Σε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα των τελευταίων ετών στον χώρο του βιβλίου εξελίχθηκε η δράση “Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως“, η οποία ξεκίνησε από το ELNIPLEX και την ομάδα βιβλιοπωλείων “Είμαστε το βιβλιοπωλείο σου“, έλαβε την αναντίγραφη οπτική της δύναμη από τη σπουδαία αφίσα της κορυφαίας Φωτεινής Στεφανίδη που αφιλοκερδώς δημιούργησε ένα φως το οποίο κατέκλυσε το βλέμμα όποιου το αντίκριζε και πήρε φωτιά από μερικές χιλιάδες ανθρώπων που την έκαναν… πλημμύρα!
Η δράση εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα απρόσμενα τεράστιο κύμα φιλαναγνωσίας και προώθησης της αναγνωστικής κουλτούρας σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο που μέσα από πλατιά στήριξη φορέων, εκπαιδευτικών, εκδοτών, συγγραφέων και βιβλιοθηκών, κατέκλυσε αρχικά το διαδίκτυο και ακολούθως σχολικές αίθουσες, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, σπίτια, χώρους δουλειάς, παιδιατρικά νοσοκομεία κ.α.
Χίλιες πεντακόσιες αφίσες τυπώθηκαν, μπήκαν σε ειδικούς φακέλους και ταχυδρομήθηκαν αποκλειστικά με έξοδα του ELNIPLEX σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου. Το σύνθημα της καμπάνιας, η ημερομηνία και ο συμβολισμός επιλέχθηκαν από τον (γράφοντα) Απόστολο Πάππο, ενώ η ζύμωση και η σύμπραξη με τη άξια βιβλιοπώλισσα Χρυσούλα Καρολίδου αρχικά και την ομάδα “Είμαστε το βιβλιοπωλείο σου” ακολούθως έδωσε το πλάτος της πολυσυμμετοχικότητας αλλά και την κατεύθυνση στα πολλά μικρά βιβλιοπωλεία όλης της χώρας στη φιλαναγνωστική αυτή δράση. Ήταν μια κατεύθυνση που θέλαμε να δώσουμε και μια διάσταση που θέλαμε να αναδείξουμε.
Η ανατροφοδότηση που λάβαμε ήταν πλατιά και συγκλονιστική: νηπιαγωγεία χάριζαν βιβλία σε δομές ηλικιωμένων, μουσικά σχολεία της Μακεδονίας χάριζαν βιβλία σε φυλακές, σχολεία της άγονης γραμμής με ελάχιστους μαθητές αγωνιούσαν να βρουν 3 και 4 βιβλία για να τα διαβάσουν και να τα χαρίσουν, χωριά στην Κύπρο έφτιαχναν απίστευτες φιλαναγνωστικές συνθήκες, δράσεις από χαρισματικούς ανθρώπους κατέκλυσαν βιβλιοθήκες και σχολικές τάξεις, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί οργάνωσαν μαζικές ανταλλαγές βιβλίων μεταξύ τους στους χώρους εργασίας, βιβλιογιορτές έλαμψαν σε κάθε γωνιά.
Χιλιάδες βιβλία πωλήθηκαν εκείνες τις ημέρες για να τρέξουν όλες αυτές οι δράσεις. Πλέον, έχουμε κάνει όλοι μαζί ένα τεράστιο βήμα για να γίνει η 21η Δεκεμβρίου ο μεγάλος φιλαναγνωστικός θεσμός της Ελλάδας και της Κύπρου, η δική μας Βιβλιοπλημμμύρα. Σε μια Κύπρο όπου έγιναν καταπληκτικά πράγματα και όλη η εκστρατεία τέθηκε, κατόπιν μιας συγκλονιστικής κινητοποίησης της Cybby, του Κυπριακού Συνδέσμου, της Έλενας Περικλέους και όλων των προικισμένων συνεργατών, βιβλιόφιλων και συγγραφέων της Μεγαλονήσου, άξιων δημιουργών όπως η Αγγελική Χαλκιοπούλου, υπό την αιγίδα της υφυπουργού Πολιτισμού της Κύπρου.
Τώρα πια, η 21η Δεκεμβρίου είναι ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω. Θα είναι το μεγάλο γεγονός κάθε Δεκέμβριο σε όλους τους χώρους που το βιβλίο μπορεί να κινηθεί. Οι δράσεις και οι ιδέες που έγιναν και έχουν ήδη καταγραφεί είναι δεκάδες και θα συμπυκνωθούν σύντομα ώστε να δοθούν σε όλους. Παράλληλα θα γίνουν ενέργειες για να καταστεί εκείνη η μέρα ακόμα πιο δυναμική.
Σκέψεις
1. Γιατί έφτασε να υποστηριχτεί τόσο δυναμικά αυτή η δράση;
Το γιατί αυτό έχει πολλές απαντήσεις, όλες σωστές.
α) γιατί στην εκκίνησή της δεν είχε κανέναν χορηγό, κανέναν που να τη σκεπάσει.
β) γιατί το ίδιο το ELNIPLEX που την επικοινώνησε και την έτρεξε δεν την σκέπασε αλλά την άφησε στα χέρια όλων των ανθρώπων που ήθελαν να την αγκαλιάσουν
γ) γιατί η Φωτεινή Στεφανίδη, ο γράφων και όποιος άλλος έβαλε το χέρι του δεν αμείφθηκαν από πουθενά και δεν είδαν τίποτε υλικό πίσω από αυτό
δ) γιατί οι εκπαιδευτικοί, οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, όλοι όσοι κινούνται στις παρυφές του βιβλίου χρειάζονταν μια αφορμή για να αφήσουν την έμπνευση και την ενέργειά τους να ξεχυθεί παντού σαν ποτάμι
ε) γιατί την υποστήριξαν ωραίοι άνθρωποι και φορείς την κατάλληλη στιγμή, οι οποίοι κατάλαβαν ότι χρειαζόμασταν όλοι ένα γοητευτικό αλύχτισμα για να ακουστεί δυνατά η αγέλη των αθεράπευτων.
2. Ήταν μια δράση για να χαριστούν απλώς βιβλία;
Εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση που είδαν κάποιοι. Θεώρησαν ότι η δράση μας ήταν ότι ζητούσαμε από εκδότες ή άλλους φορείς να χαρίσουν βιβλία σε σχολεία, βιβλιοθήκες κτλ. Όχι! Το “Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως“, καθώς έχει τη βάση του στην εμπειρία του ELNIPLEX και στηρίχθηκε από πολλά μικρά βιβλιοπωλεία, δεν θα έκανε το λάθος να θέσει το βιβλίο στη βάση που το έχουν θέσει τόσοι και τόσοι, θεωρώντας το κάτι που πρέπει να χαρίζεται σωρηδόν.
Εμπνεόμενοι, όπως φανερώσαμε και ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή, από το Ισλανδικό έθιμο Jolabokaflod, θελήσαμε να το προσαρμόσουμε στην Ελλάδα, δίνοντάς του την έκταση σε όλο το μήκος και πλάτος της αναγνωστικής κουλτούρας. Να αγοράσεις ένα βιβλίο στους αγαπημένους σου, να αγοράσεις βιβλία για τα παιδιά σου, να αγοραστούν βιβλία από τους γονείς ή τους μαθητές και να τα ανταλλάξουν μεταξύ τους. Δεν θέλαμε, όμως, να μείνουμε μόνο στο εμπορικό-αγοραστικό σκέλος. Θέλαμε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν. Έτσι ανοίξαμε την πρόσοψη του εθίμου και προς τη δωρεά σε φορείς, σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν, αλλά μπορούν να χαρίσουν ένα βιβλίο που ήδη έχουν. Με αυτόν τον τρόπο το “Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως“, έγινε τόσο πλατύ, χώρεσε τους πάντες και έδωσε στο κίνημα της φιλαναγνωσίας και της αναγνωστικής κουλτούρας το εύρος της καθολικής εφαρμογής και της άρσης κάθε εμποδίου συμμετοχής.
3. Τι έπεται;
Αυτά που έπονται, είναι η γενίκευση αυτής της ημέρας, η αγκαλιά της από όλους, ακόμα κι εκείνους που δεν είδαν το πρόσημό της. Οι ενέργειές μας ήδη έχουν προσανατολισμό. Πλέον έχουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να πετύχουμε πράγματα. Γιατί αυτή την πρώτη φορά, είχαμε μόλις 25 μέρες για να γίνουν όσα έγιναν.
Το 2023 η εκστρατεία #diavazoume χάρισε σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και βιβλιοθήκες πάνω από 430 βιβλία, τα 230 εκ των οποίων πήγαν στην Βιβλιοθήκη Καρλοβάσου Σάμου που στεγάζεται στην ιστορική Πορφυριάδα Σχολή, ένα σπουδαίο κτίριο του νησιού με τεράστια ιστορία. Εκατόν πενήντα βιβλία χαρίστηκαν σε σχολεία και σε ανθρώπους που τα προωθούν σε σχολεία και απεστάλησαν με τις αφίσες της δράσης “Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως”.
Μόλις αρχίσαμε.