Το Μάντσεστερ είναι μία από τις πέντε πρώτες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου που αποτελούν προορισμό για τους χιλιάδες πρόσφυγες που περνάνε στο μεγάλο νησί ζητώντας άσυλο, πίσω από τη Γλασκώβη, το Μπέρμινγχαμ, το Λίβερπουλ και το Κάρντιφ. Οι αριθμοί είναι παρόμοιοι και για τους μετανάστες που εγκαθίσταται πιο μόνιμα σε κάποια πόλη της Μεγάλης Βρετανίας.
Προσπαθώντας να βοηθήσουν αυτή τη συνύπαρξη, το Δημοτικό Συμβούλιο του Μάντσεστερ στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος αλφαβητισμού στέλνει δωρεάν βιβλία σε περίπου είκοσι σχολεία όπου φοιτούν παιδιά από διάφορες χώρες. Βιβλία που αντικατοπτρίζουν καλύτερα αυτή τη φυλετική ποικιλομορφία, καθώς διάφορες έρευνες (γιατί εκεί και σε κάθε σοβαρή χώρα γίνονται συνεχώς έρευνες ιχνηλάτησης της κοινωνίας) καταδεικνύουν ότι οι εθνοτικές μειονότητες υποεκπροσωπούνται στην παιδική λογοτεχνία με ένα ποσοστό περίπου 8%.
Κι ερχόμαστε να κοιτάξουμε κατάματα το σημαντικό. Τα παιδιά επιζητούν στα βιβλία ήρωες που τους μοιάζουν, ήρωες που θέλουν να γίνουν σαν αυτούς, ήρωες με κοντινά προβλήματα και συναισθήματα και κόσμους με τους δικούς τους. Θέλουν να δον εαυτό τους να αντικατοπτρίζεται με κάποιον τρόπο. Αν είσαι λευκός και διαβάζεις 92% βιβλία με μαύρους επί χρόνια, πώς θα αισθανθείς άραγε; Γιατί τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι ερευνητές παιδικής λογοτεχνίας λένε ότι υπάρχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να διαβάσεις βιβλίο με ήρωα ένα ζώο από ό,τι βιβλίο με ήρωα ένα μη λευκό ήρωα.
Ο δήμος του Μάντσεστερ έστησε την εκστρατεία Read Manchester μέσω της οποίας 24 σχολεία θα λάβουν 25 βιβλία το καθένα όπου η διαφορετικότητα αποτυπώνεται ήδη από τους ήρωες και όχι ως σύνθημα και διδαχή. “See Myself In Books” λέγεται το πρόγραμμα και αυτό ευελπιστούν ότι θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τους εαυτούς τους μέσα στο σύνολο, αλλά και τους άλλους.
Στο Μάντσεστερ υπάρχουν δύο τεράστιοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, η Γιουνάιτεντ και η Σίτι (πρωταθλήτρια Αγγλίας και Ευρώπης το 2023). Ένας ποδοσφαιριστής της πρώτης, ο Μάρκους Ράσφορντ ίδρυσε μία λέσχη βιβλίου για να βελτιώσει την εκπροσώπηση των μειονεκτούντων παιδιών και να ενισχύσει την εκπροσώπησή τους στα βιβλία. Ο εκδοτικός Macmillan θα δωρίσουν 50.000 βιβλία. Και τώρα κάντε την αυτονόητη ερώτηση: ποιος Έλληνας αθλητής δώρισε χρήματα για να φτιαχτεί, εξοπλιστεί ή αναβαθμιστεί μια βιβλιοθήκη, έστω στο χωριό ή πόλη καταγωγής του; Ξέρετε τι σημαίνει 10 χιλιάδες ευρώ που κάποιοι τα βγάζουν σε μία μέρα; Σημαίνει αγορά χιλίων βιβλίων. Τελεία και παύλα. Από το Μάντσεστερ στην Αθήνα. Μια σκέψη δρόμος.