Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+ – Λογοτεχνία για ενήλικες
Επικρατέστερη
Ένα μυθιστόρημα που έκανε θραύση στη μεγάλη της Ιβηρικής κατά τους εγκλεισμούς του covid ήρθε στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Κάλλιας Ταβουλάρη.
Περί τίνος πρόκειται
η ευτυχία στη ζωή βρίσκεται στα μικρά πράγματα.
Κεντρικό πρόσωπο είναι η νεαρή αρχαιολόγος Άγνες Μαρτί, τρεις μήνες άνεργη, η οποία μετακομίζει από τη Βαρκελώνη απ’ όπου κατάγεται στο Λονδίνο αναζητώντας εργασία, πιθανότατα σε κάποιο μεγάλο μουσείο, μετά από κάποιες ανασκαφικές εργασίες στην Αίγυπτο στις οποίες συμμετείχε. Καθώς περπατά στη συνοικία Τεμπλ, λίγο προτού φτάσει στην πόλη του Λονδίνου, μια ξαφνική νεροποντή την αναγκάζει να μπει στο βιβλιοπωλείο Moonlight Books, με την μπλε ταμπέλα και τα τα λευκά γράμματα, που στεγαζόταν σε ένα παλιό διώροφο κτίριο.
“Με μοναδική δικαιολογία το να προστατευτεί από τη βροχή έστω και καθυστερημένα- ο εγκέφαλός της είχε αποσυνδεθεί ευχάριστα, ίσως και να είχε ατροφήσει από τη σκόνη της αιγυπτιακής ερήμου που κουβαλούσε ακόμη- έβαλε το δεξί της χέρι πάνω στο πόμολο σε σχήμα φτερού και μπήκε στο βιβλιοπωλείο”.
Ο ιδιοκτήτης Έντουαρντ Λίβινγκστον ψάχνει για υπάλληλο. Η Άγκνες γοητεύεται από την ατμόσφαιρα του ιδιαίτερου αυτού βιβλιοπωλείου αλλά και από τον κύριο Λίβινγκστον και, εξαντλημένη και σχεδόν στα όρια να επιστρέψει στην Βαρκελώνη, αποδέχεται την πρόταση να δουλέψει στο βιβλιοπωλείο. “Δεν μπορώ να σου δώσω μεγάλο μισθό. Τα κέρδη μου με το ζόρι μού επιτρέπουν να χαρίσω μία τσάντα στη Σιβόν για τα Χριστούγεννα…”. Λίγο καιρό μετά και ενώ οι επιτηδευμένες γκρίνιες και ιδιοτροπίες του κυρίου Λίβινγκστον εξελίσσονται, η Άγκνες αντιλαμβάνεται ότι ούτε ο τίτλος του βιβλιοπωλείου ήταν τυχαίος.
“Έπρεπε να σηκώσει κανείς το βλέμμα προς την οροφή του βιβλιοπωλείου μία νύχτα έναστρη για να καταλάβει γιατί ο ιδιοκτήτης του του είχε δώσει αυτό το όνομα. Το ψηλό ταβάνι με τα ξύλινα δοκάρια του δευτέρου ορόφου στεφάνωνε μεγαλόπρεπα ένας αξιοπρόσεκτος γυάλινος φεγγίτης σε σχήμα πυραμίδας. Στη διάρκεια της ημέρας ίσα που άφηνε το φως να περνάει, ένα φως συχνά μουντό στο βροχερό Λονδίνο, αν όμως κάποιος έμπαινε στον κόπο να υψώσει το βλέμμα μια γαλήνια και ξάστερη νύχτα, είχε υπέροχη πανοραμική θέα στον έναστρο φεγγαρόλουστο ουρανό.”
Ο καιρός περνούσε. Η Άγκνες είχε εξοικειωθεί με τη δουλειά, με τους εκκεντρικούς πελάτες και τις παραξενιές τους, με τους θαμώνες του βιβλιοπωλείου όπως ο οκτάχρονος Όλιβερ και η κυρία Ντρέστντεν. Ο κύριος Λίβινγκστον φαίνεται ότι παίζει στα δάχτυλα τα βιβλία και τους ήρωές τους, αλλά με τους ανθρώπους στην πραγματική ζωή έχει αρκετά προβλήματα. Όλα, όμως, ανασηκώνονται όταν μια μέρα ένα πολύτιμο χειρόγραφο εξαφανίζεται από τις προθήκες του βιβλιοπωλείου.
“… Αλλά περνώντας μπροστά από τον ιερό πάγκο με τα εικονογραφημένα βιβλία, κατάλαβε για πρώτη φορά τι σημαίνει να παγώνει το αίμα στις φλέβες σου… Η προθήκη με το ημερολόγιο του Ντέιβιντ Λίβινγκστον, Χαρτογραφικές, ζωολογικές, βοτανολογικές και γεωλογικές παρατηρήσεις από τη νότια Αφρική (1849-1851) ήταν άδεια”.
Ο επιθεωρητής Τζον Λόκγουντ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση, διαταράσσοντας την ηρεμία και τη γαλήνη της Άγκνες. Ο έρωτας κάνει την εμφάνισή του αλλάζοντας τη ροή της ιστορίας και τις ζωές των πρωταγωνιστών για πάντα.
Εστιάζοντας
Η συγγραφέας, με μια νεαρή ηρωίδα σε απόγνωση και έναν ιδιόρρυθμο βιβλιοπώλη στα πρώτα βιβλία αποτίει φόρο τιμής σε σπουδαία μυθιστορήματα και συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μάλιστα απέναντι σε όλους αυτούς τους βιβλιομαγεμένους, τον ιδιοκτήτη, το αγόρι που θέλει να γίνει αστροναύτης, την Άγνκες που χάθηκε εκεί μέσα από την πρώτη στιγμή και όλους τους άλλους περίεργους βιβλιοφάγους, η Γκουτιέρεζ έρχεται να στήσει έναν ρεαλιστή αστυνομικό, με θητεία στην αντιτρομοκρατική, που ελάχιστη σχέση έχει με τα βιβλία και τον κόσμο τους, αλλά έχει πολλή με τον υπάρχοντα κόσμο, με την πραγματικότητα. Αυτή η αντιπαράθεση φανερώνει το πώς διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο, να γοητευτούν, ακόμα και να ερωτευθούν.
Η κεντρική ηρωίδα που ξετυλίγει ουσιαστικά την ιστορία του βιβλιοπωλείου των μικρών θαυμάτων, η Άγκνες, είναι μια νεαρή σε αδιέξοδο. Δεν της αρκούν οι ολιγόμηνες εργασίες, δεν της φτάνει η ευκαιριακή απασχόληση, αναζητεί κάτι πιο σταθερό ή πιο μαγικό (η συγγραφέας έχει σπουδάσει αρχαιολογία). Σε αυτό το σημείο μηδέν της ζωής της, όπου αναζητά και πάλι τον εαυτό της και τον επαναπροσδιορισμό της, η λογοτεχνία, οι ήρωες και οι κρυφοί υπηρέτες της, είναι εκείνοι που ενεργοποιούν τα ελιξήρια της σωτηρίας και της επανεύρεσης. Και επιπλέον, να δει δίπλα της ανθρώπους διαφορετικούς, χαρισματικούς και ιδιαίτερους που δεν τους συναντάς καθημερινά, μη συνηθισμένους, που δρουν πέρα από τα αναμενόμενα, τις μανιέρες και το κοπάδι, που δεν σε κοιτάζουν αλλά αν τους κοιτάξεις θα δεις ότι φέρουν κάτι άλλο πάνω και μέσα τους. Ανθρώπους που ορίζουν τα βιβλία, τα ταξίδια τους, οι ήρωές τους. Ανθρώπους που ίσως χρωστούν την ύπαρξη, την εμβρίθεια, ακόμα και τη σωτηρία τους κάποτε στα βιβλία.
Ο εγκιβωτισμός αυτών των απειράριθμων βιβλίων και δημιουργών μέσα στην ιστορία έχει γίνει αβίαστα και φυσικά στη ροή των γεγονότων. Από τις σελίδες παρελαύνουν του κόσμου οι σπουδαίοι: Περηφάνια και προκατάληψη, Αποστολή του Χάμφρι Κλίνκερ, Τρικυμία, Όνειρο θερινής νυκτός, Ο έμπορος της Βενετίας, Μάκβεθ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, του Σαίξπηρ, Άρνολντ Μπέκετ, Χ. ΤΖ. Γουέλς, Πήτερ Παν, Όλιβερ Τουίστ, Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, Η συντροφιά του Δαχτυλιδιού, Οι δυο πύργοι, Τόλκιν, Η λίστα του κυρίου Ρόζενμπλουμ, Έγκλημα στον Νείλο, Ο Στόουνερ, Μην πεις τίποτε για τον σκύλο, Η χρονιά του καλοκαιριού που δεν ήρθε ποτέ, Καθώς ψυχορραγώ, Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, Χάνσελ και Γκρέτελ, Η Αλίκη μέσα απ’ τον καθρέφτη και δεκάδες άλλες βιβλιοφιλικές αναφορές, τοπόσημα, διαπρεπείς δημιουργοί, βιβλία με μοναδική τροχιά στον χάρτη της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Άνθρωποι μακριά από το ακραίο κυνήγι της καθημερινότητας, τον υλισμό που σε κάνει ευτυχισμένο∙ άνθρωποι που βλέπουν μέσα στα μικρά πράγματα ψηφίδες χαράς, αναγνωρίζοντας σε αυτά την ομορφιά της ζωής. Άνθρωποι που βρίσκουν νόημα σε έναν κόσμο χωρίς νόημα ακριβώς εκεί όπου οι περισσότεροι δεν βλέπουν τίποτα.
Δεκάδες τρυφερές, με απλότητα φτιαγμένες φράσεις μπορούν να λάβουν στη σκέψη μας αποφθεγματικό χαρακτήρα, συμπυκνώνοντας την ομορφιά της ζωής, του έρωτα, της ύπαρξης μας μέσα σε λίγες λέξεις. Ένα θεατρικό σκηνικό που σε καλεί να μπεις και να περπατήσεις στο ξύλινο πάτωμά του∙ από εκείνα τα βιβλιοπωλεία που θέλεις να βλέπεις σε κάθε γειτονιά που περπατάς. Από τα βιβλία που σε κάνουν τρυφερότερο και καλύτερο άνθρωπο, που γλυκαίνουν την καρδιά και τη σκέψη σου.
Για αναγνώστες από 16 περίπου ετών θα το έβρισκα θαυμάσιο.
Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Απόσπασμα
Διαβάστε απόσπασμα εδώ
Διακρίσεις
ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Ένα βιβλιοπωλείο είναι πάντα το καλύτερο καταφύγιο. Εξαιρετικό.
La Vanguardia
H συγγραφέας κατάφερε να μας δώσει μια ιστορία που ζεσταίνει την καρδιά μας. Κυρίως όμως δημιούργησε ένα μέρος όπου όλα τα όνειρα γίνονται αληθινά.
La Reina Lectora
Video promo
TAYTOTHTA | |
---|---|
Τίτλος: | Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων |
Τίτλος πρωτοτύπου: | La libreria del Senor Livingstone |
Συγγραφέας: | Monica Gutierrez |
Εκδόσεις: | Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2021 |
Μετάφραση: | Κάλλια Ταβουλάρη |
Επιμέλεια-Διορθώσεις: | Δάφνη Χρήστου |
Μακέτα: | Γιώργος Παναρετάκης |
Σελίδες: | 288 |
Μέγεθος: | 14 Χ 20,5 |
ISBN: | 978-618-03-2682-6 |