More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΜύθοι του Ήλιου, του Νικόλαου Πολίτη (138 χρόνια μετά)

    Μύθοι του Ήλιου, του Νικόλαου Πολίτη (138 χρόνια μετά)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 17-18+ – Επιστημονική διατριβή

    ήλιος< αρχαί. ἥλιος / ἀέλιος (αιολ.) / ἀβέλιος (κρητ.) / ἠέλιος (ομηρικό)
    Λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη

    Ο θεός Ήλιος. Ο ζωοδότης. Το φως, η αρχή και το τέλος της μέρας. Το φως και το σκοτάδι. Η σκιά και η λάμψη. Εκείνος που φέρνει τη μέρα, που δίνει ζωή, που χαρίζει τη δραστηριότητα και την υγεία και την ίδια την ύπαρξη. Πριν τον Χριστό αυτός λατρευόταν κάπου εκεί στο τελευταίο δεκαήμερο του αντίστοιχου μήνα Δεκεμβρίου. Εκείνος είχε τα γκέμια και έτρεχε τα άλογά του. Εκείνος. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει σημείο της Γης να μην τον αγάπησε, να μην τον ύμνησε, να μην τον κατέγραψε. Το άστρο το λαμπρό που δυσεξήγητα δεν έχει τη θέση τη μεγάλη στο ελληνικό πάνθεον αφού εδώ, στους Έλληνες, ο Ήλιος έσμιξε κάτω από τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα, και τα χαρακτηριστικά του ενσωματώθηκαν σε εκείνους.

    Ο μέγιστος λαογράφος, ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας που άφησε δυσανάλογα σπουδαίο έργο της σχετικά ολιγόχρονης ύπαρξής του, ο Νικόλαος Πολίτης, έρχεται ξανά στο αναγνωστικό κοινό μετά από 138 χρόνια. Είναι η επιστημονική διατριβή του “Ο Ήλιος κατά τους δημώδεις μύθους” (1882), η οποία σαγηνεύει με το εύρος, την ποιότητα, την πληρότητα και εκείνη την παράξενη για εμάς καθαρεύουσα η οποία, ωστόσο, αποπνέει μια ιδιαίτερη ομορφιά, ίσως γιατί χρησιμοποιείται με τέτοια χάρη και ισορροπία και δίχως τάσεις επίδειξης.

    Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει καθορίσει από την εισαγωγή του τους στόχους της διατριβής του: να συλλέξει, να συνεξετάσει, να αντιδιαστείλει, να συμπαραθέσει και να αναδείξει το μυθολογικό υλικό που αφορά στον Ήλιο. Δοξασίες, διηγήσεις, λατρευτικές πρακτικές, γλωσσικές σημάνσεις, παρομοιώσεις, πλήθος πηγών στις οποίες ο σπουδαίος μελετητής καταφεύγει και αξιοποιεί θαυμαστά δημιουργώντας ένα ολιγοσέλιδο, μεστό πόνημα για την παρουσία του Ήλιου στην παράδοση του ελληνικού λαού.

    Το βιβλίο προλογίζει ο γνωστός μελετητής του έργου και του βίου του Ν. Πολίτη, κ. Δημήτρης Θ. Κατσαρής ο οποίος, με έξοχο χειρισμό της γλώσσας, συμπυκνώνει τα καίρια σημεία του έργου του Ν. Πολίτη, καθώς και αναδεικνύει την προσωπικότητα του ανδρός ο οποίος ήταν ένας πνευματικός ογκόλιθος που υπερβαίνει την εποχή του.

    Ο Νικόλαος Πολίτης (1852-1921) υπήρξε λαογράφος και καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Θεωρείται ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας. Από τα µαθητικά του χρόνια αναπτύχθηκε το έντονο ενδιαφέρον του για τον λαϊκό βίο. Μαθητής γυµνασίου ακόµη, δηµοσίευσε λαογραφικές µελέτες στα περιοδικά «Ευτέρπη» και «Πανδώρα». Σπούδασε φιλολογία και νοµικά, και έγινε µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Εξέδωσε µε τον Σπυρίδωνα Λάµπρου τα «Νεοελληνικά Ανάλεκτα Παρνασσού». Εργάστηκε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής και κατέλαβε θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας. Εισηγήθηκε τη διδασκαλία της δηµοτικής στα σχολεία. Το 1890 έγινε καθηγητής Μυθολογίας και Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, του οποίου διετέλεσε και πρύτανης. Το 1908 ίδρυσε την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, το 1909 εξέδωσε το περιοδικό «Λαογραφία» και το 1918 ίδρυσε το Λαογραφικό Αρχείο.

    Για αναγνώστες από 17-18 ετών.

    Εκδόσεις Δαιδάλεος.

    Περιεχόμενα

    Περιεχόμενα
    Προλογικό Σημείωμα
    Ο Βίος και το Έργο του Νικόλαου Πολίτη
    Ο Ήλιος κατά τους Δημώδεις Μύθους
    Στο Λυκαυγές του 21ου Αιώνα
    Σημειώσεις
    Βιογραφικό Δημήτρη Θ. Κατσάρη
    Μύθοι του Ήλιου
    – Ήλιος ως άνθρωπος – Ανατολή, μεσουράνημα και δύσις αυτού – Βασίλευμα – Κατοικία του Ηλίου -Τρύπα του ουρανού και παλάτια του Ηλίου – Ήλιος φιλαίματος και αδηφάγος – Πατήρ, μήτηρ, αδελφοί, τέκνα, σύζυγος του Ηλίου – Γάμοι Ηλίου και Σελήνης
    – Ήλιος ωραίος – Παρομοιώσεις – Δίδει ωραιότητα – Έρις περί κάλλους – Ήλιος ως όμμα – Πανδερκής – Ερωτήσεις – Ήλιος ως αγγελιαφόρος
    – Λείψανα λατρείας του Ηλίου – Έξεχ’ ήλιε – Ήλιος χρυσούς – Παρακάλεσι του Ηλίου
    Παρεκβολική σημείωσις
    Σημειώσεις

    Με μια ματιά

    • Ολιγοσέλιδη, μεστή επιστημονική διατριβή του πατριάρχη της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαου Πολίτη που εκδίδεται 138 χρόνια μετά και συγκεντρώνει δοξασίες, λατρευτικές συνήθειες και διηγήσεις για τον παντοδύναμο ζωοδότη Ήλιο.

    Τα τραγούδια

    Ο ήλιος εβασίλεψε

    Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ – Μίκης Θεοδωράκης

    Ήλιε φονιά (μοιρολόι)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μύθοι του Ήλιου
    Συγγραφέας: Νικόλαος Πολίτης
    Διεύθυνση σειράς: Γιώργος Ιωαννίδης
    Διεύθυνση έκδοσης: Βαλάντης Ναγκολούδης
    Εκδόσεις: Δαιδάλεος, Δεκέμβριος 2020
    Φιλολογική επιμέλεια/πρόλογος: Δημήτριος Θ. Κατσαρής
    Ατελιέ: Αντώνης Καραναύτης, Γιάννης Ερμείδης, Λυδία Χατζημάρκου
    Σελίδες: 102
    Μέγεθος: 12 Χ 17
    ISBN: 978-618-52-9834-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular