More
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 405x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο παραμύθι του Αρίωνα, της Αγγελικής Δαρλάση (εικ.: Φωτεινή Στεφανίδη)

    Το παραμύθι του Αρίωνα, της Αγγελικής Δαρλάση (εικ.: Φωτεινή Στεφανίδη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Στη μνήμη της Φωτεινής Φραγκούλη που αγαπούσε τόσο τον Μόλυβο, τα παιδιά και, φυσικά, τα μαγικά παραμύθια που έχει να προσφέρει η ζωή.

    Η Αγγελική Δαρλάση και η Φωτεινή Στεφανίδη σε μια υποδειγματική συνεργασία.

    Περί τίνος πρόκειται

    Στη Μήθυμνα της Λέσβου ζούσε ένα αγόρι, ο Αρίωνας, όμορφο, γερό, καλοκαμωμένο.Κι όταν μεγάλωσε κι ήρθε ο καιρός να πάει σχολείο, έμαθε, σαν όλα τα παιδιά, ποίηση και μουσική και να παίζει όμορφα τη λύρα, του Απόλλωνα το σύμβολο. Κι ονειρεύτηκε να γίνει κιθαρωδός, ο πιο τρανός. Και μπαίνει ο Αρίωνας σε ένα γοργό καράβι, δεν τον χωράει ο τόπος του, ξανοίγεται μακριά. Και στης Κορίνθου την αυλή, του Περίανδρου φτάνει, μα και στην Κάτω Ιταλία, τη Σικελία, και σε αγώνες μουσικούς κερδίζει, διάσημος πια για το ταλέντο του. Μα την πατρίδα νοσταλγεί και πίσω κάνει να γυρίσει, αλλά ετούτο το ταξίδι του παγίδες ειν’ γεμάτο. Μέχρι που όπως ξέρετε βρέθηκε ένα δελφίνι και πήρε τον Αρίωνα στη ράχη του να σώσει.

    “Αν είν’ αλήθεια τώρα αυτά ή αν είναι παραμύθι,
    δεν ξέρω να σας πω εγώ με σιγουριά μεγάλη.
    Έτσι τα λέγαν’ οι παλιοί, έτσι κι εγώ σας τα ‘πα.”

    Εστιάζοντας

    Να ξέρεις να πεις μια ιστορία σαν παραμύθι, σαν παραμύθι παλιό, παλιά αφηγημένο, σαν σε τζάκι καθισμένος εναγύρω με παιδιά και παραπαίδια, με την αύρα, τις λέξεις, τις παύσεις, τον ρυθμό, τα αρχετυπικά στερεότυπα και αναπτύγματά του, με το έθος και τις αλληγορίες του, την εντροπία και τις δραστικές του ουσίες, τα φράκταλ και μη μοτίβα του. Να πεις το παραμύθι και να έχεις τα μάτια όσων σε ακούν ή σε διαβάζουν όλα πάνω σου. Και του Αρίωνα η ιστορία, γνωστή αλλά όχι από τις χιλιοειπωμένες, προσφέρει το εκλεκτό της σώμα, από τη μυθολογία και τα απόνερά της, για να την πεις σαν παραμύθι τέτοιο, με όσες αποκαλύψεις μπορεί να σου κάνει για τον κόσμο, τον εαυτό σου, τους άλλους.

    Αγόρι, θέληση, ταλέντο, ίντριγκα θεών, ο τόπος δεν τον χωράει, αναζήτηση αναγνώρισης, ταξίδι/βλέπε εξελληνισμός νότιας Ιταλίας, Τέχνη υψηλή/βλέπε διάδοσή της στον πολιτισμένο τότε κόσμο και μια μίνι Οδύσσεια από δυσμάς αυτή τη φορά, μέχρι τον απομηχανής θεό δελφίνι που στη ράχη του σώζει τον Αρίωνα για τη δική του Ιθάκη και την αιωνιότητα.

    Η ιστορία του Αρίωνα του κιθαρωδού φτιάχτηκε από τις λέξεις σε συχνή ομοιοκαταληξία και περιστασιακό μέτρο από την Αγγελική Δαρλάση, κατά τον τρόπο που ανέφερα παραπάνω, και ζωγραφίστηκε από την κορυφαία εικονογράφο Φωτεινή Στεφανίδη που με την εκρηκτική απλότητα της ελληνικότητας των σχεδίων της, με πολυεπίπεδες αλληγορίες, με τον συναισθηματικό πλούτο, από το χαμόγελο έως τη θλίψη του αυθεντικού ελληνικού κόσμου, αποτυπώνει με καλαισθησία τον μύθο, με οπτικά θραύσματα της ιστορίας παντού, με τα βαρυτικά κύματα εκείνου του απέραντου μυθολογικού κόσμου και την τρυφερή παλέτα της Μεσογείου σε πλήρη ανάπτυξη. Απολαμβάνεις.

    Υποδειγματική συνεργασία, σε ένα αψεγάδιαστο παραμύθι που μέσα στου σύγχρονου καιρού τις αφηγήσεις, μας λείπει κάπου κάπου είναι η αλήθεια.

    Ενσωματωμένο στο παραμύθι θα βρείτε QR code προς τη σελίδα του παραμυθιού με μουσική και αφήγηση από την ηθοποιό Βερόνικα Δαβάκη.

    Ο Τάσος Ρωσόπουλος ενορχηστρώνει, συνθέτει τη μουσική. Κιθάρα από την Κορίνα Βουγιούκα, κανονάκι από τον Στέφανο Δορμπαράκη, παραδοσιακά κρουστά από τον Μανούσο Κλαπάκη, άρπα από τον Θοδωρή Ματούλα και φλογέρα και παραδοσιακά πνευστά από τον Νίκο Παραουλάκη.

    Εκδόθηκε από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

    Για αναγνώστες 5 περίπου ετών.

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Το παραμύθι του Αρίωνα
    Συγγραφέας:

    Αγγελική Δαρλάση

    Εικονογράφος:

    Φωτεινή Στεφανίδη

    Εκδόσεις:

    Φορέας Τουρισμού Μήθυμνας

    Επιμέλεια:

    Κατερίνα Λελούδη

    Επεξεργασία εικόνων:

    Μάριος Πελώνης

    Ηλεκτρονική σελιδοποίηση:

    Βάνα Παναγιώτου

    Σελίδες:

    32

    Μέγεθος:

    21 Χ 29

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular