Χύθηκαν τόνοι μελανιού και τυπώθηκαν εκατομμύρια περισσότεροι σε όλον τον κόσμο για να γραπώσει κάποιος το νόημα της ζωής. Ακόμα το αναζητούμε. Ακόμα συζητάμε γι’ αυτό. Οι φιλόσοφοι σχεδόν δυστύχησαν αναζητώντας το. Οι άνθρωποι συχνά υποτιμούν να σκεφτούν το απλό “τι αξίζει στη ζωή μου;”. Προφανώς δε θα καταλήξουν στην ίδια άποψη όλοι. Θα σταθούν σε διαφορετικές γωνίες. Θα υποβαθμίσουν άλλα κι άλλα θα τα τα υπερτιμήσουν.
Ο Οσκάρ Μπρενιφιέ βάζει τη φιλοσοφία στα βλέμματα των παιδιών, δίχως ηλικιακό περιορισμό αυτό το “παιδιών”. Παίρνει το μέγιστο ερώτημα του νοήματος της ζωής και το ρίχνει σε μια κατηφόρα. Τρέχα κυνήγα αναγνώστη. Θες δε θες, θα μπεις σε συζήτηση. Θα σκεφτείς, θα το κουράσεις λίγο το παράξενο εργαλείο που κρύβεις μέσα στο κρανίο σου.
Πότε έχει λοιπόν νόημα η ζωή; Κάποιοι λένε ότι έχει με τα πολλά υλικά αγαθά. Κάποιοι, ακριβώς το αντίθετο, όταν δεν έχεις τα απολύτως αναγκαία, για να μη σε βαραίνει τίποτα. Κάποιοι λένε πως πρέπει να είμαστε διαρκώς απασχολημένοι και πολυπράγμονες. Άλλοι ότι το νόημα είναι να παρατηρούμε απλά. Κάποιοι πως ο πόνος είναι στο πρόγραμμα. Άλλοι πως πρέπει να τον αποφεύγουμε αναζητώντας την ηδονή. Κάποιοι δίνουν σημασία στη δουλειά. Άλλοι ότι αυτή είναι χάσιμο χρόνου και πως η ζωή βρίσκεται αλλού. Και ο αντίλογος συνεχίζεται για πολλές σελίδες ακόμα…
Ο Μπρενιφιέ και ο Ντεπρέ φτιάχνουν ένα βιβλίο φιλοσοφίας για παιδιά πολύ κοντά στο πολύ πετυχημένο και πολυβραβευμένο “Το βιβλίο των μεγάλων φιλοσοφικών αντιθέσεων” το οποίο βασίζεται στην έννοια της αντίθεσης καθώς ο Μπρενιφιέ ισχυρίζεται ότι βάσει αυτών των αντιθέσεων μαθαίνουμε να εξελίσσουμε τη σκέψη μας.
Με ευσύνοπτες, καίριες διατυπώσεις συμπυκνωμένης σκέψης, ο Μπρενιφιέ “πυροβολεί” τον αναγνώστη με σφαίρες σκέψης από κάθε τομέα της ζωής, ακόμα και ενός μικρού παιδιού, στο οποίο μπαίνεις αυτόματα στο “τριπάκι” να σκεφτείς με ποια από τις δύο σελίδες του εικονογραφημένου σαλονιού ταυτίζεσαι ή αν έχεις μια τρίτη εκδοχή που συνταιριάζει κάτι από αυτές τις δώδεκα διαφορετικές αντιθέσεις που η μια πηγαίνει παρακάτω την προηγούμενη. Θεωρώ άκρως επιτυχημένο το στήσιμο σε φιλοσοφικό, αισθητικό και εκδοτικό επίπεδο καθώς χτίζει σελίδα τη σελίδα την προσπάθεια για σκέψη, απάντηση στις απορίες και εν τέλει ανακάλυψης ενός καλύτερου εαυτού για τον μικρό -και όχι μόνο- αναγνώστη.
Το χαρακτηριστικό “εσύ τι λες;” που στέκεται περήφανο και γιγάντιο στην τελευταία σελίδα είναι η σφαγή με το βαμβάκι του συγγραφέα. Δε μπορείς να μην πεις. Δε μπορείς να μη σκεφτείς όλα αυτά που προηγήθηκαν. Και θα πεις.
Η “Φιλοσοφία για Παιδιά” άνθισε ως φιλοσοφικό-παιδαγωγικό κίνημα τη δεκαετία του 70′ στην Αμερική υποστηρίζοντας ότι η φιλοσοφία είναι μια δραστηριότητα που μπορεί και πρέπει να ασκείται από τα παιδιά 4-12 ετών ως ερευνητική, διαλογική και κριτική διαδικασία. Πρόκειται ουσιαστικά για απάντηση στον Ελβετό Ζαν Πιαζε που είχε ισχυριστεί μερικές δεκαετίες νωρίτερα ότι η φιλοσοφία δε μπορεί να διδαχθεί σε παιδιά μικρότερα των 11-12 ετών.
Από την Αμερική, το κίνημα πέρασε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και υποστηρίχθηκε μέσα από μελέτες, έρευνες και βιβλιογραφικές αναφορές, Ο Μπρενιφιέ είναι από τους πρωτεργάτες της άποψης ότι η φιλοσοφία πρέπει να “κατέβει” ηλικιακά και όχι ποιοτικά.
Η εικονογράφηση του Ζακ Ντεπρέ δημιουργεί ένα 3D animation αποτέλεσμα μέσα σε ένα βιβλίο με υψηλό δείκτη ρεαλισμού και στοιχεία τέχνης να παρεισφρύουν σε κάθε σελίδα πλάι σε εκείνα της τεχνολογικής απεικόνισης. Το νόημα της ζωής αντιμετωπίζεται εικονογραφικά με έναν απολύτως σύγχρονο τρόπο, θαρρείς και οι καρτουνίστικες φιγούρες σε λίγο θα ξεκινήσουν να κινούνται πραγματικά κι όχι χάριν λόγου στις σελίδες. Αυτή η τρίτη διάσταση στην οποία είναι ήδη εξοικειωμένα τα παιδιά σήμερα, λειτουργεί προωθητικά για τη σκέψη. Στο παρά ένα της κίνησης οι φιγούρες. Όπως και το νόημα της ζωής.
Πολύ ιδιαίτερο βιβλίο. Αξίζει να το τιμήσετε και να το εντάξετε στη ζωή των παιδιών.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ | |
---|---|
Τίτλος: |
Το νόημα της ζωής
|
Συγγραφέας: | Οσκάρ Μπρενιφιέ |
Εικονογράφηση: | Ζακ Ντεπρέ |
Μετάφραση: | Φίλιππος Μανδηλαράς |
Εκδόσεις: | Πατάκη, Ιανουάριος 2012 |
ISBN: | 978-960-16-8188-7 |