More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Με τις λέξεις αγκαλιά, του Κυριάκου Χαραλαμπίδη (εικ.: Κατερίνα Χαδουλού)

    Με τις λέξεις αγκαλιά, του Κυριάκου Χαραλαμπίδη (εικ.: Κατερίνα Χαδουλού)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-13) – Ποίηση για παιδιά

    Εξαπτερυγούσαν, αλαφροπετούσαν
    οι βεντάλιες λέξεις και δοξολογούσαν.
    Αλαφροπετούσαν μ’ ανοιχτή βεντάλια
    ωσάν περιστέρια· σφρίγος και ζωντάνια.
    Γλυκοχάραζε· ήλιος πέρα στις συστάδες
    άσπριζε τη νύχτα. Αίφνης ανεράδες.
    Εκ του βιβλίου

    Ο διακεκριμένος Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης σε μια νέα ποιητική συλλογή για λίγο μεγαλύτερα παιδιά σε σχέση με το πολυβραβευμένο Σαλιγκάρι και φεγγάρι. μαζί με μια εικοσέλιδη συζήτησή του με τη συγγραφέα, ερευνήτρια και ακαδημαϊκό Άντα Κατσίκη Γκίβαλου.

    Περί τίνος πρόκειται

    Μετά το πολυβραβευμένο και κοσμαγάπητο Σαλιγκάρι και φεγγάρι, πρώτη συλλογή του για παιδιά, ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης προχωρά σε μια δεύτερη ποιητική συλλογή, αυτή τη φορά για λίγο μεγαλύτερα παιδιά, παρότι και αυτό εμπεριέχει μια προφανή σχετικότητα ως υπόθεση εργασίας. 

    Ο ποιητής αγκαλιάζει τις λέξεις και τις απονέμει στα παιδιά-αναγνώστες ως βαρύτιμα τρόπαια, έτσι όπως άλλωστε αντιλαμβάνεται τη γλώσσα κάθε λαού, πόσω μάλλον την ελληνική, ως τον σημαντικότερο γεωμέτρη του πολιτισμού και της ταυτότητας κάθε τόπου. Ο τρόπος που γράφει ο Κ. Χαραλαμπίδης δεν είναι ένα χαϊδολόγημα. Δίχως να ξεκόβει από τα σημερινά παιδιά, προσέρχεται με ταπεινότητα στον κόσμο και την εποχή τους, χωρίς να προσπαθεί να γεφυρώσει κάποιο χάσμα, αλλά δοξολογώντας την ελληνική γλώσσα, δίνοντάς τους χώρο και τρόπο και εύρος να την αγαπήσουν, να ταξιδέψουν με την ομορφιά της, να την αγκαλιάσουν, να την βιώσουν, να την κάνουν δική τους, να την μεταγγίσουν, να την κουβαλήσουν στο βαθύ κράτος της ψυχής τους.

    Το χιούμορ, η ανάλαφρη διάθεση, η ποικιλία των εικόνων, ο γλωσσικός πλούτος, η μουσικότητα και πλαστικότητα των λέξεων, η νοηματική εμβρίθεια, οι σουρεαλιστικοί συνειρμοί που ακροβατούν λίγο πάνω από την πραγματικότητα κρυφοβουτώντας συνεχώς σε αυτήν, οι συμβολισμοί που ορειβατούν διαβαθμισμένοι, ο περιεκτικός ουμανισμός που διέπει εγκάρσια όλα τα ποιήματα, η λανθάνουσα και ορατή φιλοσοφία και στάσεις ζωής, η εστίαση στα μικρά και ανείδωτα, στον μικρόκοσμο που ζει κάτω από πόδια μας, ως το μεδούλι της ζωής, η αντιοξειδωτική επίδρασή τους στον ψυχισμό.

    Είναι αυτά με τα οποία ο ποιητής ντύνει τα θέματα που πλησιάζει, το περιβάλλον και την οικολογία, τα ζώα, τα ψάρια, τα πουλιά, τα λουλούδια, τα δέντρα, τους καρπούς, τη φύση ολάκερη, την αξία να τη ζεις και να τη συνδιαλέγεσαι, να την εξερευνάς και να τη βιώνεις∙ αλλά και πέρα από αυτά, τη φιλαναγνωσία, την προσφυγική κρίση, τη σχέση με την τεχνολογία και τον σύγχρονο κόσμο, τα παιχνίδια με τη γλώσσα και τους αστείους αναγραμματισμούς της, την ουσία της πατρίδας και της θρησκείας, τη φτώχεια και το δουλεμπόριο.

    Η ματιά του, πάντα ευαίσθητη, πάντα με τον άνθρωπο και τον άδολο νου, πέρα από την ομορφιά της ποίησης, είναι μια πολιτική πράξη υπέρ των παιδιών, της αθωότητας, της φαντασίας και της ξεγνοιασιάς.

    «Απευθύνομαι στα παιδιά ως ίσος προς ίσο, ελπίζοντας να με δεχτούν κάποια μέρα. Είναι κι αυτό μια αγκαλιά. Και με τις λέξεις παίζω και με τα θέματά μου παίζω. Φτάνει να μη χάνεται η γραμμή της αθωότητας, η γραμμή της ευθύνης απέναντι στο παιδί, ό,τι πιο σοβαρό υπάρχει στον κόσμο», λέει ο ποιητής με ταπεινότητα.

    Η αισθαντική, ατμοσφαιρική, ονειρική, με υπερρεαλιστικά στοιχεία εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού ταιριάζει απόλυτα στον κόσμο που ανασηκώνει ανεμοστροβιλικά ο ποιητής. Μικρά, κυρίαρχα στα ποιήματα σε κάθε σελίδα, στοιχεία και λίγες ολοσέλιδες αποτυπώσεις, της φαντασίας και του υπερρεαλισμού, συνθέτουν το εικονογραφικό περιβάλλον του βιβλίου.

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Διακρίσεις

     Απόσπασμα

    Ανθρωπογεωγραφία

    Έχω ένα φίλο,
    κάνει το γύο
    όλου του ήλιου
    κάθε βραδιά.

    Ο ήλιος μένει
    να τον κοιτάζει,
    κρυφοθαυμάζει
    και τον ρωτά:

    “Όπως γυρίζεις,
    φίλε, μην είδες
    Ικάρου ακτίδες
    στα σκοτεινά;

    Ριγά τ’ αγέρι
    στο περιστέρι;
    Πλωτό τ’ αστέρι
    και κολυμπά;”

    “Αν ήσουν, ήλιε,
    από τα μέρη
    που τρέμει η φτέρη,
    θα ‘χες φτερά.

    Όμως σου λείπει
    το καρδιοχτύπι:
    χαρά και λύπη,
    λύπη χαρά”.

    σελ.11

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Με τις λέξεις αγκαλιά
    Συγγραφέας: Κυριάκος Χαραλαμπίδης
    Εικονογράφος: Κατερίνα Χαδουλού
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Οκτώβριος 2022
    Επιμέλεια: Δημήτρης Παπακώστας
    Επίμετρο: Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
    Επιμέλεια έκδ.-σελ/ση: Εριφύλη Αράπογλου
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-471-261-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular