Ο Τσαρλς Ντίκενς (Κάρολος στα ελληνικά) γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1812 στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Ο πατέρας του δούλευε στο Βρετανικό Ναυτικό, όμως κατέληξε στη φυλακή λόγω συστηματικών χρεών. Κι ενώ ο Ντίκενς ήταν από τα παιδιά που πήγαιναν σχολείο, η κατάσταση τον ανάγκασε να το παρατήσει να πιάσει δουλειά σε ένα εργοστάσιο παπουτσιών κοντά στον ποταμό Τάμεση. Όταν ο πατέρας του βγήκε από την φυλακή, αρνήθηκε να πάρει τον Τσαρλς πίσω στο σπίτι -ωραίος ο father- κι εκείνος πέρασε τα επόμενα χρόνια μόνος και απογοητευμένος
Ο Ντίκενς έβλεπε τις αντιφάσεις, την υποκρισία και τα πραγματικά προβλήματα της βρετανικής κοινωνίας: φτώχεια, εξαθλίωση, πείνα, παιδική εργασία. Μάλιστα μια κοινοβουλευτική έκθεση του 1843 για την παιδική εργασία στη Βρετανία η οποία γράφτηκε από τον πρωτοπόρο γιατρό Thomas Southwood Smith, τον ταρακούνησε ακόμα περισσότερο. Όμως ο Ντίκενς ήθελε, που προς στιγμήν σκέφτηκε τη συγγραφή μιας έκκλησης, σκέφτηκε κάτι που θα ταρακουνούσε πραγματικά την κοινή γνώμη της Βρετανίας.
Τον Οκτώβριο του 1843, ο Ντίκενς ταξίδεψε στο Μάντσεστερ για μια ομιλία προς υποστήριξη ενός εκπαιδευτικού φιλανθρωπικού οργανισμού για εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες. Στους δρόμους του Μάντσεστερ τρομοκρατήθηκε πραγματικά από την εικόνα οικογενειών που λιμοκτονούσαν. Ολόκληρη η Βρετανία βιώνε μια οικονομική καταστροφή άνευ προηγουμένου με την ανεργία να καλπάζει.
Στο Μάντσεστερ ζούσε και η μεγαλύτερη αδελφή του με τον σύζυγο και τα δυο τους παιδιά, το ένα εκ των οποίων, ο Χάρι, ήταν παιδί με αναπηρία, και στάθηκε η έμπνευσή του για τον μικροσκοπικό Τιμ. Δυστυχώς ο Χάρι έχασε τη μάχη με τον θάνατο.
Στην ομιλία του στις 5 Οκτώβρη, προέτρεψε τους εργάτες του Μάντσεστερ να ενωθούν και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους, που επιδεικτικά η κυβέρνηση αγνοούσε.
Ο Ντίκενς επιστρέφοντας στο Λονδίνο είχε αποφασίσει να γράψει κάτι πολύ σημαντικό, κάτι που θα ευαισθητοποιούσε την ανώτερη τάξη των προνομιούχων να μοιραστεί λίγο από τον πλούτο της με εκείνους που το είχαν πραγματικά ανάγκη. Πέρασε έξι εβδομάδες γράφοντας. Τελείωσε τη συγγραφή στις 2 Δεκεμβρίου, αλλά αντί να ανακουφιστεί, πανικοβλήθηκε με τα οικονομικά. Ο τραπεζικός λογαριασμός του ήταν υπερβολικά χρεωμένος και οι εκδότες του Chapman και Hall δεν υποστήριζαν αυτό που θεωρούσε εκείνος ως μια ιδιαίτερη ιδέα. Έτσι αρνήθηκαν να πληρώσουν το πλήρες κόστος για τη έκδοση του A Christmas Carol, οπότε ο Ντίκενς πλήρωσε το υπόλοιπο.
Το “Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” έμεινε στην ιστορία. Η ιστορία του φιλάργυρου, μίζερου και κακότροπου Εμπενίζερ Σκρουτζ που τσιγκουνευόταν τα πάντα και θησαύριζε εις βάρος των φτωχών ανθρώπων έκανε 6.000 πωλήσεις αντιτύπων ήδη μέσα στις πρώτες εβδομάδες, ενώ ακολούθησαν εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Τυπώθηκε μάλιστα σε μία πολύ προσεγμένη και ακριβή έκδοση, με σχέδια ζωγραφισμένα στο χέρι και τέσσερις ξυλοτυπίες, όπως το είχε φανταστεί ο Ντίκενς. Ο συγγραφέας ήθελε το βιβλίο του να είναι ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο. Ωστόσο, έλαβε ως αμοιβή μόνον 137 λίρες. Ακόμα και στο τέλος της επόμενης χρονιάς το 1844, όταν πλέον είχαν πουληθεί 15.000 αντίτυπα, ο Ντίκενς είχε εισπράξει 726 λίρες. Εξοργισμένος από την συμπεριφορά τους αυτή, μόλις το βιβλίο σημείωσε τεράστια επιτυχία, ο Ντίκενς μετακόμισε στον αντίπαλο εκδοτικό οίκο Bradbury και Evans.
Το βιβλίο του Ντίκενς στάθηκε ουσιαστικά ο λόγος καθιέρωσης του εορτασμού των Χριστουγέννων στην Αγγλία. Με την ιστορία του ο Ντίκενς κατάφερε να υπενθυμίσει στους συμπολίτες του τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα, να τους φέρει ξανά το κλίμα των εορτών μπροστά στα μάτια τους, να τους θυμίσει μνήμες, να τους κάνει να χαρούν.
Δείτε ολόκληρη την ταινία του 1984 με ελληνικούς υπότιτλους.
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας.OkΑπόρριψηΔιαβάστε Περισσότερα