More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΣτην Τζεραλντίν ΜακΚόρκραν το σημαντικότερο βρετανικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας

    Στην Τζεραλντίν ΜακΚόρκραν το σημαντικότερο βρετανικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας

    Η Βρετανίδα συγγραφέας Τζερλαντίν ΜακΚόρκραν κέρδισε το μετάλλιο CILIP Carnegie 2018, το παλαιότερο βρετανικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, με το βιβλίο Where the world ends. Είναι η δεύτερη φορά που η ΜακΚόρκραν κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο, τριάντα χρόνια μετά το πρώτο μάλιστα, ενώ ο Καναδός εικονογράφος Σίδνεϊ Σμιθ κέρδισε το πρώτο του Kate Greenaway μετάλλιο του με το Town is by the sea.

    Το βιβλίο της ΜακΚόρκραν είναι εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία επιβίωσης μιας ομάδας αντρών και αγοριών στο αρχιπέλαγος Σεντ Κίλντα στη Σκοτία, μια αφιλόξενη και απομακρυσμένη θάλασσα που μοιάζει με την άκρη του κόσμου.

    Η τελετή έγινε στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου με παρουσιαστή και οικοδεσπότη τον June Sarpong. Τα βραβεία CILIP Carnegie και Greenaway θεωρούνται ως τα σημαντικότερα βραβεία στην παιδική λογοτεχνία της Βρετανίας και τα μοναδικά που κρίνονται από τους βιβλιοθηκονόμους των παιδικών βιβλιοθηκών.

    Η ΜακΚόρκραν δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα βάλλοντας κατά της πολιτικής ορθότητας και της παιδιάστικης γλώσσας που χρησιμοποιούν πολλά παιδικά βιβλία. Η ΜακΚόρκραν αναφέρθηκε στην συνήθεια πολλών εκδοτών να αποφεύγουν τις δύσκολες λέξεις με το σκεπτικό ότι ένα παιδί δεν θα τις καταλάβει. «Μα δεν θα τις καταλάβουν ποτέ, αν δεν τις διαβάσουν», σχολίασε βλέποντας να ακουμπά και την ίδια το φάντασμα των δύστροπων εκδοτών που περικόπτουν το σύνθετο λεξιλόγιο για να μην ζορίζονται τα παιδιά.  Μα δεν στάθηκε μόνο στο λεξιλόγιο η ΜακΚόρκραν. Αναφέρθηκε και στην πολιτική ορθότητα που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική στις μέρες μας: «Όταν ένα βιβλίο πρόκειται να πουληθεί σε σχολεία, έχεις μια λίστα από πράγματα που είναι μη αποδεκτά: όχι μάγισσες, όχι δαίμονες, όχι αλκοόλ, όχι θανάτους, όχι θρησκεία. Αυτό πραγματικά περιορίζει το τι μπορείς να γράψεις», ενώ έφερε ως παράδειγμα τα κλασικά παραμύθια που διαβάζουν τα παιδιά του νηπιαγωγείου τα οποία βρίθουν τρομακτικών σκηνών.

    Οι λέξεις ενδυναμώνουν τα παιδιά για να υπερασπιστούν τις πεποιθήσεις τους και τα ενθαρρύνουν να διαμορφώνουν τον κόσμο γύρω τους, τόνισε η συγγραφέας.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular