More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΤρισδιάστατη επετειακή έκδοση: Τα τρία μικρά λυκάκια, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Έλεν...

    Τρισδιάστατη επετειακή έκδοση: Τα τρία μικρά λυκάκια, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Έλεν Οξέμπερυ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Φύσα, φύσα, φύσα!
    Φύσα με θυμό και λύσσα!
    Φύσα σαν το φυσερό το σπιτάκι το γερό!
    Η απάντηση των μικρών λύκων στον Ρούνι-Ρούνι το ύπουλο κακό γουρούνι.

    Ο Ευγένιος Τριβιζάς κεντά μια από τις καλύτερες ιστορίες όλων των εποχών και οι Εκδόσεις Μίνωας το κυκλοφορούν με τη συμπλήρωση τριάντα ετών από την πρώτη του κυκλοφορία σε pop up έκδοση.

    Περί τίνος πρόκειται

    The three little wolves and the Big bad Pig ήταν ο τίτλος του βιβλίου όταν εκδόθηκε το 1993 από τις Εκδόσεις Farshore, ένα imprint του μεγάλου οίκου HarperCollinsPublishers Ltd. Το βιβλίο αμέσως κέρδισε κοινό και κριτικούς. Το διασκεδαστικότερο βιβλίο της χρονιάς το αποκάλεσαν καθώς το δρομολόγησαν για υποψήφιο του Kate Grenaway Medal. Iδιοφυής αντιστροφή ενός κλασικού παραμυθιού με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα, το είδαν οι Publishers Weekly και γεμάτο με πνευματώδες χιούμορ το Boolist.

    Κάποιοι, ανάμεσά τους κι εγώ, το θεωρούμε το πιο παιδικό, το πιο άρτιο και κλασικά παιδικό βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά. Το πιο παγκόσμιο βιβλίο του μαζί με την Τελευταία Γάτα (άλλο κοινό όμως αυτή) θα πρόσθετα εγώ, που φανέρωσαν σε όλο τον κόσμο το τεράστιο ταλέντο και μαεστρία του να στήνει απίθανους κόσμους, διασκεδαστικούς, πέρα για πέρα διαφορετικούς απ’ ό,τι ξέραμε ως τότε.

    Αυτό, λοιπόν, το αναποδογύρισμα του κλασικού, αυτή η ευφυής αντιστροφή ρόλων και η ανατροπή των στερεοτύπων που έδιωχνε τους λύκους από το σημάδι του κακού και έβαζε ένα άλλο ζώο, αθώο και άκακο στα παραμύθια και τις ιστορίες απανταχού, το γουρούνι, στο κάδρο της κακίας και της μοχθηρίας, δεν είναι απλώς μια εναλλακτική ανάγνωση μιας αρχετυπικής ιστορίας, αλλά ένας ευρηματικός Τριβιζαϊκός αντικατοπτρισμός μιας κοινωνίας εθισμένης στα στερεότυπα και τις παγιωμένες, αμετακίνητες αντιλήψεις, αλλά και υποκειμένων που μέσα από τη σιγουριά του υλισμού και την αλαζονεία της ασφάλειας που αυτός δήθεν εξασφαλίζει, λησμονούν ότι συχνά η λύση βρίσκεται στο απλό, το εύμορφο, το ευωδιαστό, κοινώς στις αισθήσεις και όχι στην παραίσθηση του “τώρα είμαι ασφαλής, τώρα δεν κινδυνεύω, τώρα τα έχω όλα, τώρα είμαι καλά στο αποστειρωμένο καβούκι μου”.

    Ο Τριβιζάς αποδεικνύεται ήδη από τη δεκαετία του 80′ ένας γκραν μετρ της ανθρώπινης ψυχολογίας με την ασυναγώνιστη Φρουτοπία του, ωστόσο με ιστορίες σαν τα τρία λυκάκια, διαβαίνει το μονοπάτι της παιδικής λογοτεχνίας με τον πιο αντιδιδακτικό, αιχμηρό και βαθιά στοχαστικό τρόπο, δίχως ποτέ να κατονομάζει ούτε φώνημα από όσα υπαινίσσεται στις κορυφαίες ιστορίες του, όπως αυτή.

    Ο συγγραφέας, δίχως να αδικώ τον σπουδαίο ρόλο της εικονογράφησης γενικά αλλά και της ταλαντούχας Έλεν Οξένμπερι εν προκειμένω, παρατάσσει ένα παραμύθι με τέτοια αφηγηματική δύναμη, διεισδυτικότητα και μοτίβα που υψώνει εικόνες με τη δύναμη των παλιών παραμυθιών που δεν χρειάζονταν (και δεν είχαν) εικονογράφηση.

    Μια κορυφαία στιγμή, η οποία τώρα, συμπληρώνοντας τριάντα χρόνια από την πρώτη έκδοση, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας σε μια pop up έκδοση, με τρισδιάστατες εικόνες που μεγαλώνουν τη διάδραση με την ιστορία αλλά και το ίδιο το βιβλίο ως αντικείμενο που την περιέχει.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα τρία μικρά λυκάκια… γιορτάζουν 30 χρόνια σαρωτικής διεθνούς επιτυχίας με μια απολαυστική τρισδιάστατη έκδοση του κλασικού τους παραμυθιού.
    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
    Εικονογράφος: Helen Oxenbury
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2022
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22,5×27,5
    ISBN: 978-618-02-2184-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular