More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΧαλδαϊκοί Χρησμοί: Η Μυστική Διδασκαλία του Νεοπλατωνισμού, του Τζορτζ Σ. Μιντ

    Χαλδαϊκοί Χρησμοί: Η Μυστική Διδασκαλία του Νεοπλατωνισμού, του Τζορτζ Σ. Μιντ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+   – Φιλοσοφία

    Αιτία ελομένου, θεός αναίτιος= Την ευθύνη την έχει αυτός που επιλέγει, ο θεός δεν είναι ο υπαίτιος.
    Πλάτων

    Ο George Robert Stow Mead γεννήθηκε το 1863 και πέθανε το 1933 στο Λονδίνο. Άφησε πίσω του πλούσιο έργο κυρίως για τον Νεοπλατωνισμό, τον Γνωστικισμό και τον Ερμητισμό. Η αναγνώριση που έλαβε από προσωπικότητες όπως ο Hermann Hesse, ο Carl Gustav Jung, ο W.B Yeats είναι μεγάλη, παρόλα αυτά παραμένει μια προσωπικότητα ελάχιστα γνωστή. “Όχι γιατί στερείται επιστημονικότητας“, σημειώνει ο διευθυντής της σειράς Γιώργος Ιωαννίδης στο προλογικό σημείωμα, “αλλά γιατί εκείνος επέλεξε να αποζητήσει βιωματικά τη Γνώση μέσα από τη Θεοσοφία“.

    Το παρόν βιβλίο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά πριν 113 χρόνια, το 1908 από τη Θεοσοφική Εταιρία, αποτελώντας μέρος του 8ου και του 9ου τόμου της εντεκάτομης σειράς βιβλίων Echoes from Gnosis που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Mead.

    Το ελληνικό πνεύμα ταξίδεψε και συναναστράφηκε πολλούς πολιτισμούς και λαούς. Οι Έλληνες στοχαστές κοίταξαν με μεγάλο ενδιαφέρον δύο κράτη της Ανατολής. Την Αίγυπτο και την Χαλδαία, περιοχές που θεώρησαν ότι είχαν ιδιαίτερο βάθος σε σοφές παραδόσεις. Το όνομα Χαλδαίος είναι ασαφές και επιστημονικά ανακριβές, καθώς αποτελεί ένα ελληνικό  συνώνυμο του Βαβυλώνιος. Αργότερα, το Χαλδαίος εξέλιξε τη σημασία του χρησιμοποιούμενο για Βαβυλώνιους διανοούμενους, ακολούθως για μάντεις και αστρολόγους. Οι Χαλδαίοι ιστορικά ήταν ένας σημιτικής καταγωγής λαός, φημισμένος για τις ιδιαιτέρως ξεχωριστές θρησκευτικές τελετές του.

    Οι Χαλδαϊκοί Χρησμοί αρχικά είχαν θεωρηθεί ως μια συλλογή ρητών προερχόμενων από την χαλδαϊκή σοφία. Ουσιαστικά οι Χαλδαϊκοί Χρησμοί είναι ένα βαθιά πνευματικό κείμενο που απασχόλησε σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοπλατωνισμού, όπως τον Πορφύριο και τον Ιάμβλιχο, καθώς και μεταγενέστερους φιλοσόφους όπως ο Μιχαήλ Ψελλός. Δεν είναι ένα ευκολοδιάβαστο κείμενο, αντιθέτως ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα δυσνόητο ποίημα, το νόημα των οποίων γίνεται ακόμα δυσκολότερο αφού από το αρχικό ποίημα δεν έχουν σωθεί παρά ελάχιστα αποσπάσματα.

    Η παρούσα έκδοση δεν αρκείται στην ανάγνωσή των χρησμών μέσα από τα μάτια της ύστερης πλατωνικής σχολής και των εκπροσώπων της, οι οποίοι κατά κύριο λόγο προσπαθούσαν να φέρουν το αρχικό ποίημα σε συμφωνία με τις δικές τους επεξηγήσεις πάνω στο δόγμα του Πλάτωνα και του Πλωτίνου. Ούτως ή άλλως, βέβαια, δεν έχουμε το καθαρό πρωτότυπο, το οποίο έχει αλλοιωθεί από τις παρεμβολές προϊόντος του χρόνου.

    Το ποίημα τοποθετείται κάπου στον 2ο μ.Χ. αιώνα και αποδίδεται στον Ιουλιανό τον Θεουργό, έναν περιπλανώμενο συριακής καταγωγής. Ο σημαντικός νεοπλατωνικός φιλόσοφος Πρόκλος, θεωρεί το έργο αυτό πολύ σημαντικό, αφού αποκαλύπτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφυσικής κοσμοθέασης για τη σχέση του Δημιουργού, του Πατέρα και Πηγή των Πάντων με τον κόσμο.

    Ο George Mead πραγματοποιεί μια διεξοδική ανάλυση των Χρησμών, καθώς παρατίθεται το σύνολο των αρχαίων αποσπασμάτων. Είναι μια διεισδυτική ανάλυση και ερμηνεία τους η οποία αποκαλύπτει σημαντικές όψεις του νεοπλατωνισμού, αυτής της ξεχωριστής μεταφυσικής και μυστικιστικής φιλοσοφικής σχολής που επί τουλάχιστον τρεις αιώνες έπαιξε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της σκέψης, των θρησκειών, του εσωτερισμού. Οι Χαλδαϊκοί Χρησμοί στόχευαν στην επίκληση του Υπέρτατου Όντος, αυτό που ο Ηράκλειτος αποκάλεσε “Εν και Παν”, ώστε με την υπερφυσική τους ισχύ να προειδοποιήσουν τον θεουργό για τα μελλούμενα. 

    “Αυτός είναι ο Πρώτος, άφθαρτος, αιώνιος, αγέννητος, αμετάβλητος, εντελώς ανόμοιος με οτιδήποτε άλλο, ο Δωρητής κάθε ομορφιάς, ο αδωροδόκητος, από όλους τους καλούς ο Άριστος, από όλους τους σοφότερους ο Πιο Σοφός∙ ο Πατέρας της ευνομίς και της αρετής είναι επίσης Αυτός, αυτοδίδακτος, και φυσικός, τέλειος, και σοφός, και ο μοναδικός Ευρετής της ιερής γνώσης και φύσης” (Ευσέβιος Καισαρείας, Ευαγγελική Προπαρασκευή, βιβλ. 1).

    Πόσο όμορφες λέξεις για να περιγραφεί ο Υπέρτατος!

    Και στο βιβλίο αυτό, οι αγαπώντες τη φιλοσοφία και τον εσωτερισμό θα βρουν πολλή ομορφιά και σκέψη και κατάδυση στα βάθη της ανθρώπινης διανόησης και ψυχής. Όσα η Πλατωνική μεταφυσική προστάζει.

    Εκδόσεις Δαιδάλεος.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Χαλδαϊκοί Χρησμοί: Η Μυστική Διδασκαλία του Νεοπλατωνισμού
    Συγγραφέας: George R. S. Mead
    Ατελιέ: Αντώνης Καραναύτης, Γιάννης Ερμείδης, Λυδία Χατζημάρκου
    Εκδόσεις: Δαιδάλεος, Ιούνιος 2021
    Μετάφραση: Μαριάννα Γκούντα
    Δ/νση έκδοσης: Βαλάντης Ναγκολούδης
    Δ/νση σειράς: Γιώργος Ιωαννίδης
    Σελίδες: 236
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-5298-39-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular