More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΗθοποιοί-ΣκηνοθέτεςΣτέφη Θεοδότου: Δε θυμάμαι κάτι στη ζωή μου να μη λύθηκε με...

    Στέφη Θεοδότου: Δε θυμάμαι κάτι στη ζωή μου να μη λύθηκε με εξίσωση την αγάπη (Πανδημία της Αγάπης)

    Η πολυτάλαντη διευθύντρια του Εργαστηρίου Δημιουργικής Έκφρασης «ΔΡώΜΕΝΑ», Στέφη Θεοδότου, μας μιλά για τη δική της πανδημία με την ευχή να επικρατήσει παντού. Είναι η Πανδημία της Αγάπης, το νέο της τραγούδι που προσπαθεί να εξισορροπήσει την αρνητικότητα που ορμάει από παντού.

    #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX

    Πανδημία της αγάπης. Ένα νέο τραγούδι στο οποίο υπογράφεις στίχους και μουσική. Ποια ανάγκη σε ώθησε να γράψεις ένα τέτοιο τραγούδι;

    Από τη μέρα που ξεκίνησε η τρικυμία του covid-19, μας καταβρέχει απογοήτευση, θυμός, ανασφάλεια, σύγχυση. Επιπλέον, έχουν προκύψει τρομερές συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων – σαν να έχει μετατραπεί η γη σ’ ένα τεράστιο ναρκοπέδιο και καθημερινά ξεσπούν από μικροσκοπικές, μέχρι αχανείς εκρήξεις. Παρατηρώντας το όλο αυτό, αφενός νιώθω μια αμέριστη συμπόνια και κατανόηση, αφετέρου δε η ψυχολογία μου βρίσκεται σε μία πολύ διαφορετική κατάσταση. Έτσι, προέκυψε μέσα μου μια τεράστια ανάγκη, η συμπόνια και η θετική μου διάθεση να μετατραπούν σε δράση.

    Προσπάθησα, λοιπόν, να βάλω ένα λιθαράκι στο να εξισορροπήσω αυτήν την θλιβερή κατάσταση, με όλα τα όμορφα δεδομένα που υπάρχουν στις ζωές μας. Μην ξεχνάμε ότι συνεχίζουν χώρες εν μέσω πανδημίας να βρίσκονται σε πολέμο, να υπάρχουν πρόσφυγες, άνθρωποι να μην έχουν ένα ζεστό σπίτι όπως έχουμε εμείς να περάσουμε την καραντίνα και το κουβάρι με τις κακουχίες της ζωής δε συμμαζεύεται. Νιώθω, λοιπόν, ότι χρειαζόμαστε να δούμε με τα μάτια της καρδιάς. Αν ο μεγεθυντικός φακός, που τον βλέπουμε και στο βίντεο του Pandemy of Love και που έχουμε στρέψει στα δεινά που περνάμε, στραφεί προς τα έξω, ίσως μπορέσουμε να σχετιστούμε πιο λειτουργικά με τους ανθρώπους, αναδύοντας την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Ίσως εστιάσουμε στο να δώσουμε αγάπη και να πάρουμε αγάπη. Άλλωστε, όλο αυτό μαζί το περνάμε. Είναι μια ευκαιρία να καλλιεργήσουμε την αυτοαποδοχή και την ενσυναίσθηση έναντι της αλλοτρίωσης και του διαχωρισμού.

    Γιατί επέλεξες αγγλικό στίχο;

    Η ανάγκη μου ήταν, αυτό το μήνυμα να φτάσει σε κάθε άνθρωπο που το χρειάζεται σε κάθε γωνιά του κόσμου, σε κάθε αυτί, να μπορέσει να χαϊδέψει κάθε μάγουλο, να γίνει ένα φιλί και μια αγκαλιά τώρα που μας λείπει η επαφή, να γίνει ένα στήριγμα τώρα που εκλείπει το κουράγιο. Η επιλογή της διεθνούς γλώσσας, ήταν ο τρόπος μου να αφιερώσω το τραγούδι “σε όλους”, όπως αντιστοιχεί στην Αγάπη. Επίσης, στάθηκε ως ένας επιπλέον τρόπος να δώσω τη δυνατότητα στο μήνυμα που φέρει να εκπληρώσει τον προορισμό του και τον λόγο ύπαρξής του, ταξιδεύοντας παντού.

    Αλλωστε η Αγάπη δεν έχει όρια – είναι σαν τον ασύνορο και απέραντο ουρανό. Η Αγάπη τρέχει με λαχτάρα κι ανεμπόδιστα, όπως το παιδί ανάμεσα στις σημαίες στο βίντεο του Pandemy of Love. Κι έτσι έτρεξε και τρέχει ο Covid-19, σε όλο τον κόσμο, χωρίς καμία διάκριση. Η Αγάπη όμως είναι πιο δυνατή και τρέχει γρηγορότερα. Ας εξαπλώσουμε την “Πανδημία της Αγάπης”, για να εξολοθρεύσουμε τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, αλλά και τις σωματικές. Όταν σ’ αγαπώ, σε προσέχω – φροντίζω να προστατέψω την υγεία σου.

    Στο Pandemy of love  απομακρύνεσαι από τη γκρίνια και το αρνητικό και βάζεις μπροστά την αγάπη, τον άνθρωπο, τις σχέσεις μεταξύ μας. Είναι μια φιλοσοφία διαχείρισης της πανδημίας θα έλεγα…

    Χαίρομαι πολύ που το εισέπραξες! Είναι μια πλευρά της αλήθειας, αρκεί να την επιλέξουμε. Τις δυσκολίες της ζωής μπορούμε να τις ξεπεράσουμε, αντλώντας δύναμη από την ψυχή μας. Εμείς φτιάχνουμε την καθημερινότητα και τη ζωή μας κατά το μεγαλύτερο μέρος τους. Αν είμαστε ανοιχτοί, θα δούμε ανεκμετάλλευτες επιλογές που είναι μπροστά στα μάτια μας και θα δημιουργήσουμε καινούριες. Είναι μια αποκαλυπτική διαδικασία που κρύβει μαγεία.

    Είναι η αγάπη η απάντηση σήμερα σε κάθε ερώτηση;

    Με εξιτάρει η ερώτησή σου να τη μετατρέψω σε παιχνίδι με τις θεατρικές ομάδες που συντονίζω! Επομένως θα μπορώ να σου πω και σε δεύτερο χρόνο μετά τις ανακαλύψεις μας, μιας και το βιώμα φέρει τη γνώση. Όμως, σκανάροντας τα βιώματά μου μέχρι τώρα, θα τολμήσω να πω ναι. Αντίστοιχα η έλλειψη αγάπης, είναι αυτή που γεννάει τα προβλήματα, τις πιο μεγάλες αδικίες και τους πιο επικίνδυνους διαχωρισμούς. Δε θυμάμαι κάτι στη ζωή μου να μη λύθηκε με εξίσωση την αγάπη. Ακόμη και σε μια μεγάλη αναπόφευκτη απώλεια, μπορεί να πονάς, επειδή αγάπησες πολύ αυτόν που έφυγε και γι’ αυτό να θυμώνεις, αλλά μετά από καιρό, η αγάπη σου γι’ αυτόν μένει η πιο ζωντανή ανάμνηση.

    Είσαι πολυτάλαντη Στέφη. Μοιάζει σα να σου έφραξαν το δρόμο προς το θέατρο και βρήκες τρόπο να εκφραστείς…

    Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τα γλυκά σου λόγια. Θα σου μιλήσω με όλη μου την ειλικρίνεια. Γράφω από παιδί και δε γράφω πάντα μόνο ευχάριστα κι αισιόδοξα. Όλα τα άσχημα που μου έχουν συμβεί στη ζωή μου-και δεν είναι λίγα, έχουν μετουσιωθεί σε στίχους και μελωδίες κι είναι όλα κρυμμένα σε ένα μπαούλο στο σπίτι μου, γιατί πάντα φοβόμουν την έκθεση ενός τόσο ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου, παρόλο που η καρδιά μου λύσσαγε να μοιραστεί. Τώρα πια όμως δε φοβάμαι, τώρα οχυρώθηκα και είμαι έτοιμη σιγά σιγά να τα μοιραστώ με τον κόσμο. Και μάντεψε τι με έκανε να οχυρωθώ… η Αγάπη. Κι όχι μόνο η Αγάπη των δικών μου ανθρώπων, αλλά κι η Αγάπη μου για εκείνο το μικρό κοριτσάκι μέσα μου, που έχει ανάγκη να χαμογελάει και περιμένει να του πω “Μη φοβάσαι. Μπορείς. Αξίζεις.” Η Αγάπη που υποχρεούμαστε να δίνουμε όλοι στον εαυτό μας.

    Το θέατρο, η τέχνη, είναι στους τομείς που υποφέρουν περισσότερο από την τρέχουσα κατάσταση. Μπορούσε να γίνει αλλιώς; Τι συμβαίνει με τα θέατρα σε άλλες χώρες;

    Ο Πολιτισμός και γενικώς ότι αφορά τη συνεύρεση μεγάλου αριθμού ανθρώπων, ειδικά σε κλειστούς χώρους έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Μέσα σε αυτό όμως, να που βρίσκουμε εναλλακτικές διεξόδους. Εννοείται πως τίποτα δεν αντικαθιστά την δια ζώσης επαφή, δε μπορώ όμως να μην είμαι ευγνώμων που εν έτει 2020 εισπράττουμε και αξιοποιούμε τα ωφέλη της τεχνολογίας, έτσι ώστε και επικοινωνούμε, εκφραζόμαστε, δημιουργούμε και δεν απομονωνόμαστε, όπως συνέβαινε σε άλλες πανδημίες ανά τους αιώνες. Βλέπουμε τώρα, λοιπόν, παγκοσμίως ότι στις περιόδους του lockdown ανθίζει το διαδικτυακό θέατρο και οι on line παραστάσεις, που γι’ αυτό το διάστημα, είναι βάλσαμο. Προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο είναι ανοιχτός και ο άνθρωπος να δεχθεί μια απρόσμενη αλλαγή και να προσαρμοστεί, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του, ξεκινώντας από την επιβίωση μέχρι και την ανάγκη της αυτοπραγμάτωσης.

    Είναι γεγονός ότι η ασφάλεια όλων μας είναι πάνω απ’ όλα. Ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, ασάφειες, αντιφάσεις και σκοπιμότητες. Σίγουρα ένα οργανωμένο κράτος και μια καθαρή κυβέρνηση μπορεί να προστατέψει στο μέγιστο δυνατό την υγεία των πολιτών και την οικονομία. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτό υπάρχει και που.

    Ποιοι είναι οι συντελεστές του τραγουδιού εκτός από εσένα;

    Είμαι ευγνώμων για τους συνεργάτες μου, οι οποίοι βούτηξαν σε όλο αυτό, όχι μόνο με τον άρτιο επαγγελματισμό τους, αλλά με την αφοπλιστική τους αλήθεια, χαρά, συγκίνηση και εν τέλει πώρωση για το όραμα που εξυπηρετεί το τραγούδι και είμαι πολύ συγκινημένη που μοιραστήκαμε αυτό το ταξίδι.

    Στην φωνή ακούμε την υπέροχη Μαριά Ρουκά. Την ενορχήστρωση την έχει κάνει ο πολυπράγμων Βαγγέλης Σπανακάκης, ενώ έχει παίξει κιθάρα κι έχει κάνει και την ηχοληψία-ηχογράφηση-μίξη-mastering στο studio του @Home Music Productions. Στο πιάνιο μάς ταξιδεύει ο Χάρης Μπότσης, στο σαξόφωνο ο Χρήστος Κυριαζής και στο μπάσο η Efi B, όλοι τους εξαιρετικά ταλαντούχοι μουσικοί. To πιάνο ηχογραφήθηκε στο Artracks Recording Studios με ηχολήπτη τον Γιώργο Πρινιωτάκη. Φυσικά, όλο αυτό έγινε με την αγκαλιά και την υποστήριξη των ΔΡώΜΕΝΑ, που ανέλαβαν την Παραγωγή.

    Το τραγούδι μας είναι διαθέσιμο στο κανάλι των ΔΡώΜΕΝΑ στο Youtube, όπου έχω την χαρά να έχω κάνει το editing. Σύντομα ξεκινάει και το ταξίδι του στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    Τα ΔΡώΜΕΝΑ έχουν πολλές μορφές τελικά. Το θέατρο θα επιστρέψει; Δουλεύεις πράγματα;

    Όσον αφορά το θέατρο για το κοινό, έχω πατήσει το pause στις ενεργές παραστάσεις και το έχω κάνει με ηρεμία και σεβασμό. Μπορώ να ζήσω περιμένοντας χαμογελαστή. Πανδημία είναι, θα περάσει. Θα περάσει και θα σβήσει. Όσο είμαι ζωντανή και μπορώ να δημιουργώ, νιώθω χαρά.

    Ωστόσο, σχετικά με τις επιλογές που σου έλεγα ότι δημιουργούνται όταν είσαι ανοιχτός, έχω εκστασιαστεί με τις διεξόδους που έχω βρει στα διαδικτυακά μαθήματα με τις θεατρικές ομάδες στις οποίες διδάσκω, τα οποία συνεχίζονται δυναμικά. Όπως μας ενθαρρύνει και το τραγούδι “Pandemy of Love” σε έναν στίχο του: “Υπάρχει ένας τρόπος. Ανακάλυψέ τον.” Ο Εμψυχωτής άλλωστε διακρίνεται από ευελιξία. Οι τρόποι με τους οποίους έχουμε ανταπεξέλθει στα μαθήματα, μας έχουν ανανεώσει και το απολαμβάνουμε. Το τι γέλιο πέφτει στις ασκήσεις, τι τρέχουμε όλοι στα δωμάτια, στην εξώπορτα… Ακόμη και στα μπαλκόνια έχουμε χορέψει κι έχουμε συνεπάρει τους γείτονες. Η ώρα του Θεατρικού Παιχνιδιού με ενήλικες, εφήβους και παιδιά είναι ο χρόνος που τα σπίτια μας ζωντανεύουν με έναν τρόπο, που διαφορετικά δε θα είχαμε ποτέ την ευκαιρία να το ζήσουμε. Είναι τόσο ευχάριστα, όσο και συγκητικά. Το σπίτι του καθενός γίνεται μια σκηνή με σκηνικά και κουστούμια! Άρα λοιπόν το θέατρο δε χάνεται. Μπορεί για λίγο να μην ανεβαίνει στην σκηνή του θεάτρου, αλλά ξεχειλίζει μέσα στην “σκηνή της ζωής”, όπως λέει και το τραγούδι “Pandemy of Love”.

    Κι εδώ που τα λέμε, όλο και κάτι ετοιμάζεται…. Ραντεβού αρχές Ιουλίου 2021 στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου για να απολαύσουμε τη Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων του Δήμου Χαλανδρίου που έχω τη χαρά να διδάσκω και να σκηνοθετώ για 6η συνεχόμενη χρονιά. Με την συγκεκριμένη ομάδα δημιουργούμε ένα πρωτότυπο έργο μέσα από Devised Theatre, ειδικά προσαρμοσμένο στις επιταγές της εποχής με υπολογισμένες τις αποστάσεις ασφαλείας που απαιτούνται λόγω covid-19. Εις το επανιδείν λοιπόν!

    Ακούστε την Πανδημία της Αγάπης:

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular