More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_dora_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ κυρία Γενναιοδώρα, της Νικολέτας Καπίλλα (εικ.: Marcela Calderon)

    Η κυρία Γενναιοδώρα, της Νικολέτας Καπίλλα (εικ.: Marcela Calderon)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Μ’ αρέσει ο κανόνας που διορθώνει το συναίσθημα. Μ’ αρέσει το συναίσθημα που διορθώνει τον κανόνα.
    Ζωρζ Μπρακ

    Μια ιστορία γενναιοδωρίας, δοτικότητας και μπερδεμάτων στους τρόπους συμπεριφοράς από την Κύπρια συγγραφέα Νικολέτα Καπίλλα, την Αργεντίνα εικονογράφο Μαρσέλα Καλντερόν και τις Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Σε μια πάροδο της λεωφόρου της Καλής Μέρας, βρίσκεται το μικρό μαγαζί της κυρίας Γενναιοδώρας, που διαθέτει ακόμα και για το πιο μικρό πορτοφόλι τα πάντα: μια αγκαλιά, ένα ζεστό φιλί, ένα χτύπημα στην πλάτη, ένα τσίμπημα στο μάγουλο, μια χειραψία. Κάθε πρωί, η κυρία Γενναιοδώρα καλημερίζει τους θησαυρούς της∙ το ροζ κουτί με τα φιλιά των φιλενάδων, το πράσινο με τα ρουφηχτά φιλιά της μαμάς, το βυσσινί με τα πεταχτά, το κόκκινα με τα ρομαντικά, ακολούθως τις κρεμάστρες με τις αγκαλιές όλων των ειδών, τα βαζάκια και τις σακούλες με τα υπόλοιπα αξεσουάρ.

    Ένα πρωί, η κυρία Γενναιοδώρα ανοίγει το μαγαζάκι και τα βλέπει όλα ανάστατα. Τα φιλιά, οι αγκαλιές, τα χαδάκια, οι χειραψίες βγαίνουν και ξεχύνονται στους δρόμους. Ακολουθεί χαμός. Η Μαρία Νοικοκυρίδου καλημερίζει τον εξάχρονο γιο της με μια χειραψία και εκείνος με ένα χασμουρητό και φιλί καληνύχτας. Η κυρία Δασκαλοπούλου υποδέχεται τα παιδιά στην τάξη ζουλώντας τα στο μαγουλάκι. Ο κύριος Καημενίδης υποδέχεται την απόλυση από το τον εργοδότη του με ένα “κόλλα το, δικέ μου”. Τα ίδια και χειρότερα σε στρατό, αστυνομία, δημαρχείο, ζαχαροπλαστεία. Όλοι τρέχουν στο μαγαζάκι της κυρίας Γενναιοδώρας να ζητήσουν εξηγήσεις. Τι έχει συμβεί τελικά; Και πώς θα μαζευτεί όλο αυτό;

    Εστιάζοντας

    Έξυπνη στη σύλληψή της ιστορία από τη Νικολέτα Καπίλλα που αναπτύσσει μια χαριτωμένη, με χιούμορ, σάτιρα καταστάσεων γύρω από τους τρόπους συμπεριφοράς και τις συμβάσεις τους, οι οποίες καθιστούν κάτι “φυσιολογικό”, κανονικό, αναμενόμενο ή “αφύσικο”, αγενές, απρεπές. Η κεντρική ηρωίδα, μια ευγενική, δοτική, γενναιόδωρη, όπως μαρτυρά και το όνομά της, κυρία, πέφτει θύμα μιας φάρσας των φιλιών, των αγκαλιών, των χειραψιών και όλων των εκφράσεων χαιρετισμού, φιλικότητας και αγάπης. Η συγγραφέας φανερώνει μια αλυσίδα κομικών, στα όρια του black humour, καταστάσεων οι οποίες δείχνουν το μέγεθος των παρεξηγήσεων που μπορούν να προκληθούν από ένα τέτοιο blackout. Αναποδογυρίζοντας τους κανόνες, μπορούμε να δημιουργήσουμε απίστευτο χάος και αυτό το χάος, θεωρώ, ότι επιχειρεί να φωτίσει η συγγραφέας.

    Νομίζω ότι αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα που στεφανώνει την ιστορία και όχι η γενναιοδωρία, όπως ο τίτλος μας προϊδέαζε. Όμως, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς τον υπαινιγμό “πώς θα ήταν ο κόσμος μας δίχως φιλιά, αγκαλιές και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, χωρίς την κανονικότητα του πρωινού φιλιού της μάνας ή του πατέρα στο παιδί. Τέλος, ως προς το κείμενο, ενδιαφέρον έχει η διάκριση των ειδών φιλιών ή αγκαλιών επί παραδείγματι. φιλιά καλημέρας, φιλιά φιλενάδων, ψεύτικα σματς σμουτς, ρουφηχτά της μαμάς, στο μέτωπο, φιλιά καληνύχτας, πεταχτά, ρομαντικά. Αυτή η καταγραφή των διαφορετικών φιλιών έχει μεγάλο ενδιαφέρον να τη δουν ομάδες παιδιών βιωματικά, να τα διακρίνουν, να τα καταγράψουν, να γελάσουν με κάποια επιτόπια αναπαράσταση που θα στήσετε.

    Η εικονογράφηση ανήκει στην Μαρσέλα Καλντερόν η οποία εξελίσσει τεχνικά και αισθητικά ολοένα και περισσότερο τις δουλειές της. “Μου αρέσει η μυρωδιά του γραφίτη, το άρωμα των ξύλινων μολυβιών, ο ήχος της κιμωλίας που πέφτει στα ύψη στο χαρτί, η υφή του ακρυλικού, η αίσθηση της γόμας, το μείγμα χρωμάτων που γεννιέται στην παλέτα και η φωτεινότητα ενός νέου λευκού φύλλου, αν και χρησιμοποιώ πάρα πολύ το tablet γραφικών μου για να ζωγραφίσω“, λέει η εικονογράφος φανερώνοντας την προτίμησή της στην ομορφιά των παραδοσιακών εργαλείων, δίχως να αποκηρύσσει την τεχνολογία. Οι εικόνες της διαπνέονται από παλ αποχρώσεις, μια ιδιαίτερη κίνηση, ήχους που σχεδόν ετοιμάζεσαι να ακούσεις, ακροβασία μεταξύ πραγματικού και ονειρικού.

    Για αναγνώστες από 4,5-5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η κυρία Γενναιοδώρα
    Συγγραφέας: Νικολέτα Καπίλλα
    Εικονογράφος: Marcela Calderon
    Εκδόσεις: Βιβλιοσκόπιο, Μάιος 2022
    Υπεύθυνη έκδοσης: Ασπασία Μπουλαμάτση
    Επιμέλεια: Αμαλία Ζουμπουλάκη
    Σελιδοποίηση: Σοφία Ζώρα
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 22,5 Χ 22,5
    ISBN: 978-618-5547-08-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular