More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20194-7 ετώνΟ Τρεχαλητής και η Τίποτα, της Κατερίνας Παπαγαρυφάλλου

    Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα, της Κατερίνας Παπαγαρυφάλλου

    Ένα ζευγάρι ρόδες πιο μεγάλες από του ποδηλάτου, πιο μικρές από τη ρόδα του λούνα παρκ κι ένα αγόρι που στα όνειρά του είναι Τρεχαλητής. Ένα αγόρι έξυπνο με φωτεινά μπλε μάτια και δυνατά χέρια ονειρεύεται ότι τρέχει ξένοιαστος. Ονειρεύεται  ότι δεν είναι καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο.

    Ένα ευαίσθητο κορίτσι με σκούρα καστανά μάτια, αδύνατα πόδια και λακκάκια στα μάγουλα που νιώθει ότι δεν είναι τίποτα ονειρεύεται πως μπορεί να κάνει τα πάντα.

    Η Τίποτα συμπαθεί το αγόρι με τις ρόδες, τον Τρεχαλητή, αλλά διστάζει να του το δείξει. Διστάζει να του το πει. Μια συγκυρία τους φέρνει πλάι-πλάι στο ίδιο θρανίο. Η ζωή τους αλλάζει. Από εκείνη την ημέρα γίνονται δύο «Τ» ενωμένα.

    Μια τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα γραμμένη με λυρισμό κι ευαισθησία είναι Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα. Το κείμενο είναι σύντομο και ποιητικό. Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι σε έναν καταπράσινο παράδεισο σαν άλλοι πρωτόπλαστοι, βρίσκουν ο ένας τον άλλον αλλά και την ταυτότητά τους. Η εικονογράφηση ανήκει στη Θέντα Μιμηλάκη. Η εικονογράφος πλάθει ένα ονειρικό σύμπαν για να «κουρνιάσουν» οι λέξεις αλλά και τα όνειρα των δύο παιδιών. Η εναλλαγή  των μακρινών με τα κοντινά πλάνα επιδιώκει την συναισθηματική εγγύτητα και την ταύτιση κυρίως με το κορίτσι της ιστορίας. Αβίαστη κι επιτυχημένη η σύμπλευση κειμένου-εικόνας από την απουσία και την απόρριψη στην ένταξη και την αποδοχή.

    Στα προτεινόμενα!

    Διακρίσεις

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:32|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Ζητήσαμε από την Κατερίνα Παπαγαρυφάλλου να μοιραστεί με το elniplex ένα μικρό μυστικό της ιστορίας της κι εκείνη μας είπε:

    «Οφείλω τη λέξη Τρεχαλητής σε μία χαριτωμένη παραβίαση της γλώσσας που έκανε ο πεντάχρονος σήμερα γιος μου.

    Ένα απόγευμα δύο χρόνια περίπου πριν, έτρεχε περιχαρής πάνω κάτω στο σπίτι με την ορμή και τον ενθουσιασμό που είναι χαρακτηριστικά της ηλικίας του και στο σχόλιο μου, τι ωραία που τρέχεις αγάπη μου, απάντησε με την ετοιμότητα  και την ευστοχία που διακρίνει τα παιδιά λέγοντας μου, μα είμαι Τρεχαλητής, μαμά. 

    Η λέξη αυτή που επινόησε έτσι απλά ο γιος μου στάθηκε ο φάρος μου. Με γοήτευσε αμέσως τόσο πολύ που αισθάνθηκα ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να την αξιοποιήσω.

    Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο είναι αφιερωμένο σ’ αυτόν.»

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Τρεχαλητής και η τίποτα
    Συγγραφέας: Κατερίνα Παπαγαρυφάλλου
    Συγγραφέας: Θέντα Μιμηλάκη
    Διόρθωση Τυπογ. Δοκιμίων: Θοδωρής Τσώλης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2018
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 22,5 Χ 22,5
    ISBN: 978-618-03-1556-1

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular