More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠρόσωπο με Πρόσωπο- 20 σπουδαίοι άνθρωποι που ενώ δεν συναντήθηκαν ποτέ έχουν...

    Πρόσωπο με Πρόσωπο- 20 σπουδαίοι άνθρωποι που ενώ δεν συναντήθηκαν ποτέ έχουν κάτι που τους ενώνει

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει βίντεο- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-14) – Βιβλίο γνώσεων

    Οι μεγαλύτεροι ρωτούν «τι είναι αυτό;» αλλά τα παιδιά ρωτούν «τι μπορώ να κάνω μ’ αυτό;»
    Στηβ Τζομπς

    Χριστόφορος Κολόμβος και Νιλ Άρμστρονγκ, Λεονάρντο Ντα Βίντσι και Στιβ Τζομπς, Μητέρα Τερέζα και Αντζελίνα Τζολί, Ιωάννης Γουτεμβέργιος και Μαρκ Ζακερμπέργκ, Γαλιλαίος και Κάρολος Δαρβίνος και άλλες τόσες προσωπικότητες συναντιούνται νοερά σε αυτό το θαυμάσιο πρότζεκτ του 32χρονου Μπαπτίστ Κορναμπά. Συναντιούνται δίχως να έχουν συναντηθεί στην πραγματικότητα αφού οι εποχές τους απέχουν φανερά, όμως έχουν κοινούς τόπους που τους οδηγούν σε μια θαυμάσια συνομιλία που θα μπορούσε να είχε συμβεί.

    Ποιοι είναι οι κοινοί αυτοί τόποι όμως; Ο Ντα Βίντσι και ο Τζομπς ήταν δύο προσωπικότητες που χωρίζονται από 500 περίπου χρόνια αλλά ενώνονται κάτω από το πρωτοπόρο πνεύμα και την επαναστατική τους φύση. Έβλεπαν πράγματα, επινοούσαν και προχώρησαν μπροστά τους τομείς τους όταν οι υπόλοιποι έτρωγαν ακόμα βελανίδια στις κορφές. Εντάξει, υπερβολή, όμως οι δύο αυτές προσωπικότητες έφτιαξαν προβληματικές μηχανές και οραματίστηκαν αρχικώς δυσλειτουργικά πράγματα τα οποία στην πορεία άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας και κατέκτησαν την υφήλιο. Ό,τι ήταν οι πτητικές μηχανές και οι μηχανές του Ντα Βίντσι για την εποχή του, ήταν αναλογικά το iPhone και τα υπόλοιπα προϊόντα (iMac, iPod, iTunes, iBook) του Τζομπς στα τέλη του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα.

    Ο συγγραφέας όμως δεν περιορίζεται μόνο στην πνευματική σύνδεση των δύο προσωπικοτήτων. Εντάξει, το επαναστατικό και εφευρετικό, πρωτοποριακό πνεύμα των Ντα Βίντσι-Τζομπς είναι το βασικό, ωστόσο μπορούμε να κοιτάξουμε και πιο πίσω: απόκληροι συχνά κι οι δυο, περιθωριοποιημένοι για τις απόψεις και τα τολμήματά του, επέστρεφαν θριαμβευτές ενώ δεν μπορεί κανείς να λησμονήσει ότι έφυγαν αρκετά νέοι, 67 ο Ντα Βίντσι, 56 ο Τζομπς.

    Γοητευτικές είναι και οι υπόλοιπες τετ-α-τετ συναντήσεις. Γκάντι και Ρόζα Παρκς τα έβαλαν με ένα πανίσχυρο σύστημα αναπαραγωγής ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, φτώχειας και περιθωριοποίησης ακολουθώντας τον δρόμο της ειρήνης και της νομιμότητας, ακολουθώντας την καρδιά τους και την ισχύ του δικαίου που ήταν με το μέρος τους. Η σταρ του Χόλιγουντ Αντζελίνα Τζολί και η Σκοπιανής καταγωγής Μητέρα Τερέζα βοήθησαν (και η πρώτη εξακολουθεί) πολλούς έχοντες ανάγκη ανά τον κόσμο με την πολυποίκιλη δράση τους.

    Ο Cornabas βρίσκει τον πυρήνα της δράσης μεγάλων προσωπικοτήτων και τις συνδέει μεταξύ τους απροσδόκητα και έξυπνα.  Οι συνδέσεις αυτών των προσωπικοτήτων μεταξύ τους είναι σε αρκετές περιπτώσεις ευφυείς, απαιτούν βαθιά και ουσιαστική γνώση της ιστορίας στο βάθος των αιώνων και τόλμη καθώς φαινομενικά τα πρόσωπα αυτά περπάτησαν σε πολύ διαφορετικές εποχές και συνθήκες.

    Οι σελίδες είναι αναδιπλούμενες, αναπτύσσονται προς τα αριστερά φέρνοντας τα δύο πρόσωπα κυριολεκτικά ενώπιος ενωπίω, παρέχοντας βασικές γνώσεις για τη ζωή και τη δράση κάθε προσωπικότητας, συνδέοντας τους δυο μεταξύ τους.

    Μετά από κάθε τετ-α-τετ, ένα χρονολόγιο παρεμβάλλεται και συμπληρώνεται, καθώς οι προσωπικότητες μπαίνουν στο γρανάζι της ιστορίας. Πολύ ωραία ιδέα αυτή η ιστοριογραμμή καθώς τοποθετεί όλες τις προσωπικότητες μέσα στο χρόνο, φανερώνοντας την χρονική αλλά όχι πνευματική τους απόσταση.

    Η μετάφραση είναι της Μαρίζας Ντεκάστρο.

    Πρόσωπα που σφράγισαν την εποχή τους σε μία όμορφη συνομιλία.

    Να σημειώσουμε την εξαιρετική εικονογράφηση του Αντουάν Κορμπινό ο οποίος ζωγραφίζει τις είκοσι προσωπογραφίες μα αυτά τα πολύχρωμα, φαινομενικά δαιδαλώδη patchwork στα πρόσωπα παρέχοντας στον αναγνώστη ένα πλήθος παράλληλων πληροφοριών και αναδεικνύοντας το βασικό μήνυμα/μότο των προσωπικοτήτων.

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Χριστόφορος Κολόμβος και Νιλ Άρμστρονγκ, Λεονάρντο Ντα Βίντσι και Στιβ Τζομπς, Μητέρα Τερέζα και Αντζελίνα Τζολί, Ιωάννης Γουτεμβέργιος και Μαρκ Ζακερμπέργκ, Γαλιλαίος και Κάρολος Δαρβίνος και άλλες τόσες προσωπικότητες συναντιούνται νοερά σε αυτό το θαυμάσιο πρότζεκτ του 32χρονου Μπαπτίστ Κορναμπά. Συναντιούνται δίχως να έχουν συναντηθεί στην πραγματικότητα αφού οι εποχές τους απέχουν φανερά, όμως έχουν κοινούς τόπους που τους οδηγούν σε μια θαυμάσια συνομιλία που θα μπορούσε να είχε συμβεί.
    • Εξαιρετική η εικονογράφηση του Αντουάν Κορμπινό ο οποίος ζωγραφίζει τις είκοσι προσωπογραφίες μα αυτά τα πολύχρωμα, φαινομενικά δαιδαλώδη patchwork στα πρόσωπα παρέχοντας στον αναγνώστη ένα πλήθος παράλληλων πληροφοριών και αναδεικνύοντας το βασικό μήνυμα/μότο των προσωπικοτήτων.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Dies Mercurii I Martius (From The Da Vinci Code Original Motion Picture Soundtrack)

    Mandela: The Long Walk to Freedom OST – 01. Mzala – The Havana Swingsters

    The Tourist (Soundtrack OST) – Bedroom Dreams – Main Theme

    Conquest of Paradise (Conquest of Paradise)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Πρόσωπο με Πρόσωπο- 20 σπουδαίοι άνθρωποι που ενώ δεν συναντήθηκαν ποτέ έχουν κάτι που τους ενώνει
    Τίτλος πρωτοτύπου: Tete-a-tete
    Συγγραφέας: Baptist Cornabas
    Εικονογράφηση: Antoine Corbineau
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Μάιος 2021
    Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο
    Επιμέλεια: Μαρία Παναγοπούλου
    Σελιδοποίηση Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-960-653-346-4

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular