More
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 405x150
    patakis_mikros Nikolas banner_405x150
    patakis_markos banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠουλάκι απ' την Ανατολή, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου (εικ.: Αχιλλέας Ραζής)

    Πουλάκι απ’ την Ανατολή, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου (εικ.: Αχιλλέας Ραζής)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5-6+ (target 6-11) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Κι έπειτα στο μπαλκόνι μου βγήκα, στη Νέα Σμύρνη,
    να ρίξω στα λουλούδια μου νερό να ξεδιψάσουν.
    Και μύρισε τ’ αγιόκλημα και η μυρτιά στις γλάστρες
    και σκέφτηκα «όσοι αγαπούν, ποτέ δεν θα ξεχάσουν».
    Μα δεν αρκεί η μνήμη μας να είναι πάντα φρέσκια,
    γιατί η ζωή μας προχωρά κι ανθεί και φέρει κι άλλα.
    Να την υπερασπίζουμε με σθένος την ειρήνη,
    στο χρόνο μας για τα μικρά μα και για τα μεγάλα

    Η Εύη Τσιτιρίδου και ο Αχιλλέας Ραζής σε ένα ιδιαιτέρως κομψό, καλαίσθητο βιβλίο με υψηλό εικαστικό δείκτη και ένα πορτρέτο της Σμύρνης και του ελληνισμού που γοητεύει.

    Περί τίνος πρόκειται

    Νύχτα. Ένα κορίτσι περπατά γρήγορα κρατώντας ένα δισάκι με ρούχα και τρόφιμα.Φτάνει στο λιμάνι, όπου έχουν στηθεί τ’ αντίσκηνα για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Το ξημέρωμα θα αναχωρήσουν για Πειραιά. Θέλει να αποχαιρετήσει το κορίτσι που της στάθηκε σαν αδερφή τις δύσκολες μέρες. Αγκαλιάζονται. Να μείνει η μυρωδιά της Χίου.

    Μέσα στο σάλι της αφήνει ένα ταψάκι με δυο πουλιά αντικριστά. Το ένα πουλί κουνάει τα φτερά του, σαλεύει, κελαηδά μ’ ανθρώπινη λαλιά.

    Δεν κελαηδούσε σαν πουλί,
    μήτε σαν χελιδόνι,
    μον’ κελαηδούσε κι έλεγε
    μ’ ανθρώπινη λαλίτσα:
    Χρόνοι περάσαν εκατό
    απ’ τη στιγμή εκείνη
    που απ’ της φωλιάς τη θαλπωρή
    βρέθηκα μες στη δίνη…

    Και το πουλάκι ξετυλίγει το ταξίδι από τη Σμύρνη, την πόλη την πανέμορφη και πολυαγαπημένη, στη νέα γη, τη Σμύρνη τη Νέα, της Αττικής Γης.

    Η Σμύρνη είχε ομορφιά και δύναμη και πλούτο
    παιδεία και πολιτισμό που έτρεφε αλήθειες
    γιατί όταν ταξίδευες σ’ εκείνη συναντούσες
    πολλών λογιών, πολλών λαών τα ήθη, τις συνήθειες.

    Από τα αρχοντικά, τα θέατρα, τους καφενέδες και τις φτωχογειτονιές της, τις αγορές και τα αρώματα, τους εμπόρους, τους τεχνίτες, ως τους χορούς, τις μουσικές, τα χρώματα, τις εκκλησιές, την Άγια Φωτεινή. Κι απ’ τις εκδόσεις, τις Σχολές, το σωματεία τ’ αθλητικά, τις περαντζάδες, τα τραπέζια με τις νοστιμιές ως την οδύνη που της χάραξε του πόνου το σημάδι.

    Γράφει η Εύη Τσιτιρίδου

    Μια φωτογραφία φίλης μ’ ένα οικογενειακό κειμήλιο φερμένο από τη Σμύρνη, ήταν η αφορμή για να γραφτεί το κείμενο αυτού του βιβλίου. Το σφυρήλατο πουλάκι «ζωντάνεψε», πέταξε από το μπακιρένιο ταψί που στόλιζε και άρχισε να κελαηδά όσα θυμόταν κι έζησε. Κι η πένα μου πήρε φωτιά για να σας παρουσιάσει -σαν σε μικρή ταινία με καρτ ποστάλ εποχής που βλέπαμε στo view master μας μικροί- μια πόλη μοναδική. Μια πόλη που αγαπήθηκε πολύ και η απώλειά της στιγμάτισε τη νεότερη ιστορία του Ελληνισμού.

    Το χρώσταγα στη μία μου ρίζα, που ήρθε ρακένδυτη και πονεμένη από τον Πόντο μετά την καταστροφή και το διωγμό και συνέχισε τη ζωή ανθίζοντας και καρποφορώντας στη Νέα Σμύρνη. Το χρώσταγα στα παιδιά. Οφείλουμε να τα μυήσουμε στην ιστορία με τρόπους δημιουργικούς, ανοιχτόμυαλους και ανοιχτόκαρδους, κινητοποιώντας την κρίση, το συναίσθημα και την αισθητική τους. Το χρώσταγα στη γειτονιά μου, το Φάρο της Άνω Νέας Σμύρνης, “σύνορα” με Μπραχάμι και Δάφνη, στα παιδικά μου χρόνια. Το χρώσταγα σε όλες τις αφηγήσεις και τις μνήμες, τις μουσικές και τα τραγούδια, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της Μικρασίας, με τις οποίες ζυμώθηκα από μικράκι.

    Ο Αχιλλέας Ραζής έντυσε με τις εξαίσιες εικόνες του τις λέξεις μου. Ένα ονειρικό ταξίδι από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη ξεκινά. Για την ιστορία που δεν ξεχνιέται και για τη ζωή που συνεχίζεται.

    Εστιάζοντας

    Με εύρημα κι αφηγητή ένα σφυρήλατο πουλάκι που ζωντανεύει και παίρνει λαλιά ανθρώπου, η συγγραφέας ιστορεί τη Σμύρνη που γίνηκε Νέα Σμύρνη, την πόλη που γίνηκε ξενιτιά, ξεριζωμός και η μεγαλύτερη προσφυγική μετακίνηση του 20ου αιώνα. Δίχως οδυρμούς, κραυγές για όσα χάθηκαν, για όσα έμειναν εκεί, δίχως ευσπλαχνικές βεβαιότητες, το πουλάκι γίνεται ένας ξεναγός που απαγγέλει, σχεδόν σαν τους πανάρχαιους αοιδούς τραγούδι μήτε ηρωικό μήτε πένθιμο, εύρυθμο και έμμετρο, για την ένδοξη πόλη της Σμύρνης που τράνεψε, για τους ανθρώπους και τις ομορφιές που οικοδόμησαν πάνω στης φύσης την προίκα, για το μικροβίωμα που ενδήμησε εκεί και για καιρό φανέρωσε αρμονία και ειρηνική συμβίωση. Το πουλάκι σχεδόν άδει μέσα στα κατορθώματα πολιτισμού της όμορφης πόλης, μεταβολίζοντας στον αναγνώστη μυρωδιές, περιπάτους, χρώματα, διεγείροντας τις αισθήσεις, ενώ κουβαλά γνώση μεστή που διατρέχει κάθετα όλα τα πεδία της ανθρώπινης παρουσίας.

    Η ομορφιά του κειμένου γίνεται αντιληπτή ήδη από τις πρώτες γραμμές. Οι λέξεις είναι οι φορείς αυτής της ομορφιάς, είναι η ελάχιστη μονάδα παραγωγής της. Θα τις δείτε να συνταιριάζονται με χάρη και να συνθέτουν συνάψεις που φορτίζουν την απόλαυση της ανάγνωσης. Η συγγραφέας, έχοντας στενή σχέση συναισθηματική με αυτά τα κομμάτια του ελληνισμού, υφαίνει ένα καλαίσθητο, υψηλής λογοτεχνικής απόχρωσης, πορτραίτο της πόλης της Σμύρνης, που μεταφέρει στους αναγνώστες το εύρος και το ιστορικό ανάστημά της.

    Ο Αχιλλέας Ραζής έχει δουλέψει με ιδιαίτερη λεπτότητα και επιδεξιότητα, μελετώντας το σμυρνέϊκο θαύμα από τα σοκάκια, τα κτίρια και το αστικό τοπίο της πόλης και της εποχής εν γένει έως την ενδυματολόγια και τη σκηνογραφία που ακτινοβουλούσε η πόλη. Περίτεχνα σκηνικά στήνει σαν διαδοχικά κάδρα ο καλλιτέχνης, με λεπτοδουλεμένες, φυσικές αποχρώσεις που αναδίδουν γλυκύτητα, τρυφερότητα, νοσταλγία. Πολύ ολοκληρωμένη δουλειά, τόσο καλά συναρμοσμένη στο κείμενο, μα και τόσο αυτόνομη στα δικά της αφηγηματικά μονοπάτια.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Υδροπλάνο.

    Απόσπασμα

    Πατήστε το εικονίδιο Full Screen για ανάγνωση σε πλήρες μέγεθος.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Πουλάκι απ' την Ανατολή
    Συγγραφέας:

    Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

    Εικονογράφος:

    Αχιλλέας Ραζής

    Εκδόσεις:

    Υδροπλάνο, Ιούλιος 2024

    Σελίδες:

    52

    Μέγεθος:

    29,5 Χ 21

    ISBN:

    978-618-207-196-0

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular