More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΣτον καναπέ - η ιστορία μιας θεραπείας, της Φιλίπα Πέρι

    Στον καναπέ – η ιστορία μιας θεραπείας, της Φιλίπα Πέρι

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 17+ – Δοκίμιο, ψυχολογία

    «Η συνήθεια να αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας αποτελεί συχνά μια ευρηματική προσαρμογή στο περιβάλλον που βιώσαμε ως παιδιά, προκειμένου να καταφέρουμε να επιβιώσουμε και να πετύχουμε στη ζωή μας, παρά τις όχι και τόσο τέλειες συνθήκες. Ακόμα και όταν οι συνθήκες αλλάζουν, εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι στις παλιές μας συνήθειες, παρότι αυτό μπορεί να μην εξυπηρετεί καλύτερα ούτε εμάς ούτε τον υπόλοιπο κόσμο».
    Από το βιβλίο

    Μετά το best seller- Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου– η Philippa Perry παρουσιάζει το βιβλίο που θα ήθελε να είχε διαβάσει εκείνη πριν τριάντα χρόνια – όταν ξεκινούσε το ταξίδι της στα σκοτεινά αλλά και ελπιδοφόρα μονοπάτια της ψυχοθεραπείας. Πώς θα είναι άραγε η ζωή ενός ψυχοθεραπευτή αλλά και ενός θεραπευόμενου;

    Για να δούμε, ποιος έχει σειρά; Α…Καινούριος είναι αυτός.

    Τζέιμς Κλάρκσον Σμιθ. Τον θυμάμαι – ακουγόταν καλλιεργημένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση στο τηλέφωνο.

    Πατρίσια Φίλιπς – Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Πατρίσια;

    Τζέιμς. Πέρασε.

    Η Πατ – Πατρίσια είναι μια έμπειρη ψυχοθεραπέυτρια. Ο Τζέιμς – ο πελάτης της – ένας νεαρός, επιτυχημένος, εύπορος δικηγόρος ο οποίος έχει αναπτύξει μια αταίριαστη για την εικόνα του συνήθεια που θα μπορούσε να απειλήσει την καριέρα του. Είναι κλεπτομανής. Ο Τζέιμς είναι διστακτικός και σκεπτικός για την διαδικασία της ψυχοθεραπείας και για το αποτέλεσμα της, αλλά αποφασίζει να το δοκιμάσει αφού τον μαθαίνει από έναν φίλο του την Πατ. Άλλωστε έπρεπε να λύσει το πρόβλημα, έπρεπε να σταματήσει να κλέβει.

    Αρχικά, ο Τζέιμς είναι απόμακρος, αμυντικός και λίγο επιθετικός, οι εβδομαδιαίες συνεδρίες φαίνεται πως οδηγούν σε αδιέξοδα και μικρά λάθη από την Πατ, όμως ως έμπειρη, ψυχοθεραπεύτρια θα χρησιμοποιήσει πολλαπλές προσεγγίσεις βρίσκοντας το δρόμο και την εστία του προβλήματος του Τζέιμς κι έτσι εκείνος σταδιακά θα αποδεχτεί τη βοήθειά της που θα οδηγήσει στη θεμελίωση της σχέσης θεραπευτή – πελάτη.

    Σε αυτό το βιβλίο, η Philippa Perry θα προσπαθήσει με γλαφυρό, διασκεδαστικό και απλό τρόπο να παρουσιάσει τη σχέση θεραπευτή/ θεραπευόμενου, να ξεδιαλύνει όποιες απορίες υπάρχουν για τη διαδικασία της θεραπείας, να παρουσιάσει τεχνικές, να απενοχοποιήσει όλους εκείνους που φοβούνται – διστάζουν και να απαντήσει σε ερωτήματα.

    Γιατί η παιδική ηλικία είναι σημαντική και πως μπορεί να επηρεάσει την μετέπειτα ζωή ενός ανθρώπου;

    Τα όνειρα έχουν πραγματική σημασία;

    Ευρηματικά η συγγραφέας, με την καθοριστική σύμπραξη της κόρης της, Flo Perry, που αναλαμβάνει την εικονογράφηση, παρουσιάζει μια περιπτωσιολογική μελέτη ψυχοθεραπείας, δίνοντάς της τη μορφή graphic novel, θεωρώντας πως αποτελεί τον πιο αβίαστο και αποτελεσματικό τρόπο για να δείξει τι συμβαίνει έξω και μέσα στους ανθρώπους, να φέρει σε επαφή το συνειδητό με το υποσυνείδητο και πολλές φορές το ασυνείδητο, να γεφυρώσει το χάσμα και να αφήσει τους αναγνώστες να αναπτύξουν τη δική τους μοναδική συναισθηματική εμπειρία.

    Το Στον καναπέ: η ιστορία μιας θεραπείας αποτελεί μια ευχάριστα ανατρεπτική εισαγωγή στην ψυχοθεραπεία η οποία απευθύνεται τόσο σε ψυχοθεραπευτές που τους προτρέπει να βυθιστούν στις σελίδες του, να αναμετρηθούν με την Πατ και να μάθουν από εκείνη- όχι μονάχα από ότι κάνει σωστά αλλά και από τα λάθη της, να την αμφισβητήσουν ακόμα και να την απορρίψουν, όσο και σε όλους τους ψυχοθεραπευόμενους ή εν δυνάμει θεραπευόμενους ή ακόμα και αυτούς που απλώς έχουν την περιέργεια να μάθουν, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε πως δεν αρκούν οι κανόνες, οι μέθοδοι και τα εγχειρίδια ψυχολογίας, ούτε μόνο η δύναμη ή η ικανότητα του ψυχοθεραπευτή, ούτε καν η διάθεση- πρόθεση του θεραπευόμενου, ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε μια θεραπεία. Αυτό που χρειάζεται είναι το  μοναδικό, εκρηκτικό μείγμα που σταδιακά θα δημιουργηθεί από τις δύο προσωπικότητες που θα συνδιαλλαγούν, θα κονταροχτυπηθούν και τελικά θα συνυπάρξουν. Αυτή του θεραπευτή και εκείνη του θεραπευόμενου.

    Η συγγραφέας μέσα από τα σύννεφα διαλόγου και τις φυσαλίδες σκέψεων, με χιούμορ, ειλικρίνεια, οξυδέρκεια, γνώση και καλή διαχείριση του λόγου, παρουσιάζει τόσο την προοπτική του θεραπευτή όσο και του πελάτη για τη διαδικασία θεραπείας και ακολουθεί τη ροή της θεραπείας- χωρίς να υπεραναλύει- απομυθοποιώντας τη διαδικασία ανάλυσης από την πρώτη επίσκεψη μέχρι την τελική συνεδρία, δίνοντάς μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις συνεδρίες σαν να ήμασταν μια μύγα στον τοίχο του δωματίου, καθοδηγώντας μας να «διαβάσουμε» τα μυαλά των πρωταγωνιστών.

    Κάτω από τα εικονογραφημένα panels υπάρχουν σύντομες και ενδιαφέρουσες σημειώσεις που δεν στοχεύουν στη δομή της αφήγησης, αλλά στις δράσεις και τις σκέψεις εξηγώντας ορισμένους από τους όρους και τις διαδικασίες της θεραπείας (μεταβίβαση, αντίθετη μεταφορά, παρέμβαση). Σε αυτά, ο τόνος της συγγραφέως είναι πιο σκληρός και ευθύς.

    Η ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Flo Perry, με το χαρακτηριστικό στυλ της που ισορροπεί μεταξύ γελοιογραφίας και κόμικς είναι απόλυτα συμβατή με τη χιουμοριστική αλλά και σταθερή γραφή της μητέρας της, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο και διασκεδαστικό αποτέλεσμα.

    Παρόλο που το Στον καναπέ: η ιστορία μιας θεραπείας, αποτελεί ένα έργο μυθοπλασίας, είναι μια ακριβής και ενημερωτική απεικόνιση της διαδικασίας ψυχοθεραπείας.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Το Στον καναπέ: η ιστορία μιας θεραπείας αποτελεί μια ευχάριστα ανατρεπτική εισαγωγή στην ψυχοθεραπεία η οποία απευθύνεται τόσο σε ψυχοθεραπευτές που τους προτρέπει να βυθιστούν στις σελίδες του, να αναμετρηθούν με την Πατ και να μάθουν από εκείνη, όσο και σε όλους τους ψυχοθεραπευόμενους, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε πως δεν αρκούν οι κανόνες, οι μέθοδοι και τα εγχειρίδια ψυχολογίας, ούτε μόνο η δύναμη ή η ικανότητα του ψυχοθεραπευτή, ούτε καν η διάθεση- πρόθεση του θεραπευόμενου, ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε μια θεραπεία.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Η μελαγχολία της ευτυχίας- Μάνος Χατζιδάκις

    Μάνος Χατζιδάκις – για την Αντιγόνη του Jean Anouilh

    Nocturne · Stefan Will · Marco Dreckkötter

    Jerry Goldsmith – Freud – Soundtrack Music Suite 1/5

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Στον καναπέ – η ιστορία μιας θεραπείας
    Τίτλος πρωτοτύπου: Couch fiction – a graphic tale of psychotherapy
    Συγγραφέας: Philippa Perry
    Εικονογράφος: Flo Perry
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Μάιος 2021
    Μετάφραση: Σοφία Τάπα
    Επιμέλεια: Γιώργος Αρμένης
    Σελίδες: 152
    Μέγεθος: 15 Χ 21,6
    ISBN: 978-960-653-355-6

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular