More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_dora_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΜικρές Κυρίες: η Αργυρώ Πιπίνη διασκευάζει τις αλησμόνητες αδερφές Μαρτς της Λουίζας...

    Μικρές Κυρίες: η Αργυρώ Πιπίνη διασκευάζει τις αλησμόνητες αδερφές Μαρτς της Λουίζας Μέι Άλκοτ

    1868. Δηλαδή 151 χρόνια πριν. Δημοσιεύεται ο πρώτος τόμος των Μικρών Κυριών της μόλις 36χρονης τότε Λουίζας Μέι Άλκοτ. Μετά την μεγάλη του εμπορική επιτυχία, την επόμενη χρονιά, θα δημοσιευθεί και ο δεύτερος τόμος με τίτλο Good Wives (τίτλος του εκδότη), τον οποίο η Άλκοτ παρέδωσε την πρωτοχρονιά του 1869, τρεις μήνες μετά την έκδοση των 2.000 αντιτύπων του πρώτου τόμου. Οι δύο αυτοί τόμοι εκδόθηκαν σε ένα ενιαίο μυθιστόρημα πρώτη φορά το 1880 με τίτλο Μικρές Κυρίες. Και θα διανύσει τόσο δρόμο μπροστά στα βλέμματα εκατομμυρίων αναγνωστών όσο λίγα βιβλία στον κόσμο.

    Οι Μικρές Κυρίες ήταν παραγγελιά του εκδότη της Άλκοτ Τόμας Νάιλς και γράφτηκε με παρότρυνση και του πατέρα της Άκοτ. Οι μελετητές της το ταξινομούν στα ημιαυτοβιογραφικά μυθιστορήματα αφού βασίζεται εν μέρει στη ζωή της ίδιας της Άλκοτ και των τριών αδερφών της, της Άννας, της Ελίζαμπεθ και της Αμπιγκέιλ. Τα ονόματα αλλάζουν ασφαλώς ενώ δεν είναι όλα όσα αναφέρονται πραγματικά γεγονότα από τη ζωή της Άλκοτ, αλλά εμπνευσμένα. Έτσι, η παντρεμένη αδερφή της, η Άννα ήταν η Μεγκ, η Ελίζαμπεθ (Λίζι), η αγαπημένη αδελφή της Άλκοτ που πέθανε σε ηλικία 23 ετών, ήταν η Μπεθ, η Μέι ήταν η Έιμι, ενώ η Άλκοτ απέδωσε τον εαυτό της ως Τζο.

    Η Άλκοτ διηγείται την ιστορία της ζωής των τεσσάρων αδερφών Μαρτς που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα μαζί με την μητέρα τους, ενώ ο πατέρας τους βρίσκεται στον Αμερικανικό Εμφύλιο που μαίνεται. Χρειάζεται πολλή δύναμη, έμπνευση και γνώση της ευρύτερης κοινωνικής κατάστασης της εποχής για να γράψεις ένα βιβλίο σαν τις Μικρές Κυρίες. Χρειάζεται συγγραφικό και κοινωνικό θράσος για να τοποθετείς μια ηρωίδα να μετατρέπει το όνομά της από Τζοζεφίν σε ανδροπρεπές Τζο και να δηλώνει ότι αγαπά καθετί αγορίστικο, από τα παιχνίδια μέχρι τους τρόπους τους. Χρειάζεται ανοιχτό βλέμμα στον κόσμο και κεραίες που λαμβάνουν τον κόσμο όπως συμβαίνει για να δώσεις για ζωή, έρωτα, αγάπη, απώλεια, αγώνα.

    “Αλλά δεν ήμουν έτοιμη να ξανασυναντήσω αυτά τα κορίτσια, τις αδελφές Μαρτς, ή μάλλον ήμουν ανέτοιμη για να τα στοιχεία που θα έβρισκα και θα επισήμαινα, πράγματα που είχαν παντελώς ξεφύγει από τα νεανικά μου μάτια. Και προσέχοντας αυτά τα στοιχεία πήρα την απάντηση της διαχρονικότητας του μυθιστορήματος Μικρές Κυρίες της Λουίζας Μέι Άλκοτ. Γιατί η συγγραφέας δεν μας διηγείται την ιστορία μόνο μιας οικογένειας, τεσσάρων ατρόμητων κοριτσιών, αλλά μας περιγράφει και μια ολόκληρη εποχή, που πολύ θα θέλαμε να διαφέρει από τη δική μας, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι ο κόσμος έχει προχωρήσει, αλλά, δυστυχώς, δεν συμβαίνει αυτό, γίνονται ακόμη πόλεμοι, υπάρχουν ακόμη μεγάλες κοινωνικές και ταξικές διαφορές, οι γυναίκες τόσο εργασιακά όσο και κοινωνικά ακόμη δοκιμάζονται”.

    Αυτό το απόσπασμα από το προλογικό σημείωμα της Αργυρώς Πιπίνη φανερώνει την μεγάλη μάχη που δίνει όποιος αναλαμβάνει να επανεγγράψει ένα τέτοιο έργο. Οι Μικρές Κυρίες έχουν γίνει θέατρο, κινηματογράφος, μιούζικαλ, όπερα και έχουν διασκευαστεί εντύπως δεκάδες φορές για μικρά και λίγο μεγαλύτερα παιδιά, με πολλές από αυτές να λησμονούν ότι διασκευάζουν κάτι σπουδαίο που αναπτύχθηκε σε περίπου 750 σελίδες.

    Η διασκευή, η λογοτεχνική αυτή προσαρμογή σε περίπου 40 σελίδες, της Αργυρώς Πιπίνη είναι σπουδαία. Αφενός δεν παραλείπει τίποτα από τον ιστό του μυθιστορήματος της Άλκοτ, αποτυπώνοντας χαρακτήρες και γεγονότα με ευκρίνεια, ενώ η εύρυθμη και μεστή γραφή της κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αφετέρου συνεπικουρείται από την σπουδαία δουλειά της Αιμιλίας Κονταίου που έχει δουλέψει σε βάθος τις λεπτομέρειες, την εκφραστικότητα και την εποχή προέλευσης των σχεδίων της.

    Η διασκευή της Πιπίνη και ο εικονογραφικός κόσμος της Κονταίου γοητεύουν και σε ωθούν να ανακαλύψεις το πρωτότυπο βιβλίο της Άλκοτ. Κι αυτό είναι ένα επίτευγμα όταν συμβαίνει σε παιδί.

    Για το τέλος της αθωότητας, για τη ζωή που δεν περιμένει ποτέ, για τα όνειρα που κάνεις, για όσα βλέπεις να γίνονται και όσα χάνονται στη δίνη της ζωής, για την φτώχεια και τον πλούτο ως πνευματικές πρώτα καταστάσεις, για την αδερφικότητα και το εύρος των γυναικών και των ανθρώπων εν γένει.

    Για παιδιά από 6 ετών μέχρι περίπου τα 11 και target το 8-10.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    ΥΓ: Η Λουίζα Μέι Άλκοτ πέθανε σαν σήμερα, 6 Μαρτίου, το 1888, σε ηλικία 56 ετών, δύο μέρες μετά τον θάνατο του πατέρα της.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μικρές Κυρίες
    Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
    Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
    Προσαρμογή εξωφύλλου: Ηλίας Σούφρας
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Νοέμβριος 2019
    Επιμέλεια: Λύντη Γαλάτη
    Σελίδες: 84
    Μέγεθος: 26Χ 28
    ISBN:
    978-960-605-864-6

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular