Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 12+ (target 14-18) – Λογοτεχνία για εφήβους
Το μυθιστόρημα φαντασίας της χρονιάς που δεν πρέπει να χάσετε. Μια σκληρή ιστορία ενηλικίωσης που διαπνέεται από τη σκοτεινή γοτθική αισθητική και έρχεται να εδραιώσει τη θέση της Ναόμι Νόβικ ως μιας από τις σπουδαιότερες και πιο πολύπλευρες συγγραφείς της εποχής μας.
BookPage
Πρέπει να το διαβάσετε. Η Νόβικ δημιουργεί μια φρέσκια, σκοτεινή και πιο ενήλικη εκδοχή ενός μαγικού σχολείου. Οι αναγνώστες θα μαγευτούν με τα σκαμπανεβάσματα στη σχέση της Ελ και του Ωρίωνα, τον φανταστικό ολοκληρωμένο κόσμο, το πανέξυπνο σύστημα μαγείας και τη ρεαλιστική αποτύπωση του πολυσύνθετου μαθητόκοσμου.
Publishers Weekly
Και μόνο που η πρωταγωνίστρια λέγεται Ελ το οποίο προκύπτει από το πλήρες όνομα Γκαλάντριελ, καταλαβαίνει κανείς σε ποιον αποτίει φόρο τιμής με το καλημέρα σας η συγγραφέας Ναόμι Νόβικ. Στον άρχοντα των δαχτυλιδιών, η Γκαλάντριελ ήταν ισχυρό ξωτικό, κάτοχος του ενός από τα Τρία Δαχτυλίδια, της Νένυα. Διαβάζοντας το Σχολομαντείο βλέπεις πόσο Τόλκιν έχει μέσα του. Αλλά δεν είναι μόνο ο κόσμος του μεγάλου μύστη της μυθολογίας της Μέσης Γης που υπάρχει στο βιβλίο αυτό. Είναι πάνω απ’ όλα το σύμπαν που προσπαθεί, ανεξαρτήτως επιρροών, να δομήσει η Νόβικ.
Ας δούμε τι συμβαίνει στο Σχολομαντείο όπου φοιτά η Ελ ή Γκαλάντριελ. Πρόκειται για μια σχολή για εφήβους μάγους όπου δεν υπάρχουν δάσκαλοι, αλλά οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες είναι πανταχού παρόντες. Όπως και η μαγεία! Πολλή μαγεία! Οι φίλοι, ασφαλώς, είναι πολύτιμοι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ωστόσο η Ελ μάλλον δεν ανήκει και στα… πολύ κοινωνικά παιδιά, αφού δεν κερδίζει εύκολα τη συμπάθεια των ανθρώπων που τη συναναστρέφονται, οι οποίοι φεύγουν από κοντά της και ο κανόνας αυτός θα ισχύσει και στο Σχολομαντείο, μια σχολή που ελάχιστα συνδέεται με τον πραγματικό κόσμο∙ μόνο οι θύρες αποφοίτησης επικοινωνούν με τον αληθινό κόσμο, οι οποίες όμως περιβάλλονται από αλλεπάλληλα επίπεδα προστατευτικών φραγμάτων.
Όμως σε αυτή τη σχολή, το να κυκλοφορεί κανείς μόνος του δεν το λες διόλου ασφαλές. Τέρατα μπορούν να ξεπροβάλλουν από όπου μπορείς να φανταστείς και να γίνεις το θύμα τους ανά πάσα στιγμή, έτσι το να κυκλοφορείς με κάποιον άλλον παρέα σου εξασφαλίζει μια κάποια επιπλέον ασφάλεια (λέμε τώρα).
Στο Σχολομαντείο υπάρχει και ο Ωρίωνας Λέικ, τον οποίο όλοι -και ο ίδιος τον εαυτό του- θέλουν να βλέπουν ως έναν ήρωα που θα σώζει τους πάντες και θα τιμωρεί τα τέρατα, τα οποία θέλει να εξαφανίσει από τη σχολύ. Η Ελ μιλά υποτιμητικά για αυτόν, την εκνευρίζει που δεν μπορεί να αναπτύξει τις πραγματικές της δυνατότητες και ζει κάτω από τη σκιά του Ωρίωνα, ούσα μία ακόμα που την έσωσε ο σούπερ ήρωας του σχολείου.
“Μου την έσπαγε που έπρεπε να βασιστώ στον Ωρίωνα για να προσέχει που πηγαίναμε. Κινούνταν με απίστευτη χαλαρότητα, κι ας διασχίζαμε έναν αφώτιστο διάδρομο, ενώ όταν έφτασε στις πόρτες του εργαστηρίου, άνοιξε έτσι απλά τη μία και μπήκε, προτού συνειδητοποιήσω τι έκανε. Οπότε αναγκάστηκα να τον ακολουθήσω μέσα, για να μην μείνω μόνη”.
Το σύστημα σπουδών στο Σχολομαντείο είναι μάλλον ασυνήθιστο. Υπάρχουν τρεις ακαδημαϊκές κατευθύνσεις, επωδές, αλχημεία και τεχνουργία, οι μαθητές μαθαίνουν πολλές γλώσσες (η Ελ ας πούμε μαθαίνει πέντε), μαθαίνουν και χρησιμοποιούν αμέτρητες στροφές από ξόρκια και επωδούς σε διάφορες μη διαδεδομένες γλώσσες, κάνουν αρκετές εργασίες όπως παραγωγή αντιδότων και αποτρεπτικών ελιξιρίων, μετατροπή στοιχείων σε χρυσό, αναπτύσσουν ιδιαίτερες δυνάμεις, ενώ τα δωμάτιά τους στους κοιτώνες έχουν πλάτος μικρότερο από δυόμισι μέτρα.
Η σχέση με τον Ωρίωνα αλλάζει στην πορεία. Οι κίνδυνοι αυξάνονται, φατρίες παρέχουν ασφάλεια, συμμαχίες και εξέλιξη της δύναμής των μαθητών, έναντι κάποιου τιμήματος ασφαλώς. Αλλά το μεγάλο στοίχημα στο Σχολομαντείο είναι το εξής ένα: να βγεις ζωντανός, ειδικά αν το πιο επικίνδυνο πράγμα που υπάρχει εκεί μέσα δεν είναι ούτε τα τέρατα, ούτε οι άλλοι αλλά… εσύ!
Το πρώτο τρίτο του βιβλίου είναι αργόσυρτο, υπόγειο, ένας οδηγός ξενάγησης ουσιαστικά στο παράξενο αυτό Σχολομαντείο, ένα όνομα που φαίνεται να έρχεται από το ομώνυμο Scholomance, τη μυθική σχολή μαύρης μαγείας στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας που διευθυνόταν σύμφωνα με ορισμένους λαογράφους από τον Διάβολο και ενέγραψε όλους κι όλους δέκα μαθητές. Βέβαια, το περιεχόμενο του Σχολομαντείου δεν παραπέμπει στην Τρανσυλβανική αυτή ιστορία, αλλά ίσως η Νόβικ να άντλησε μια ποσότητα έμπνευσης από αυτήν, ειδικά το όνομα.
Καθώς προχωρά η αφήγηση, ο βαθμός της έντασης αυξάνεται και μαζί του αρχίζουν να ζωντανεύουν όλα. Η βαθιά εσωτερικότητα αποκτά μια σταδιακή εξωστρέφεια, ο κόσμος του Σχολομαντείου απλώνεται, εμφανίζεται, σημαίνεται, οι ήρωες εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε γεγονότα, ενώ η ξενάγηση υποχωρεί δίνοντας τη θέση της στη δράση και την περιπέτεια. Μια περιπέτεια η οποία στο τελευταίο τρίτο αναπτύσσεται ολοένα και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Στο Σχολομαντείο δε δίνεις έτσι απλά τα πράγματά σου σε κάποιον άλλο. Όταν δανείζεις σε κάποιον το στιλό σου για το μάθημα, σημαίνει ότι χάνεις μελάνι, μελάνι που θα πρέπει να αναπληρώσεις πηγαίνοντας στην αποθήκη προμηθειών. Οπότε, θα πρέπει να σ’ το ξεπληρώσουν. Γι’ αυτό και όταν δε χρειάζεται να ξεπληρώσεις κάτι που δανείστηκες, αυτό σημαίνει ότι βγαίνεις με κάποιον. Ωστόσο, δεν μπορείς να τα χαλάσεις με τους συμμάχους σου, εκτός κι αν κάνουν κάτι ακραία φρικιαστικό, όπως ο Τοντ, ή αν συμφωνήσετε όλοι μαζί από κοινού να διαλύσετε τον συνασπισμό σας. Γιατί αν παρατήσεις στα κρύα του λουτρού μια σύμμαχο- ακόμα και το αλλόκοτο χαμένο κορίτσι που μισούν όλοι- , κανείς δεν πρόκειται να σου προσφέρει θέση σε άλλο συνασπισμό. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς ότι κάποιος θα σου φυλάει τα νώτα στην αίθουσα αποφοίτησης, αν δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς ότι θα μείνει στο πλευρό σου όλη τη χρονιά.
Η Νόβικ μπαίνει πολύ βαθιά στον κόσμο που περιγράφει. Δεν προβαίνει σε επιδερμική προσέγγιση∙ αντιθέτως, όλη η νοοτροπία, όλες οι στάσεις, αλλά και όλα τα πρόσωπα πλησιάζονται ενδελεχώς, φωτίζονται, αναλύονται έμμεσα. Αυτό φανερώνει από την αρχή ήδη τη διάθεσή της να γράψει λογοτεχνία και όχι κινηματογραφικό σενάριο μιας τρεχαλατζίδικης περιπέτειας που θα αρέσει σε εφήβους που συνήθως δεν πολυδιαβάζουν. Και στην πορεία αυτό γίνεται ξεκάθαρο και μπορώ να πω γοητευτικό. Επίσης, είναι προφανέστατη η πρόθεσή της να μην πέσει πάνω στα κοστούμι του Χάρι Πότερ, που ούτως ή άλλως, είναι το μεγάλο άλογο του είδους, με αποτέλεσμα οι συγγραφείς, ακόμα και υποσυνείδητα να το αντιγράφουν. Η Νόβικ δεν έπεσε στην παγίδα. Έφτιαξε κάτι καινούριο, που προσπαθεί να βαδίσει τον δικό του δρόμο.
Εξίσου γοητευτική μου φάνηκε η επιλογή της Ελ ως ηρωίδας, ενός κοριτσιού που φεύγει μακριά από τον σαχλό κώδικα καλός-κακός, ειρωνεύεται τους άλλους και τον εαυτό της τον ίδιο και παρουσιάζεται όχι ως το όχημα του καλού αλλά ως ο εαυτός της.
Το τέλος σε αφήνει με νεύρα γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να περιμένεις να δεις τι θα γίνει εκεί που σε αφήνει.
Το βιβλίο και η Ναόμι Νόβικ κατηγορήθηκαν από τους μετρ της πολιτικής ορθότητας ότι σε κάποια σημεία γίνεται ρατσιστικό, λέει. Όλη αυτή ιστορία μας έχει κουράσει. Αν η ηρωίδα είναι μισή Ουαλή και μισή Ινδή γιατί φώναξε τους συγγενείς της με τα ονόματα που τους φωνάζουν στη χώρα όπου ζει και όχι όπως τους φωνάζουν στη χώρα προέλευσης; Αυτό, λέει, είναι απροθυμία και άρνηση δημιουργίας μιας αυθεντικής Ασιάτισσας ηρωίδας. Ή ασχολούνται με το γεγονός ότι η Ελ κρίνει και ομαδοποιεί τους άλλους με βάση πόσες και ποιες γλώσσες μιλάνε. Και αυτό λέει την κάνει ρατσίστρια. Την Ελ. Που είναι ο ορισμός του αντκοινωνικού, εσωστρεφούς, στα όρια του ιδρυματισμού ενίοτε, ατόμου. Αυτά είναι μόνο δύο από τα 5-6 σημεία που βρήκα να την πέφτουν στην Νόβικ και ειλικρινά έχω κουραστεί να ψάχνω να υπερασπιστώ την/τον συγγραφέα απέναντι στα κοράκια του politically correct που θα φτάσει στο τέλος να καταπίνει την δημιουργία και θα δημιουργεί φωτοτυπημένα αντίγραφα.
Το βιβλίο το απολαύσαμε, ειδικά όταν κυλήσαμε στο δεύτερο μισό.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά ξεκίνησε και περιμένουμε με αγωνία τη συνέχεια.
Αποφάσισα πως ο Ωρίωνας Λέικ έπρεπε να πεθάνει µετά από τη δεύτερη φορά που µου έσωσε τη ζωή. Όλοι λατρεύουν τον Ωρίωνα. Όλοι οι άλλοι, δηλαδή. Γιατί, αν µε ρωτάτε, µπορεί να κρατήσει τα φανταχτερά µαγικά µάχης για τον εαυτό του. ?εν υπάρχει περίπτωση να µπω στην οµάδα των φαν που τον λατρεύουν σαν θεό. Δε χρειάζοµαι τη βοήθειά του για να βγω ζωντανή από το Σχολοµαντείο, όπως αυτοί. Τι να µου πουν οι ορδές των τεράτων και των καταραµένων τεχνουργηµάτων, τη στιγµή που το πιο επικίνδυνο πράγµα που υπάρχει στο σχολείο είµαι µάλλον εγώ; Δώστε µου µια ευκαιρία και θα ισοπεδώσω οροσειρές, θα σκοτώσω εκατοµµύρια, θα γίνω η σκοτεινή βασίλισσα του κόσµου.
Αυτό τουλάχιστον περιµένει ο κόσµος. Οι περισσότεροι µαθητές εδώ µέσα θα πανηγύριζαν αν ο Ωρίωνας µε σκότωνε σαν εκείνα τα τέρατα που σέρνονται έξω από τις αποχετεύσεις. Μερικές φορές, µου φαίνεται πως θα ήθελαν να γίνω η µοχθηρή µάγισσα που νοµίζουν ότι είµαι. Το σχολείο σίγουρα το περιµένει.
Αλλά το Σχολοµαντείο δε θα πάρει αυτό που θέλει από µένα. Ούτε ο Ωρίωνας Λέικ. Μπορεί να µην είµαι η λαµπερή ηρωίδα κανενός, αλλά θα βγω ζωντανή αποδώ µέσα, και θα το κάνω χωρίς να χρειαστεί να σκοτώσω χιλιάδες γι’ αυτό. Αν και σκέφτοµαι σοβαρά να κάνω µια εξαίρεση µόνο για έναν.
Για αναγνώστες από 12 ετών.
Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Απόσπασμα
Με μια ματιά
- Το πρώτο τρίτο του βιβλίου είναι αργόσυρτο, υπόγειο, ένας οδηγός ξενάγησης ουσιαστικά στο παράξενο αυτό Σχολομαντείο, ένα όνομα που φαίνεται να έρχεται από το ομώνυμο Scholomance, τη μυθική σχολή μαύρης μαγείας στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας που διευθυνόταν σύμφωνα με ορισμένους λαογράφους από τον Διάβολο και ενέγραψε όλους κι όλους δέκα μαθητές. Βέβαια, το περιεχόμενο του Σχολομαντείου δεν παραπέμπει στην Τρανσυλβανική αυτή ιστορία, αλλά ίσως η Νόβικ να άντλησε μια ποσότητα έμπνευσης από αυτήν. Καθώς προχωρά η αφήγηση, ο βαθμός της έντασης αυξάνεται και μαζί του αρχίζουν να ζωντανεύουν όλα. Η βαθιά εσωτερικότητα αποκτά μια σταδιακή εξωστρέφεια, οι ήρωες εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε γεγονότα, ενώ η ξενάγηση υποχωρεί δίνοντας τη θέση της στη δράση και την περιπέτεια. Μια περιπέτεια η οποία στο τελευταίο τρίτο αναπτύσσεται ολοένα και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Το Soundtrack του βιβλίου
The Fellowship of the Ring ST-03-The Shadow of the Past
Soap&Skin – Me and the Devil (Audio) [DARK – 1X05 – SOUNDTRACK]
The Two Towers Soundtrack-02-The Taming of Smeagol
TAYTOTHTA | |
---|---|
Τίτλος: | Σχολομαντείο Μάθημα Πρώτο – Θανάσιμη εκπαίδευση |
Τίτλος πρωτοτύπου: | A Deadly Education |
Συγγραφέας: | Ναόμι Νόβικ |
Εκδόσεις: | Μεταίχμιο, Ιούνιος 2021 |
Μετάφραση: | Βούλα Αυγουστίνου |
Επιμέλεια: | Θοδωρής Τσώλης |
Προσαρμογή εξωφ.: | Γιώργος Παναρετάκης |
Σελίδες: | 448 |
Μέγεθος: | 14 Χ 20,5 |
ISBN: | 978-618-03-2616-1 |