Όπως έχει διαφανεί από την καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων την Δευτέρα 1η Ιουνίου εφόσον οι αριθμοί του κορονοϊού εξακολουθήσουν αυτοί που είναι τις τελευταίες 10 μέρες μετά το τέλος της καραντίνας.
Τα δημοτικά πιθανότατα θα λειτουργήσουν με το καθεστώς των γυμνασίων και λυκείων: δύο γκρουπ μαθητών με εναλλάξ μέρες φοίτησης, ένας μαθητής ανά θρανίο, αντισηπτικά, χωριστά διαλείμματα. Και πιθανότατα θα δοθεί παράταση της σχολικής χρονιάς από τις 15 στις 28 Ιουνίου.
Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, παραμένει η συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης (φόρουμ, δημόσιες συζητήσεις, προσωπικός περίγυρος, γονείς μαθητών άλλων τάξεων, δημοσκοπήσεις άλλων ιστότοπων) για να καταλάβει ότι το 70-80% των γονιών φαίνεται πως είναι επιφυλακτικοί ή δεν σκοπεύουν να στείλουν το παιδί τους στο σχολείο. Ο βασικός πυρήνας της επιχειρηματολογίας τους είναι πως δε θα ρισκάρουν την υγεία του παιδιού τους ή άλλου μέλους της οικογένειάς τους για 20 μέρες μαθήματος που ουσιαστικά δεν θα γίνει μάθημα. Πολύ μεγάλο ρίσκο δηλαδή για πολύ μικρό αντίκρισμα ενώ κάποιοι μιλούν για παιδιά-πειραματόζωα, ανεβάζοντας τους τόνους της αντίθεσής τους.
Ο Ιούνιος μοιάζει ουσιαστικά ως προετοιμασία του εκπαιδευτικού συστήματος για τον Σεπτέμβριο και το θέμα είναι να δούμε αν θα δικαιωθούν οι επιστήμονες που θα δώσουν το οκ για το άνοιγμα των σχολείων ή όσοι έχουν τις παραπάνω επιφυλάξεις.
Για τα νηπιαγωγεία δεν έχει ληφθεί απόφαση. Φαίνεται πως πιθανότατα δεν θα ανοίξουν ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή μικρότερων παιδιών στη διαδικασία αυτή.
Η τελική απόφαση για το άνοιγμα ή μη των δημοτικών και των νηπιαγωγείων αναμένεται στις 20-21 Μαΐου, κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής ομάδας που εισηγείται την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.