More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΤεχνολογίεςΦτιάξτε το δικό σας εκπαιδευτικό blog (μέρος γ' και τελευταίο)

    Φτιάξτε το δικό σας εκπαιδευτικό blog (μέρος γ’ και τελευταίο)

    Στο α’ μέρος της ανάρτησης είδαμε από το πως και που δημιουργούμε ένα blog, ποια είναι τα πρώτα ζητήματα που καλούμαστε να λύσουμε/αποφασίσουμε, τις πρώτες επιλογές στο στήσιμό του και γνωρίσαμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις εντός του πίνακα ελέγχου (Dashboard).

    Στο β’ μέρος της ανάρτησης είδαμε πως ανεβάζουμε, επεξεργαζόμαστε και τοποθετούμε φωτογραφίες εντός του κειμένου της ανάρτησής μας καθώς και τις περισσότερες επιλογές εμφάνισης (appearance) του blog μας.

    Στο σημερινό τελευταίο μέρος θα κινηθούμε περισσότερο στο επίπεδο των ιδεών.

    Τι να βάλω μέσα στο blog μου
    Καταθέτω ασφαλώς προσωπικές μου απόψεις ως blogger και διαχειριστής σελίδας εδώ και έξι χρόνια. 
    1. Αποφύγετε να αντιγράψετε άλλα site και blog του εκπαιδευτικού χώρου. Δώστε στο blog σας ταυτότητα. Το να κάνετε ένα ακόμα blog σαν τα 500 εκπαιδευτικού υλικού που υπάρχουν δε σας προσφέρει τίποτα και απλά θα το επισκέπτονται οι 50 φίλοι σας. Άποψή μου είναι λοιπόν να βάζετε ο,τι κάνετε ας πούμε στην τάξη σας αλλά και να εξειδικευτείτε σε ένα πράγμα που είστε καλοί και σας αρέσει, π.χ. στα μαθηματικά στο νηπιαγωγείο. Αυτό θα σας κάνει ελκυστικούς σε πολύ περισσότερο του αναμενόμενου κόσμο. 
    2. Αντιγράψτε το elniplex. Εντάξει, αστειεύομαι. Εννοώ όμως κάτι που μόνο το elniplex (αν και πλέον δεν είναι blog) τόλμησε και κατάφερε. Φτιάξτε ένα blog με…άλλους. Συμμαχήστε! Βρείτε 1-2 άτομα που εμπιστεύεστε, που εκτιμάτε και δημιουργήστε ένα ομαδικό, συνεργατικό blog. Οι δυσκολίες είναι προφανείς (αν δεν έχετε κάποιους που εμπιστεύεστε ή δεν συμπλέουν με τις δικές σας σκέψεις) αλλά τα οφέλη από την ομαδική δουλειά πολύ μεγαλύτερα.  Δημιουργήστε κάτι που θα έχει ευρύτερη απήχηση και δε θα είναι one man/woman show.
    3. Μην φτιάξτε blog μόνο για την αξιολόγηση. Ένα τέτοιο blog δε θα σας δώσει κανένα κίνητρο. Δε χρειάζεται να βάζετε αναρτήσεις κάθε μέρα. Μπορείτε όμως να ορίσετε μία μέρα την εβδομάδα (π.χ. κάθε Παρασκευή) και να ενημερώνετε το blog σας με το υλικό/σκέψεις/ιδέες της εβδομάδας που πέρασε. Έτσι, και δε θα σας παίρνει πολύ χρόνο και θα ζει στον απέραντο κόσμο των blog με μία σχετική τακτικότητα.
    4. Για την εμφάνιση τα είπαμε: πειραματιστείτε, δοκιμάστε αλλά…μην βάλετε 100 χρώματα (πάνω 2-3 είναι υπερβολή), μην φορτώσετε λαμπάκια και γκατζετάκια που φορτώνουν πολύ την εικόνα του blog σας, μην βάζετε 100 αγαπημένα blog σας ως προτεινόμενα (δεν περιμένει κανείς εμένα κι εσάς για να ανακαλύψει τους άλλους). 4-5, τα καλύτερά σας φτάνουν και περισσεύουν και το blog σας είναι ανάλαφρο στην όψη του.
    5. Σχεδιάστε στο χαρτί σας ένα μενού. Στην παρακάτω φωρογραφία βλέπετε ένα από τα πολλά σχέδια που έγιναν στο elniplex για μενού. Θα σβήσετε, θα προσθέσετε, κάπου θα καταλήξετε. Ορίστε λοιπόν 6-10 θεματικές που σας αρέσουν και μπορείτε να τις τροφοδοτείτε, βάλτε τους (αν υπάρχουν) υποενότητες και δομήστε ένα ωραίο, εύχρηστο μενού για εσάς αλλά κυρίως τους επισκέπτες σας.

    FINAL MENU2

    6. Εγγραφείτε στα google analytics για να παρακολουθείτε τα στατιστικά σας. Αυτό δε θα σας δώσει ούτε κανένα βραβείο, ούτε κάποια διαφήμιση. Θα σας δείξει όμως πόση απήχηση έχει το blog σας. Αν δείτε πολύ χαμηλά νούμερα κάτι πρέπει να αλλάξετε. Ίσως τη συχνότητα που αναρτάται (αν είναι πολύ αραιή), ίσως τις κοινοποιήσεις σε ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές ομάδες στο facebook, ίσως κάτι άλλο που θα το βρείτε εσείς. Στο google analytics θα βρείτε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία όπως συνολικές επισκέψεις, μοναδικούς χρήστες, επισκέψεις σε κάθε σας ανάρτηση κτλ.
    7. Φτιάξτε μια σελίδα στο facebook. Αν θέλετε να προωθήσετε λίγο περισσότερο τη δουλειά του blog σας, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε μία σελίδα με ίδιο όνομα εκείνο του blog σας και να αναζητήστε funs που θα ακολουθούν τις δημοσιεύσεις σας.

    Bonus
    Ένα πολύ εύκολο και απλό προγραμματάκι επεξεργασίας εικόνων είναι το fotomix. Δε θα σας κάνει τις απίστευτες ομορφιές του photoshop αλλά για πρώτη επαφή είναι ο,τι πρέπει για την επεξεργασία των εικόνων σας.
    Κατεβάστε το από αυτήν την διεύθυνση.
    Το πρώτο περιβάλλον που θα δούμε όταν το ανοίξουμε είναι περίπου αυτό. Και λέω περίπου γιατί το δικό μου είχε ήδη κάποιες επιλογές όπως το μαύρο που βλέπετε. Ας δούμε πως δουλεύει:

    1. Start a new empty project. Πατώντας το, μηδενίζετε τις προηγούμενες ρυθμίσεις και ξεκινάτε νέα φωτογραφία με διαφορετικές ρυθμίσεις. Αν ας πούμε φτιάχνετε συνεχώς παρόμοιες φωτογραφίες, μην το πατήσετε ποτέ. Το πρόγραμμα κρατάει πάντα την τελευταία σας δουλειά (ρυθμίσεις κτλ).
    2. Η τρίτη επιλογή (Artificial) είναι αυτή θα σας χρειαστεί στο 90% των περιπτώσεων. Με τον καιρό δείτε και τις άλλες. Αλλά για αρχή μείνετε σίγουρα εδώ.
    3. Εδώ καθορίζουμε το μέγεθος. Πατώντας το μας ανοίγεται ένα πλαίσιο όπου ορίζουμε το μέγεθος της φωτογραφίας μας. Αν επιλέξουμε στο πλαίσιο που θα μας ανοιχτεί την επιλογή custom size, προσδιορίζουμε εμείς τα χαρακτηριστικά (μέγεθος κτλ). Είναι πολύ χρήσιμο αυτό. Κάτω τώρα: αν είναι τσεκαρισμένο το Maintain aspec tratio, το πρόγραμμα διατηρεί την αναλογία στη φώτο σας. Αν εσείς ας πούμε επιλέξετε width 500, αυτό θα προσαρμόσει ανάλογα το Height (ύψος της φωτογραφίας). Αν όμως το αποκλικάρετε, τότε θα μπορείτε να ορίσετε μόνοι σας και το μήκος και το ύψος της φώτο σας. Όταν ορίσετε το επιθυμητό μέγεθος, πατάτε οκ, κάτω αριστερά.
    4. Επιλέγουμε το μεσαίο V-shade για να ορίζουμε εμείς και τις δύο πλευρές στο χρώμα του φόντου μας.
    5. Shade colors: επιλέγουμε χρώμα για αριστερά και δεξιά του φόντου μας. Συνήθως επιλέγουμε το ίδιο χρώμα εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπου θέλουμε διαφοροποίηση, σκιά κτλ.

    fotomix13

           6. Αδιάφορα για την ώρα. Πειραματιστείτε όταν θα είστε πιο έμπειροι.
           7. FOREFROUND: εδώ φεύγουμε από το φόντο και πάμε στο μπροστά μέρος της φώτο μας. Μόλις το πατήσετε μεταφέρεστε στο παρακάτω περιβάλλον.

    fotomix14

    Το elniplex που βλέπετε είναι μια φώτο που έχω φορτώσει, κάπως έτσι θα βλέπετε (στο κέντρο δηλαδή) όποια φώτο φορτώνετε μέσα. Για να φορτώσετε κάποια φώτο, πατάτε πάνω αριστερά που γράφει open και επιλέγετε από τον υπολογιστή σας μια φώτο. Πατάτε οκ. Η φωτογραφία μπαίνει στο πρόγραμμα όπως τώρα το elniplex. Υπάρχουν και αρκετές άλλες επιλογές και επεξεργασίες σε αυτή τη σελίδα αλλά για την ώρα αγνοήστε και πειραματιστείτε αργότερα.

    1. Πατώντας την επόμενη επιλογή πάνω (composition), φεύγουμε από το μπροστά μέρος και πάμε στη σύνθεση: εδώ μπορούμε να προσθέσουμε κείμενο κτλ. Το κείμενο το προσθέτω πατώντας πάνω αριστερά που λέει add text. Πατώντας αυτό θα σας εμφανιστούν επιλογές γραμματοσειράς, μεγέθους, χρώματος κτλ. Επίσης τα γράμματά σας μπορείτε να τα περιστρέψετε. Όταν τελειώσουμε πατάμε οκ και το κείμενο που γράψαμε μπαίνει στο κείμενο. Μην προσθέτετε μεγάλο κείμενο γιατί θα γίνει σαν το γάμο του καραγκιόζη.
    2. Μη δίνετε σημασία επί του παρόντος.
    3. Όταν έχετε τελειώσει ο,τι θέλετε και είναι έτοιμη η φώτο σας, πατάτε σε αυτό (finish) και έπειτα επιλέγετε αριστερά το Save και σώζετε τη φώτο σας όπου θέλετε και με όποιο όνομα θέλετε
    4. Είναι ο χώρος όπου απεικονίζετε η φώτο σας και ο,τι κάνετε με αυτήν.

    Καλή επιτυχία σε ο,τι επιχειρήσετε. Καλή αντάμωση.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular