More
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 405x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι χάρτες της Μάρθας, της Λι Χότζκινσον

    Οι χάρτες της Μάρθας, της Λι Χότζκινσον

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ο χάρτης δεν είναι το έδαφος.
    Alfred Korzybski

    Η Λι Χόοτζκινσον δημιουργεί ένα ευφυές, συναρπαστικό, πολυτροπικό βιβλίο, γεμάτο πολύχρωμες εικόνες και σχόλια.

    Περί τίνος πρόκειται

    Οι χάρτες είναι πολύπλοκοι αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικοί κόμβοι πληροφοριών. Είναι μάλλον περιττό να αναφέρουμε ότι η χρήση αλλά και η δημιουργία χαρτών βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες οι οποίες σχετίζονται με τον χώρο, την κλίμακα, τον προσανατολισμό. Καλλιεργείται η οπτική αντίληψη, η αποκωδικοποίηση συμβόλων, η κριτική σκέψη και ο πολυτροπικός γραμματισμός.

    Η συγγραφέας και εικονογράφος του βιβλίου φαίνεται ότι το γνωρίζει καλά αυτό. Βάζει λοιπόν, την ηρωίδα της, τη μικρή Μάρθα, να δημιουργεί τους δικούς της χάρτες. Ξεκινά με έναν χάρτη του σύμπαντος. Συνεχίζει με έναν χάρτη της γης όπου αποτυπώνονται και διάφορα ζώα της θάλασσας και της στεριάς. Στο επόμενο σαλόνι η Μάρθα εστιάζει στη δική της πόλη και στον μεθεπόμενο στη γειτονιά της. Ακολουθεί ο χάρτης της πολυκατοικίας της, του σπιτιού και του δωματίου της.  Και οι χάρτες της Μάρθας δεν τελειώνουν εδώ. Ακολουθεί ένας χάρτης με τις σκέψεις και τα όνειρά της!

    Εστιάζοντας

    Η Λι Χόοτζκινσον δημιουργεί ένα ευφυές, συναρπαστικό, πολυτροπικό βιβλίο, γεμάτο πολύχρωμες εικόνες και σχόλια. Η εικονογράφησή της είναι καλαίσθητη αλλά συγχρόνως τόσο ξεκάθαρη ώστε να μπορεί να αποκωδικοποιηθεί από τις/τους νεαρές/ους αναγώστριες/στες. Έτσι οι χάρτες γίνονται προσιτοί κι ευχάριστοι χωρίς ωστόσο να υπεραπλουστεύονται και να χάνεται το ενδιαφέρον. Το βιβλίο θα διαβαστεί πολλές φορές και κάθε φορά νέες μικρές λεπτομέρειες θα γίνουν αντικείμενο παρατήρησης και συζήτησης.

    Η ιδέα της δημιουργού να ξεκινήσει από το σύμπαν και να εστιάζει στην πόλη, τη γειτονιά, την πολυκατοικία  είναι έξυπνη και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα σαλόνια. Εδώ βέβαια, δεν υπάρχει το στοιχείο της ανατροπής όπως στο αριστουργηματικό ΖΟΟΜ, όμως δίνεται μια ευκαιρία τα παιδιά να προσεγγίσουν και να κάνουν συσχετισμούς ανάμεσα στα μεγέθη και γιατί όχι, τις κλίμακες. Τέλος τα εσώφυλλα του βιβλίου προσφέρονται για παιχνίδι και μη γραμμικές διαδρομές.

    Διαβάστε το βιβλίο, ίσως είναι μια αφορμή για να δείτε τους χάρτες, θεματικούς, πολιτικούς, εννοιολογικούς με μια άλλη ματιά!

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι χάρτες της Μάρθας
    Σειρά: Martha maps it out
    Συγγραφέας: Leigh Hodgkinson
    Εικονογράφος: Leigh Hodgkinson
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Ιανουάριος 2023
    Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-3343-5

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular