σταδιακά θα αρχίσει να βλέπει τα βιβλία ως κάτι περισσότερο από πρώτη ύλη για την πυρά της δουλειάς του. Γιατί ο Γκάι καίει τα βιβλία, δεν σβήνει τις φωτιές. Αλλάζοντας στρατόπεδο, ο Γκάι θα συναντήσει τη μαγεία των βιβλίων, θα συναντήσει υπερασπιστές τους, ανθρώπους που τα καίνε αφού τα αποστηθίσουν για να μη χαθούν από τη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας, συγγραφείς που γίνονται εμπρηστές καίγοντας βιβλία από φόβο μήπως τα βρουν επάνω τους.

    Σήμερα το μυθιστόρημά Φαρενάιτ 451 θεωρείται καλτ. Ο Μπράντμπερι σε συνεργασία με τον έμπειρο κομίστα Τιμ Χάμιλτον (1966-) το μετέτρεψαν σε ένα απολαυστικό graphic novel επιστρέφοντάς το στους εφήβους σε αυτή τη σύγχρονη, διεισδυτική φόρμα, όπου η εικόνα καίει με δύναμη ότι δεν μπορούν οι λέξεις στα text bubbles.

    Μη σκέφτεσαι. Είναι επικίνδυνο.
    Μην εμπιστεύεσαι κανέναν άλλο εκτός από το κράτος.
    Πρόδωσε τους γείτονές σου.
    Και το κυριότερο: Κάψε όλα τα βιβλία.

    Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε έναν δυναμίτη ιδεών που υπερβαίνει το ότι αποτελεί μια εικονογραφημένη διασκευή κάποιου μυθιστορήματος. Είναι ένα οπτικό μανιφέστο που καίει τα σκάρτα στο μυαλό.

    Για αναγνώστες από 12 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

    «Δεν πρόκειται απλώς για μια εικονογραφημένη εκδοχή του πρωτότυπου έργου. Η διασκευή σε graphic novel ενός μυθιστορήματος όπως το Φαρενάιτ 451 είναι κάτι πολύ περισσότερο. Το βιβλίο έχει την όψη ενός κλασικού κόμικ, όμως ο Hamilton εσκεμμένα περιόρισε τις χρωματικές του επιλογές στους σκοτεινούς τόνους του μπλε, του πράσινου και του γκρι. Μέσα από αυτά τα χρώματα ξεπηδούν οι σκηνές με τις φλόγες, οι οποίες αναπαριστούν κάποια από τα πιο αξιομνημόνευτα σημεία του μυθιστορήματος… Πέρα από τις εικόνες, ο Hamilton καταφέρνει να διατηρήσει όλη τη δύναμη των λέξεων του Bradbury».
    Lynn Neary, NPR

    «Ένα ζωντανό, σπουδαίο μυθιστόρημα… Η ιστορία είναι διαποτισμένη από την υποβλητική ενέργεια και το όραμα του ίδιου του Hamilton. Δεν χρησιμοποιεί όλα όσα έχει γράψει ο Bradbury, αλλά, αντίθετα, αφήνει την εγγενή οπτική ώθηση της ιστορίας να προσθέσει ακόμα περισσότερο βάθος και υφή σε ένα αλησμόνητο έργο… Η συναρπαστική διασκευή σε κόμικ του Hamilton δεν ανανεώνει απλώς το μυθιστόρημα του Bradbury, αλλά μας ωθεί να ανακαλύψουμε εκ νέου το Φαρενάιτ 451, ένα μυθιστόρημα που περιλαμβάνεται σε όλες τις λίστες συγγραμμάτων από το γυμνάσιο ως το λύκειο».
    Renee Graham,The Boston Globe

    «Αν σας άρεσαν το “Watchmen” ή η “Αμαρτωλή πόλη” και το “The Spirit” του Frank Miller, πρέπει να σπεύσετε στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείο για να αποκτήσετε το νέο Φαρενάιτ 451… Με τους εύστοχους διαλόγους, το ισχυρό μήνυμα και τις εκπληκτικές εικόνες του, το Φαρενάιτ 451 δεν είναι απλώς καυτό – τσουρουφλίζει!»
    Nylon Guys

    Κάποιοι εχθροί των κόμικς ισχυρίζονται πως τα graphic novel δεν είναι ούτε καν αναγνώσματα. Έχουν δίκιο. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Στην περίπτωση του Φαρενάιτ 451 είναι μια κατάδυση σε ιδέες, λέξεις, ήχους, σύμβολα, χαρακτήρες, γραμμές, χρώματα, που θα σου αλλάξει τη ζωή.
    The Chicago Tribune

    Ένα graphic novel το οποίο θα αγαπήσουν ακόμα και αυτοί που δεν αγαπούν τα κόμικς. Η οπτικοποίηση του κλασικού βιβλίου του Μπράντμπερι είναι τολμηρή, φωτεινή και καυτή!
    Library Journal

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Φαρενάιτ 451
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Fahrenheit 451: The Authorized Adaptation by Tim Hamilton, with an introduction by Ray Brandbury, Hill and Wang

    Συγγραφέας:

    Ray Bradbury

    Εικονογράφος:

    Tim Hamilton

    Εκδόσεις:

    Μεταίχμιο, Φεβρουάριος 2024

    Μετάφραση:

    Αλέξης Καλοφωλιάς

    Διορθώσεις:

    Φίλια Μπουγιούκου

    Σελίδες:

    160

    Μέγεθος:

    16,5 Χ 24

    ISBN:

    978-618-03-3955-0

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular