Ο ήρωας της ιστορίας αποφασίζει κάποτε πως θέλει να είναι ευτυχισμένος. “Η ευτυχία είναι απόφαση” δε λένε οι σοφοί; Ε! Κάπως έτσι ρώτησε τους γονείς του. Η μαμά ήταν ορθή κοφτή και μάλλον… προσγειωτική (“ο κόσμος είναι σκληρός, είσαι ακόμη μικρός”). Ο μπαμπάς δεν είπε ούτε κουβέντα, δύσκολο θέμα για συζητήσεις με μικρά παιδιά η ευτυχία. Έτσι, πήγε και στη σοφή του τη γιαγιά που τον συμβούλευσε… διαφορετικά: “Τα τρία γουρουνάκια θα πρέπει να συναντήσεις… Κανείς άλλος δεν μπορεί να σου δώσει συμβουλή σωστή για να γίνεις ευτυχισμένος αληθινά.”
Το πρώτο γουρουνάκι ζούσε μόνο του σε ένα αχυρένιο σπίτι στην παραλία. Ξεγνοιασιά, αιώρες, παραλίες, αμμουδιές, χυμοί δροσεροί, ήλιος, δροσιά και καθισιό. Λες εδώ να είναι η ευτυχία; Το δεύτερο σε ένα ξύλινο σπίτι στο δάσος με την οικογένειά του και τα είκοσι σκυλιά του, τις έγνοιες, τις φροντίδες και τα τρεξίματά του. Λες μήπως εδώ να είναι η ευτυχία; Το τρίτο γουρουνάκι στον ψηλό πύργο της πόλης από τσιμέντο και γυαλί και με χρήμα… πολύ! Με υποκλίσεις μπροστά του, δόξα, δεξιώσεις κι εξοχικά πολλά.
Μ’ αυτή τη σειρά, ο μικρός ήρωας, γέμισε την τσάντα του και κίνησε για τα τρία γουρουνάκια αναζητώντας τον τρόπο να γίνει ευτυχισμένος. Πήγε στα τρία γουρουνάκια. Του είπαν το καθένα το μυστικό της ευτυχίας τους. Κανένα δεν ήταν ατόφιο και ολόκληρο. Γιατί συνταγές δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως πράγματα που τη φτιάχνουν αν ενωθούν μαζί. Και τότε ένα κομμάτι της ίσως να έχει γίνει δικό σου.
Η Ιωάννα Μπαμπέτα γράφει για την πετυχημένη και πολυάριθμη σειρά Μικρές Καληνύχτες για δεύτερη φορά, μετά τον Βασιλιά Λύκο. Μια ιστορία για την εξιχνίαση της ευτυχίας, τα μέρη και τις καταστάσεις της ζωής όπου κρύβεται και συχνάζει. Με αφήγηση ομοιοκατάληκτη και ευχάριστη, προσεγγίζει ένα δύσκολο -μα πόσο επίκαιρο για τα σημερινά πολυπληθή νευρωτικά παιδιά- θέμα διατηρώντας μια ισορροπία ανάμεσα στον ευρύτερο χαρακτήρα της εκδοτικής σειράς (δε θέλει να σε ξαγρυπνήσει αλλά να σε κάνει να χαμογελάσεις γλυκά πριν κοιμηθείς) αλλά και τον προβληματισμό της περί ευτυχίας τον οποίο ντύνει με ένα πέπλο σύνθεσης. Η ευτυχία δεν είναι ένα πράγμα, δεν είναι μονοδιάστατη, δεν είναι μία μόνο, δεν είναι “αυτό και τέλος.”
Η εικονογράφηση της Ράνιας Βαρβάκη ανεμοστροβιλικά χρωματιστή, ζωντανή και ρεαλιστική στέκεται στο ευχάριστο ύψος του κειμένου προσπαθώντας να μην κουράσει το βλέμμα του αναγνώστη.
Και τελικά… ρωτήστε τα παιδιά πριν διαβάσετε αυτό το παραμύθι: “που βρίσκεται η ευτυχία;”, “τι σας κάνει ευτυχισμένους;”, “που ζει η ευτυχία και πώς είναι το σπίτι της;” Και “αν σας καλούσε μια μέρα η ευτυχία να κοιταχτείτε στον καφρέφτη και την βλέπατε πίσω σας να σας χαμογελά, πώς θα ήταν άραγε η μορφή της;”
Κι αν μπορέσετε να της φτιάξετε και το πορτρέτο της (της ευτυχίας), τότε θα έχετε κάνει ένα βήμα μαζί με τα παιδιά για να τη συναντήσετε κάτι στιγμές. Να, όπως αυτή που θα τα δείτε να την αποτυπώνουν…
Τα αποφθέγματα των 3 γουρουνιών και ο διάδρομος της συνείδησης
Νομίζετε ότι τα τρία γουρουνάκια έζησαν μόνο μέσα στα παραμύθια, όπως ας πούμε αυτό της Ιωάννας Μπαμπέτα; Ω, όχι! Έζησαν για χιλιάδες χρόνια μέσα στο σώμα και το νου των μεγάλων σοφών της γης, των μεγάλων ευτυχισμένων και δυστυχισμένων. Και δε μιλάω στον αέρα. Να η απόδειξη.
Το πρώτο γουρουνάκι είπε: “Η ζωή μου δεν έχει σκοπό, δεν έχει κατεύθυνση, δεν έχει στόχο, δεν έχει νόημα, και όμως είμαι ευτυχισμένος. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Τι κάνω σωστά;’
Charles M. Schulz, Αμερικανός σχεδιαστής κόμικς
Το δεύτερο γουρουνάκι είπε: “Πραγματική ευτυχία είναι όταν το πρωί με όρεξη πας στη δουλειά σου, και το βράδυ με όρεξη πας στο σπίτι σου.”
Ναζίμ Χικμέτ, Τούρκος ποιητής
Και το τρίτο γουρουνάκι τους απάντησε: “Το χρήμα δεν μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους, όμως είναι το μόνο που μπορεί να μας αποζημιώσει αν δεν είμαστε.”
Jacinto Benavente, Ισπανός συγγραφέας
Ύστερα τα τρία γουρουνάκια, παρέα με άλλους σοφούς του κόσμου έστησαν έναν διάδρομο της συνείδησης. Ήτοι, δυο αντικριστές γραμμές παιδιών (και σοφών). Στη μία στέκονται οι υπέρμαχοι της ευτυχίας, στην άλλη οι κατήγοροί της. Ο ήρωας (ένα παιδί κάθε φορά) περπατά στο διάδρομο όπου ο καθένας του ψιθυρίζει κάτι υπέρ ή κατά της ευτυχίας. Ο ήρωας τελειώνοντας το διάδρομο πρέπει να αποφασίσει από ποιον πείστηκε κι αν θέλει να είναι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος.
Στο διάδρομος της συνείδησης των σοφών έλαβαν μέρος ο Βολταίρος, ο Καζαντζάκης, ο Σω, ο Τσέχωφ και άλλοι εκλεκτοί του κόσμου. Ιδού:
“Αποφάσισα να είμαι ευτυχισμένος επειδή κάνει καλό στην υγεία.”
Βολταίρος, Γάλλος φιλόσοφος
“Οι άνθρωποι δεν προσέχουν αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, όταν είναι ευτυχισμένοι.”
Άντον Τσέχωφ, Ρώσος συγγραφέας
“Δεν έχουμε δικαίωμα να καταναλώνουμε την ευτυχία, όταν δεν την παράγουμε.”
Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, Ιρλανδός συγγραφέας
“Η ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις, αλλά κάτι που θυμάσαι.”
Oscar Levant, Αμερικανός πιανίστας
“Η ευτυχία απάνω στη γης είναι κομμένη στο μπόι του ανθρώπου. Δεν είναι σπάνιο πουλί να το κυνηγούμε πότε στον ουρανό, πότε στο μυαλό μας. Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας.”
Νίκος Καζαντζάκης, από την “Αναφορά στον Γκρέκο”
“Τι θα πει ευτυχία; Να ζεις όλες τις δυστυχίες. Τι θα πει φως; Να κοιτάς με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια.”
Νίκος Καζαντζάκης
“Αν έχετε μια ευγενική ψυχή, θα καταλάβετε μια μέρα πως η μόνη δυνατή ευτυχία είναι η προσφορά του εαυτού σας.”
Γιώργος Θεοτοκάς
“Η ευτυχία προϋποθέτει πως αρνείσαι να δεις τον κόσμο έτσι όπως πραγματικά είναι.”
Eric-Emmanuel Schmit, Γάλλος συγγραφέας
“Η μεγαλύτερη ευτυχία που μπορεί να έχεις είναι να ξέρεις ότι η ευτυχία δεν σου είναι απαραίτητη.”
William Saroyan, Αμερικανο-αρμένιος συγγραφέας
“Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι φαίνεται πως είναι αυτοί που δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο λόγο να είναι ευτυχισμένοι εκτός από το ότι είναι.”
William Ralph Inge, Βρετανός ακαδημαϊκός
“Ευτυχία είναι όλοι και όλα που έχουν αγαπηθεί από σένα.”
Charles M. Schulz, Αμερικανός σχεδιαστής κόμικς
“Αυτό είναι ευτυχία, να αφομοιωθείς μέσα σε κάτι πλήρες και μεγάλο.”
Willa Cather, Αμερικανίδα συγγραφέας
“Όχι σε ένα άλλο μέρος, αλλά σ’ αυτό το μέρος
όχι σε μια άλλη ώρα, αλλά αυτήν την ώρα.”
Walt Whitman, Αμερικανός ποιητής
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ | |
---|---|
Τίτλος: | Τα γουρουνάκια της ευτυχίας |
Συγγραφέας: | Ιωάννα Μπαμπέτα |
Εικονογράφηση: | Ράνια Βαρβάκη |
Εκδόσεις: | Μεταίχμιο, Σεπτέμβριος 2015 |
Σειρά: | Μικρές καληνύχτες |
Σελίδες: | 144 |
Μέγεθος: | 14 Χ 21 |
ISBN: |
978-960-566-177-9
|